Praėjusią naktį prie Žemės priartėjo supermėnulis – dangų nutvieskė įspūdinga pilnatis | Kas vyksta Kaune

Praėjusią naktį prie Žemės priartėjo supermėnulis – dangų nutvieskė įspūdinga pilnatis

delfi.lt 2023/07/03 16:38
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Praėjusią naktį visame pasaulyje, o taip pat ir Lietuvoje, buvo stebimas supermėnulio pasirodymas – naktį iš sekmadienio į pirmadienį pilnatis buvo ryškesnė ir didesnė nei įprastai.

Lietuvoje pilnatį buvo galima matyti nuo 23:30 val. sekmadienio naktį iki 03:00 val. pirmadienio ryte.

Remiantis stellarium-web.org, naktį iš sekmadienio į pirmadienį supermėnulis pasirodė Šaulio žvaigždyne, žvelgiant į pietryčius.

Mėnulio pilnatis prasideda taip vadinamos sizigijos metu – tai momentas, kai Mėnulis, Žemė ir Saulė yra išsidėstę idealiai tiesioje linijoje, praneša BBC Science Focus.

Asociatyvi / Scanpix nuotr.

„Mėnulio pilnatis įvyksta labai konkrečiu laiko momentu – sekundės tikslumu – kai Mėnulis danguje yra tiesiai priešais Saulę. Tačiau mūsų akims Mėnulis atrodys pilnas arba beveik pilnas dar dvi ar tris dienas po to, kai prasidės“, – aiškina Sasekso universitete dirbantis astronomas ir astrofotografas daktaras Darrenas Baskillas.

Kas yra supermėnulis?

Mėnulis aplink Žemę skrieja elipsės formos orbita, todėl atstumas iki mūsų kinta. Supermėnulis – tai reiškinys kai Mėnulio pilnatis įvyksta tuo pačiu metu kaip ir perigėjus – kai Mėnulis yra arčiausiai Žemės.

Mėnulio pilnatis perigėjo metu atrodo 14 proc. didesnė ir 30 proc. ryškesnė nei Mėnulio pilnatis apogėjaus metu t. y. kai Mėnulis yra labiausiai nutolęs nuo Žemės. Supermėnulis taip pat yra maždaug 7 proc. didesnis ir 15 proc. ryškesnis už vidutinę Mėnulio pilnatį.

Liepos mėnesio mėnulio pilnatis savo orbitos perigėjaus etapo metu buvo nutolusi 361,934 kilometrus nuo Žemės.

Pilnatis Kaune
Pilnatis Kaune / R. Tenio nuotr.

Tuo tarpu vidutinis Mėnulio atstumas nuo mūsų – apie 384 400 km. Apogėjaus metu Mėnulis yra 405 696 km atstumu nuo Žemės.

Efektą pastiprina ir iliuzija

Supermėnulio metu vaizdą sustiprina ir Mėnulio iliuzija – tai vizualinė apgaulė, kuri pasireiškia tada, kai Mėnulis yra žemai palei horizontą ir dėl to atrodo didesnis, nei yra. Manoma, kad toks efektas susidaro dėl to, kad mes pasąmoningai lyginame dangaus kūną su horizonte esančiais objektais.

Taigi, artimiausiomis dienomis taip pat galėsite stebėti ryškią pilnatį, jei oro sąlygos bus tinkamos – Mėnulį stebėkite nuo vidurnakčio, pietų kryptimi.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA