K. Tiškevičius prisišnekėjo: sporto komentatoriui – griežta LKL reakcija | Kas vyksta Kaune

K. Tiškevičius prisišnekėjo: sporto komentatoriui – griežta LKL reakcija

Lrytas.lt 2023/04/19 15:31
„BasketNews․lt“, „Bleached Report“ stop kadras

Lietuvos krepšinio lygos komentatoriaus ir tinklapio „basketnews“ tinklalaidės vedėjo Karolio Tiškevičiaus žodžiai apibūdinant Draymondo Greeno nesportišką elgesį Domanto Sabonio atžvilgiu per NBA rungtynes sukėlė šaršalą. Sporto komentatorius situaciją, kai D. Greenas užlipo ant lietuvio krūtinės įvardijo kaip „beždžionės šokinėjimą“. LKL vadovybei pro ausis nepraėjo tokia komentatoriaus „pozicija“ – K. Tiškevičius suspenduotas nuo LKL rungtynių komentavimo.

„Draymondas Greenas tiesiog kaip beždžionė šokinėjo…“ – tinklalaidėje pasakė K. Tiškevičius. Sulaukęs laidos kolegų replikų apie būtinumą galvoti, ką sako, K. Tiškevičius pabandė sudėlioti savo pozicijos akcentus: „Čia jokio rasizmo! Jei norit, įžvelkit.

Vat toks šokinėjimas (atsitoja nuo kėdės ir šokinėdamas trypia grindis) yra beždžionės šokinėjimas. Taip šokinėjo ant Domanto Sabonio. Jei norit rasizmą įžvelgti, tai jūsų asmeninės problemos. Tai baisus atvejis.

Jis tada sako: „man sulaikė koją, aš neturėjau kur tos kojos pastatyt ir aš vat taip nukritau, padėjau koją.“ Ne, tu spyrei žmogui į šonkaulius ir dar palaikei tą koją. Na, gyvulių gyvulys!“

Nemažai JAV interneto žiniaklaidos priemonių pasigavo tą „beždžionės“ žodį ir tikino, kad lietuvis taip vadino D. Greeną. Apie tinklalaidės momentą parašė MSN, NBACounty, NBACentral portalai socialinuose tinkluose.

„Nors jis tvirtino, kad už jo žodžių pasirinkimo nebuvo jokios rasistinės pozicijos, juodaodžių vadinimas „beždžionėmis“ ir „gyvūnais“ turi ilgą rasistinių poteksčių istoriją“, – rašo ahnfiredigital.com žurnalistas Robertas Marvi.

LKL direktorė Rasa Liuminienė patikino lrytas.lt, kad tokie pasisakymai tikrai neliks be oficialios pozicijos: „Susitinkama su komentatoriumi. Kalbėsimė, tačiau aišku, kad į tokius pasisakymus reaguojama. LKL platins pranešimą šiuo klausimu. Negaliu kol kas nieko sakyti, kas ir kaip – bus pateikta aiški lygos pozicija raštu.“

Netrukus, trečiadienio popietę, LKL išplatino oficialų pareiškimą apie K. Tiškevičiaus suspendavimą: „Krepšinio komentatoriui ir tinklapio „Basketnews“ tinklalaidės vedėjui Karoliui Tiškevičiui šios savaitės portalo „Basketnews“ laidos metu neetiškai reagavus į NBA „Golden State Warriors“ komandos žaidėjo Draymondo Greeno nesportišką elgesį „Sacramento Kings“ žaidėjo Domanto Sabonio atžvilgiu per NBA rungtynes, Lietuvos krepšinio lyga suspendavo Karolį Tiškevičių nuo „Betsafe-LKL“ čempionato rungtynių komentavimo.

Lietuvos krepšinio lyga netoleruoja bet kokio neetiško elgesio, susijusio su asmens diskriminacija dėl kilmės, rasės, tautybės, religijos, kalbos, lyties, seksualinės orientacijos ar dėl kitų, su asmeniu susijusių aplinkybių, asmeninių savybių bei skatina visus būti tolerantiškais, laikytis vertybinių humaniškumo, demokratiškumo, lygių galimybių, laisvės realizavimo, etikos ir tolerancijos principų.“

Trečiadienį prakalbo ir pats K. Tiškevičius apie pasakytus tinklalaidėje žodžius.

„Po vakarykščio pasisakymo aiškiai matau, kaip tas žodis nuskambėjo. Dėl to gailiuosi. Akivaizdu, kad neturėjau rinktis tokio apibūdinimo kaip „beždžionė“. Visus, kuriuos mano pasisakymas galėjo įžeisit, arba visus, kurie į tai jautriai sureagavo ir laiko mane rasistu. Noriu pasakyti, kad jokių rasistinių paskatų mano pasakyme nebuvo. Neturėjau omeny jokios rasės – nei baltos, nei tamsios. Absoliučiai kalbėjau tik apie žaidėjo veiksmus, atsiprašau, ką tas žodis galėjo įžeisti“, – socialiniame tinkle „Instagram“ į situaciją sureagavo ir pats K. Tiškevičius.

Naktį iš pirmadienio į antradienį „Kings“ namuose 114:106 įveikė NBA čempionus – „Warriors“ krepšininkus, o daugiausiai kalbėta apie D. Sabonio ir D. Greeno konfliktinę situaciją.

Ant parketo nukritęs „Kings“ aukštaūgis D. Sabonis sugriebė varžovų puolėjui D. Greenui už kojos. 33-ejų krepšininkas, pažiūrėjęs į lietuvį, užlipo šiam ant krūtinės ir atsispyręs nuo jos pradėjo bėgti į puolimą.

D. Greenas už tokį poelgį buvo išvarytas iš aikštės, tačiau krepšininkas savo blogo poelgio neįžvelgė. „Kings“ Vakarų konferencijos ketvirtfinalyje pirmauja 2:0, bet kiti du susitikimai bus žaidžiami jau NBA titulą ginančios komandos teritorijoje.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA