Stebėtojų tarybos nariai – nepriklausomi, – kažin? | Kas vyksta Kaune

Stebėtojų tarybos nariai – nepriklausomi, – kažin?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Išrinkta naujoji Kauno miesto savivaldybės įsteigtos akcinės bendrovės „Kauno energija“ stebėtojų taryba. Tarp jos narių galima aptikti iki šiol minėtoje taryboje (tai – kolegialus savivaldybės įmonės priežiūros organas) sudėtyje nedirbusio nario pavardę. Tiesa, tiems, kas domisi savivaldybės politikų veikla, pavardė gali būti žinoma. Nes Mindaugas Bičkauskas yra „Vieningo Kauno“ atstovės savivaldybės taryboje Ramunės Bičkauskienės sutuoktinis.

Pristatome…

Viešai išplatintame Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų pranešime (2021 m. lapkričio 15 d.) buvo nurodyta, kad „rūmų ekspertų komandą papildė UAB „Medicinos bankas“ Vilniaus filialo direktorius p. Mindaugas Bičkauskas. Jo „patirties portfelyje – 24 metai vadovaujančiose pozicijose įvairiuose bankuose, lizingo įmonėje, investicinėje bankininkystėje“. Ir dar paminėta, jog „Parex“, „Ūkio banko lizingas“, Bankai „Finasta“, „Citadele“ leido p. M. Bičkauskui įgyti patirties, ieškant geriausio sprendimo klientui, o darbas krizių metu tik įrodė, kaip svarbu kalbėtis ir pasitikėti“.

Jis pats apie save yra taip pasakęs: „Esu KTU Gimnazijos, KTU Ekonomikos ir vadybos fakulteto absolventas ir dalyvaujantis ALUMNI veikloje. Esu ir BNI verslo pusryčių klubo narys, Kauno finansininkų klubo prezidentas, Pramonės ir amatų rūmų narys, o savanoriška veikla LIONS veikloje – man tiesiog malonumas kartu padėti ir likimo nuskriaustiems žmonėms“.

Derėtų pridurti, kad M. Bičkausko žmona Ramunė prieš 2023-ųjų kovą vykusius naujus savivaldybių tarybų rinkimus pildydama kandidato anketą, Vyriausiajai rinkimų komisijai nurodė ir sutuoktinio ryšį su Lietuvos šaulių sąjungos Kauno apskrities Vytauto Didžiojo šaulių 2-ąja rinktine bei kitomis organizacijomis. O nurodydama savo darbinę veiklą, paminėjo, jog yra UAB „Vičiūnų grupė“ administravimo direktorė. VRK puslapyje savivaldos rinkimų kandidatė R. Bičkauskienė nurodė dar ir savo asmeninį ryšį su UAB „MIR PROJEKTAI“ (akcininkė).

Asociatyvi / Bendrovės archyvo nuotr.

Šios kvalifikuotos specialistės, turinčios 3 aukštojo mokslo baigimo diplomus, darbas „Vičiūnų grupėje“ prasidėjo 2003-aisiais. Kauno tarybos politike moteris tapo 2015-aisiais, kai kauniečiai pirmą kartą Lietuvoje surengtuose tiesioginiuose rinkimuose meru išrinko „Vieningo Kauno“ lyderį Visvaldą Matijošaitį, beje, į savivaldybę atsivedusį nemažai savo privataus verslo darbuotojų.

Ką veikia stebėtojai?

Pagal AB „Kauno energija“ įstatus, bendrovės valdymo organai yra visuotinis akcininkų susirinkimas, kolegialus priežiūros organas − jau minėta stebėtojų taryba, kolegialus valdymo organas − valdyba ir vienasmenis valdymo organas − generalinis direktorius. Stebėtojų tarybą renka visuotinis akcininkų susirinkimas.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, jog dar neseniai „Kauno energijos“ stebėtojų taryboje darbavosi ir daugiau nepriklausomųjų (?). Pirmininko pavaduotoja buvo Kauno miesto savivaldybės administracijos Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėja Rūta Šimkaitytė–Kudarauskė, nariai – savivaldybės įmonių vadovai Saulius Lazauskas bei Justas Limanauskas bei dar keli kiti specialistai. Tarp jų – ir vienuose savivaldos rinkimuose 35-uoju sąrašo numeriu kandidatavęs „Vieningo Kauno“ atstovas Antanas Etneris. Po mero „debiuto“, 2015-aisiais, jo pavardė buvo įrašyta greta kitų 26-ių Kauno mero V. Matijošaičio visuomeninių patarėjų pavardžių.

Patirtis labai vertinga

„Vadovauju tarptautinei įmonių grupei Skandinavijos šalyse, todėl tikiu, kad mano sukaupta patirtis versle pravers ir Kaunui. Juolab iš šiaurietiškos verslo valdymo specifikos galime perimti daug geros patirties“, – pastebėjo įmonių valdymo klausimais patarinėsiantis Antanas Etneris (straipsnį galite rasti čia).

Lygiai taip galima rasti ir kitokių publikacijų, kuriose minimams šis verslininkas, kuriam „Kauno energijos“ akcininkai (dera priminti, jog apie 93 proc. šios įmonės akcijų priklauso Kauno miesto savivaldybei) vėl patikėjo A. Etneriui eiti pelningiausios įmonės Stebėtojų tarybos nario (kiti nariai jį išrinko pirmininku) pareigas.

„Kauno energija“ / R. Achmedov nuotr.

A. Etneris minimas kaip viešbučio statytojas prie Kauno oro uosto (UAB „Airhotel“ direktorius). Tačiau yra ir kitokio pobūdžio publikacijų: „LRT Tyrimų skyriaus duomenimis, greta planuojamos gatvės statyti daugiabučius rengiasi buvęs mero patarėjas Antanas Etneris, jis – tarybos nario Šarūno Matijošaičio verslo partneris. LRT teigimu, pernai įsteigta bendrovė „Plėtros fondas“ įsigijo buvusį Kauno sporto maniežą su žeme šalia Šančių mokyklos. Kauno taryba vasarį leido įmonei statyti pastatus, nesilaikant teisės aktuose numatytų atstumų iki sklypo ribos, o dar po kelių mėnesių Kauno savivaldybė pakeitė sklypo bei pastato paskirtį – iš sporto į daugiabučių. „Plėtros fondo“ vienas steigėjų A. Etneris Kauno tarybai svarstant šį klausimą buvo V. Matijošaičio patarėjas, teigia LRT.“

Arba… „Rugpjūtį „Kauno vandenų“ valdybos narys Antanas Etneris pripažintas šiurkščiai pažeidusiu interesų derinimo reikalavimus, trečiadienį pranešė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). Pažeidimas pripažintas šiurkščiu, nes Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus jis pažeidė antrą kartą per vienerius metus. Šįkart nustatyta, jog A. Etneris nustatyta tvarka ir terminais nedeklaravo duomenų, jog yra bendrovės „Plėtros fondas“ steigėjas ir akcininkas, nors turėjo nurodyti apie dalyvavimą juridiniuose asmenyse“.

„Tokia jungtinė „Vieningo Kauno“ ir su Matijošaičių verslais susijusių asmenų valdyba, kaip suburta „Kauno vandenyse“, nėra išskirtinis atvejis Kaune. Panaši situacija ir kitų – itin svarbių miestui – savivaldybei pavaldžių įmonių vadovybėse. Dar vienas valdybos narys – verslininkas Antanas Etneris, taip pat priklausantis „Vieningam Kaunui“. Jis su Š. Matijošaičiu kartu vystė ne vieną prestižinį statybų projektą Kaune“ (ištraukos iš delfi.lt skelbtų straipsnių, „LRT tyrimas: Matijošaitis ir jo verslas nusitaikė į saugomas teritorijas“ bei „Prestižinės Kauno statybos – Matijošaičio aplinkos rankose“).

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis
Visvaldas Matijošaitis / R. Tenio nuotr.

Kas žino, gal kaip tik tai ir yra „skandinaviška patirtis“, praverčianti Kaunui..?

Dar neseniai ir meras iš arti stebėjo savivaldybės energijos įmonės veiklą

Nuo 2020-ųjų vasario įsigaliojus Seimo patvirtintoms Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisoms, visų šalies savivaldybių politikai nebeteko teisės apsimesti „nepriklausomais“. Įstatymo pakeitimai nustatė, kad su tarybos nario pareigomis yra nesuderinamas ir darbas visuose savivaldybės valdomų įmonių kolegialiuose organuose, – valdybose, stebėtojų tarybose bei audito komitetuose. Tai, kas iki šiol buvo leidžiama, tapo draudžiama ir nesuderinama.

Atsižvelgiant į tai, penki Kauno miesto savivaldybės tarybos nariai buvo priversti atsistatydinti iš „Kauno energijos“ stebėtojų tarybos ir audito komiteto bei „Kauno autobusų“ audito komiteto. Ta proga portalas 15min.lt pranešė, kad „Kauno energijos“ stebėtojais iki šiol buvo, o dabar atsistatydino: Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, vicemeras Andrius Palionis, Visvaldas Varžinskas bei Ramunė Bičkauskienė. Pastaroji buvo ir „Kauno energijos“ audito komiteto narė. Iš viso šiame komitete – trys nariai.

Visi penki paminėti Stebėtojų tarybos nariai priklauso visuomeninei organizacijai „Vieningas Kaunas“.

Stebėtojų tarybos nariai renkami ketveriems metams

O ši taryba iš savo narių renka stebėtojų tarybos pirmininką… Stebėtojų taryba svarsto ir tvirtina įmonės veiklos strategiją, analizuoja ir vertina informaciją apie strategijos įgyvendinimą, šią informaciją teikia „Kauno energijos“ eiliniam visuotiniam akcininkų susirinkimui.

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Kolegialų bendrovės valdymo organą – valdybą – 4 metų laikotarpiui renka Stebėtojų taryba. Ji gali ir atšaukti visą valdybą arba pavienius jos narius, nepasibaigus jų kadencijai.

Visuotinio akcininkų susirinkimo sprendimai, priimti bendrovės įstatuose numatytais visuotinio akcininkų susirinkimo kompetencijos klausimais, privalomi akcininkams, stebėtojų tarybai, valdybai ir generaliniam direktoriui bei kitiems bendrovės darbuotojams – informuoja visuomenę „Kauno energija“, išvardindama ir daugiau stebėtojų tarybai patikėtų funkcijų.

„Kas vyksta Kaune“ šią savaitę jau skelbė, kad per „Nasdaq“ biržą miesto savivaldybės įmonė „Kauno energija“ pranešė, jog joje iš nepriklausomų stebėtojų susidedančią tarybą sudarys Antanas Etneris, Mindaugas Bičkauskas ir Pranas Rakauskas.

A. Etneris skiriamas į tarybos nario, turinčio kompetenciją strateginio planavimo ir valdymo srityje, vietą, M. Bičkauskas – finansų (finansų valdymo, finansų analizės ar audito) srityje, P. Rakauskas – į energetikos srityje vietą. Pastarasis 2019-aisiais buvo Kauno miesto administracijos Juridinių asmenų valdymo skyriaus specialistas, deleguotas į viešosios įstaigos „Kauno regiono atliekų tvarkymo centras“ valdybą.

Pažymėtina, jog už veiklą stebėtojų taryboje jos nariams gali būti mokamos tantjemos Lietuvos Respublikos akcinių bendrovių įstatymo nustatyta tvarka. Kaip Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus vyresnysis patarėjas P. Rakauskas anksčiau yra patikinęs visuomenę, „už darbą stebėtojų taryboje Kauno miesto savivaldybės tarybos nariai atlygio negavo“.

Ar veiklai „Kauno energijos“ kolegialiame priežiūros organe sugaištą laiką įvertinę anksčiau minėti penkti politikai vėliau „pasikompensavo“ savivaldybės biudžeto išmokomis, informacijos nebuvo pateikta.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA