Kaune nusidriekė eitynės už teisę atsikvėpti | Kas vyksta Kaune

Kaune nusidriekė eitynės už teisę atsikvėpti

ELTA / Žygimantas Šilobritas 2023/05/01 15:16

Minint Tarptautinę darbo dieną Kaune įvyko profesinių sąjungų atstovų organizuojamos eitynės: „Turime teisę atsikvėpti!“. Eisenoje dalyvavę keli šimtai profsąjungiečių siekė atkreipti dėmesį į vis didėjančią darbuotojų apkrovą.

Eitynių dalyviai pirmadienio vidurdienį rinkosi prie prie Kauno Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios ir žygiavo iki Miesto sodo.

Pasak Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkės Ingos Ruginienės, renginio metu norėta atkreipti dėmesį į Lietuvoje augančią darbuotojų apkrovą, dėl nuovargio ir perdegimo blogėjančią fizinę ir psichinę sveikatą, bei netinkamą darbo ir poilsio balansą.

„Mes paprastai kalbame apie atlyginimus, jų augimą ir tai, kad realus atlyginimas vis mažėja ir nepasiveja infliacijos. Bet šiandien prie to norėjome pridurti, kad mūsų darbuotojai dirba tikrai labai dideliais krūviais daug streso keliančioje aplinkoje, susiduria su diskriminacija darbo vietose, nepotizmu. O jų darbo ir poilsio rėžimo derinimas yra tapęs pakankamai sudėtingu“, – Eltai aiškino I. Ruginienė.

Taip pat, I. Ruginienės teigimu, vienas iš eitynių tikslų buvo paskatinti darbdavius investuoti daugiau į darbuotojų sveikatą.

„Turėtume ypatingai saugoti darbuotojų sveikatą ir išlaikyti juos sveikais ir pajėgiančiais dirbti kiek įmanoma ilgiau. Ir dabar, kai darbdaviai mūsų sako, kad trūksta darbuotojų, tai pirmiausia kviečiame atsisukti ir investuoti daugiau į darbuotojus ir jų sveikatą ir taip ilginti jų darbinį amžių“, – tikino ji, pridūrusi, kad pagrindinė darbdavių pareiga yra investuoti į darbuotojų sveikatą, ne tik „išsunkti juos kaip kokią citriną“.

V. Blinkevičiūtė: Lietuva vis dar likusi pigios darbo jėgos šalimi

Savo ruožtu Tarptautinės darbininkų dienos proga Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė ragina spręsti Lietuvai būdingą dirbančių žmonių skurdo problemą. Anot jos, Lietuva vis dar yra pigios darbo jėgos šalis, kur daugelis darbdavių moka mažiausią įmanoma atlyginimą taip nuskurdindami apie dešimtadalį šalies darbuotojų.

„Lietuva – vis dar pigios darbo jėgos šalis, tad maždaug 4 iš 10 dirbančiųjų tenka gyventi nuo algos iki algos. O neseniai paskelbta statistika patvirtina, kad maždaug 8 proc. dirbančių žmonių skursta“, – pranešime spaudai tvirtina V. Blinkevičiūtė.

„Apmaudu, kad dalis šalies darbdavių nelinkę investuoti į darbuotojų kvalifikacijos kėlimą, nenoriai kelia algas“, – pažymi ji. LSDP lyderė tvirtina, kad tokiame kontekste, Lietuvos valdžia turėtų skatinti socialiai atsakingus darbdavius.

„Iki Skandinavijos šalių rodiklių dar toli. Mūsų valstybė turėtų būti suinteresuota skatinti ir remti socialiai atsakingus darbdavius, kurie sąžiningai elgiasi ir tariasi su savo darbuotojais“, – tikina V. Blinkevičiūtė.

Tarptautinė darbo diena yra skirta darbuotojams pagerbti, atkreipti dėmesį į jų teises, pasirūpinti jų gerove, tačiau dalies visuomenės yra siejama su sovietmečiu. Dėl šios priežasties atsisakyti jos pernai rudenį pasiūlė Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Andrius Bagdonas ir Simonas Gentvilas. Vietoje to darbuotojams jie paragino suteikti papildomą atostogų dieną. Taip kasmetinių atostogų dienų skaičius padidėtų iki 21 darbo dienos.

Vis dėlto šis Darbo kodekso ir Atmintinų dienų įstatymo projektas yra strigęs Seime. Gegužės pirmąją taip pat minima Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą diena.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA