„Giraitės vandenys“ šiemet darbų atliks už 4,7 mln. eurų | Kas vyksta Kaune

„Giraitės vandenys“ šiemet darbų atliks už 4,7 mln. eurų

„Giraitės vandenys“ šiemet darbų atliks už 4,7 mln. eurų / KRS nuotr.

Šlienavos kaimo nuotekų valymo įrenginių rekonstrukcija – svarbiausias ir didžiausias finansine apimtimi šiuo metu įmonės „Giraitės vandenys“ atliekamas darbas. 852 tūkst. eurų vertės projektas, lygiomis dalimis finansuojamas ES ir Kauno rajono savivaldybės biudžeto lėšomis, sparčiai juda link pabaigos, jį užbaigti planuojama šiemet, rugpjūčio 31 d., rašoma Kauno rajono savivaldybės internetinėje svetainėje.

„Šis projektas išsiskiria ir gyventojų, kurie naudosis centralizuotų geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugomis, skaičiumi – naudą pajus 1 030 žmonių“, – pabrėžė įmonės vadovas Andrius Dzevyžis.

Pasak A. Dzevyžio, svarbus ir kitas aspektas: išleidžiamos išvalytos nuotekos atitiks nuotekų tvarkymo reglamento reikalavimus, bus taupoma elektros energija ir labiau tausojama aplinka.

Labiau tausos aplinką

Tokią pat naudą teiks dar trys pakaunėje „Giraitės vandenų“ vykdomi projektai: Bubių kaimo nuotekų valymo įrenginių rekonstrukcija, Boniškių kaimo nuotekų tinklų įrengimas ir nuotekų valymo įrenginių statyba, Daugėliškių kaimo nuotekų valymo įrenginių statyba.

Daugėliškių kaimo nuotekų valymo įrenginiai, kainavę 328 tūkst. eurų, jau pastatyti, jais naudojasi 174 gyventojai. Netrukus bus baigtas dvigubai daugiau atsiėję (652,4 tūkst. eurų) Boniškių kaimo nuotekų tinklų įrengimas ir nuotekų valymo įrenginių statyba, pasitarnausiantys 210 žmonių.

Bubių kaimo nuotekų valymo įrenginių rekonstrukciją (projekto vertė 512,6 tūkst. eurų, jis taip pat lygiomis dalimis finansuojamas ES ir Kauno rajono savivaldybės biudžeto lėšomis) „Giraitės vandenys“ planuoja užbaigti šiemet spalį. Rekonstruotame objekte bus valomos ne tik 360 esamų, bet ir 134 naujai įrengtų tinklų vartotojų nuotekos.

Kai kurių šio kaimo gatvių gyventojai neturėjo centralizuotai tvarkomų nuotekų, o dalis – ir vandentiekio paslaugų. Tinklų įrengimą, kainavusį 734 tūkst. eurų, įmonė baigė balandžio pabaigoje.

Lietūs jau nebaisūs

Kiek anksčiau, kovą, baigtas įgyvendinti ir pirmas Neveronių kaimo Purienų ir Šlamučių gatvių lietaus nuotekų tinklų įrengimo etapas. Pasak A. Dzevyžio, gyventojai labai laukia ir antrojo darbų etapo pabaigos, kai lietaus nuotekos bus nuvestos į melioracijos griovį. Antrąjį darbų etapą planuojama baigti iki šių metų pabaigos. Tai svarbus projektas šių gatvių gyventojams, kurių sklypų pagaliau nesems lietaus vanduo.

Įrengus ir atskyrus buitinių nuotekų ir lietaus nuotekų surinkimo sistemas sumažės infiltracija į buitinių nuotekų tinklus ir valyklas. Projekto naudą pajus 226 neveroniškiai.

Pasirūpino Žalgirio kvartalu

Šiemet baigtų darbų sąraše jau yra ir brangiausias ES ir Kauno rajono savivaldybės biudžeto ir „Giraitės vandenys“ lėšomis vykdytas (1,3 mln. eurų) projektas – Raudondvario aglomeracijoje (Raudondvario kaimo Žalgirio kvartalas) įrengti nauji centralizuoto nuotekų tvarkymo tinklai. Pasak bendrovės direktoriaus, tokia investicija buvo būtina – beveik 300 kvartalo gyventojų neturėjo centralizuotai tvarkomų nuotekų. „Šiuo metu jau pasirašomos sutartys su gyventojais dėl paslaugų teikimo“, – sakė A. Dzevyžis.

Panašioje situacijoje buvo ir 57 Raudondvario kaimo Karnavės, Kanapyno, Paberupio, Prokupio gatvių ir 64 Voškonių kaimo Taikos gatvės gyventojai. Pastarosios gatvės gyventojai neturėjo centralizuotai tvarkomų nuotekų, o kai kurie gyvenantys minėtose gatvėse Raudondvario kaime – ir vandentiekio. Taikos gatvėje jau įrengti nauji centralizuoto nuotekų tvarkymo tinklai, o Raudondvario kaime – nauji vandentiekio ir nuotekų tinklai.

Daugėja prižiūrimų objektų

Bendrovės „Giraitės vandenys“ direktorius skaičiuoja, kad šiemet pakaunėje bus atlikta darbų už 4,7 mln. eurų. Naujai įrengta infrastruktūra padidins ir prižiūrimų objektų skaičių.

Šiuo metu įmonė tiekia geriamąjį vandenį 36 tūkst. gyventojų (taip pat įmonėms ir įstaigoms) iš 72 vandenviečių, eksploatuoja ir prižiūri 147 artezinius gręžinius, 49 geriamojo vandens kokybės gerinimo ir 30 nuotekų valymo įrenginių, 376 km vandentiekio ir 292 km nuotekų tinklų. Metų pabaigoje labiausiai bus padidėjęs nuotekų tvarkymo infrastruktūros objektų skaičius – nuotekų šalinimo tinklų, įskaitant nuotekų perpumpavimo siurblines, ir nuotekų valyklų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA