Kauno IX forto muziejuje atidaroma tremtinių darbų paroda „Sudygsniuota“ | Kas vyksta Kaune

Kauno IX forto muziejuje atidaroma tremtinių darbų paroda „Sudygsniuota“

Meninio vakaro „Birželio sodas“ atlikėja Gabija Petrauskaitė./Organizatorių nuotr.

Birželio 16 d., minint Gedulo ir vilties dieną, Kauno IX forto muziejuje vyks meninis vakaras „Birželio sodas”. Jo metu bus atidaroma lauko paroda „Sudygsniuota”, skambės dainuojamosios poezijos melodijos. 

Per Antrąjį pasaulinį karą ir pokariu Lietuvoje vyko dideli gyventojų trėmimai. Skaičiuojama, kad 1940–1953 m. laikotarpiu iš Lietuvos ištremta daugiau nei 130 tūkst. žmonių. Grėsmės išnykti akivaizdoje buvo svarbu išsaugoti tapatumą, stiprinti dvasią.

Tremtinių tekstilės ir skulptūrinių objektų paroda „Sudygsniuota” skirta aktualizuoti tremties temą. Parodoje dėmesys sutelkiamas į smulkiąją tremtinių tekstilę – mažus rankdarbius, kuriuos sukūrė ištremtos ir lageriuose kalėjusios lietuvės. Parodą sudaro 5 meninės instaliacijos ir stendai su istoriniu turiniu.

Kauno IX forto muziejuje sukaupti nebylūs tremties liudininkai – unikalūs smulkieji tremtinių rankdarbiai (siuvinėtos vizitėlės, atsiminimų knygutės-dekoratyvinės širdelės su įrašais, sagės ir kt.). Šie rankdarbiai – medžiaginis atminties, rezistencijos ir tapatumo įkūnijimas. Juos tremtiniai į Lietuvą parsivežė iš atšiauriausių Sovietų Sąjungos kraštų. Tekstilės dirbiniuose telpa individualios istorijos, sukauptos žinios, jie tampa pranešimu ar ženklu, kurį reikia siųsti ir gauti.

Menines instaliacijas, įkvėptas tremtinių rankdarbių, parodai kūrė žymūs Lietuvos menininkai: Džiugas Karalius ir Giedrius Bučas, Marius Jonutis, Eglė ir Rokas Kašėtos, Lina Jonikė, Greta Kardi-Kardišiūtė.

Paroda atidaroma birželio 16 d. 17 val. 

Po parodos atidarymo, nuo 19 val., Kauno IX forto memorialinio komplekso Obelų sode skambės dainuojamoji poezija, kurią atliks Rokas Kašėta, Vytautas V. Landsbergis, Pijus Mašutko, Gabija Petrauskaitė, Aistė Plaipaitė, „Poezijos medžiotojai”, Andrius Zalieska-Zala.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA