Vienybės ir pilietiškumo festivalis Panemunės mokykloje: mokiniai sukūrė gyvą Lietuvos vėliavą ir dainavo Lietuvai | Kas vyksta Kaune

Vienybės ir pilietiškumo festivalis Panemunės mokykloje: mokiniai sukūrė gyvą Lietuvos vėliavą ir dainavo Lietuvai

Vienybės ir pilietiškumo festivalis Panemunės mokykloje / Organizatorių nuotr.

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos proga beveik 400 Panemunės pradinės mokyklos mokinių surengė festivalį „Dainuojančios klasės“. Jau ne pirmus metus vykstantis festivalis subūrė mokyklos bendruomenę bendram tikslui – sujungti pilietiškumo ir muzikos dvasią bei išreikšti, ką mažiesiems piliečiams reiškia laisva Lietuva. Kovo 11-osios minėjimo akcentu tapo iš mokinių sukurta gyva Lietuvos vėliava.

Festivalio metu pradinių klasių mokiniai sudarė keturis chorus, kurie atliko įvairias dainas su mokinių pasirodymais. Finalinė daina sukvietė visą mokyklą, kartu su gyvo garso grupe, tapti dideliu choru ir minint Lietuvos laisvę, atlikti kūrinį kartu.

Festivalio akcentu tapo iš mokinių sukurta Lietuvos vėliava. Kaip pasakojo viena iš renginio organizatorių, mokiniai sugalvojo, jog jie patys nori tapti vėliava ir taip parodyti, kokia svarbi jiems yra Lietuva. Realizuoti šiai idėjai mokiniai pasidabino trispalvės atributais, drabužiais, kurie renginio metu mokykloje sukūrė tikrą vienybės ir patriotiškumo dvasią.

Festivalis „Dainuojančios klasės“

„Dainuojančios klasės“ – pilietiškumą ir pagarbą tėvynei skatinantis festivalis, kuris dėl savo idėjos yra įtrauktas ir į Kauno švietimo inovacijų centro mėnesio planą. Festivalio metu pradinių klasių mokiniai būrėsi į didelį chorą, kad savo balsais išreikštų meilę Lietuvai.

Festivalio sumanytojai tikisi, jog kiekvienas dainuojantis vaikas ir besiklausantys renginio svečiai pajuto vienybę ir mintys apie Lietuvą sukūrė šilčiausias emocijas. Šiais metais savo dainomis su mokiniais dalinosi muzikos mokytoja Giedrė Teiberytė-Liaugaudė.

„Mano kūryba vaikams yra įkvėpta vaikų minčių. Manau, jog mokiniai turėtų dainuoti tas mintis, kurios jiems yra svarbios ir suprantamos. Tad festivalyje skambėjusiose dainose yra nemaža dalis mokinių minčių apie Lietuvą, jos pasakas ir gamtą“, – apie įkvėpimą kūriniams kalbėjo ji.

Bendruomenė sukūrė vienybės jausmą

Prie festivalio sukūrimo ir įgyvendinimo prisidėjo visa mokyklos bendruomenė. Didžiulės pagalbos mokiniai sulaukė iš dailės mokytojos Dainos Nemčinskaitės bei šokio mokytojos Inos-Violetos Šlapikienės. Prie festivalio realizacijos prisidėjo ir mokyklos administracija bei vaikų tėveliai.

Pamokų metu mokiniai kūrė vizualizacijas pasirodymui, piešė Lietuvos trispalvės spalvomis, liejo savo spalvingą fantaziją apie gimtinę ant popieriaus lapų, kurie vėliau tapo patriotiškumu spinduliuojančiais knygų skirtukais.

Vaikai taip pat dirbo ties šokio judesiais ir scenografija, kurie dar labiau pagyvino dainuojamus kūrinius ir perteikė dainos jausmą auditorijai.

„Kiekvienas potėpis, forma, judesys ar žodis yra labai apgalvotas ir svarbus, o svarbiausia kūryboje aktyvūs ir įsitraukiantys mokiniai“, – apie pasiruošimą festivaliui kalbėjo renginio kūrybinė komanda.

Mokiniai ne tik šoko, piešė ir dainavo, bet ir mokėsi apie Lietuvos istoriją, domėjosi apie skirtingus ir itin svarbius įvykius, aiškinosi, kas jiems yra pilietiškumas bei savo mintimis dalijosi su kitais bendraamžiais. Išsakytos mokinių mintys taip pat nugulė ant kuriamų knygų skirtukų, taip įprasminant vaikų pilietiškumą.

„Vaikai iš šio festivalio pasisėmė labai daug, vien pasiruošimo metu, kai jie gilinosi ir domėjosi pilietiškumo klausimais, jie pajuto, kad yra lygiaverčiai piliečiai ir, kad užrašytos jų mintys yra labai svarbios. Visi mokiniai, neatsižvelgiant į amžių ar mokymosi lygį, dalyvavo kūrybiniuose procesuose ir tai buvo puikus būdas ugdyti vaikų pilietiškumą, sceniškumą, atrasti savo kultūrinį pajutimą“, – apie festivalio svarbą kalbėjo mokytoja.

Festivalis mokykloje – misija įmanoma

Jaučiant bendruomenės palaikymą ir vaikų norą dalyvauti pilietiškuose renginiuose, bendromis jėgomis buvo sukurta tikra šventė laisvai Lietuvai.

Muzikos mokytoja G. Teiberytė–Liaugaudė savo kūryba siekė sukurti mokiniams sąlygas pažinti muzikos pasaulį ir pasijusti jo dalimi patyriminių veiklų metu.

Prie iniciatyvos ir nepamirštamos patirties sukūrimo taip pat prisidėjo grupė „Tenoras“ – jaunimo grupė, kuri instrumentais pritarė mažiesiems dainininkams bei dainininkas Lukas Bartaška, sužibėjęs keliuose televizijos dainų projektuose.

„Šis festivalis ne tik įkvėpė mokinius, bet ir parodė, kad pilietiškumas yra svarbi mūsų gyvenimo dalis. Tai buvo puikus būdas mokiniams suprasti, kad jie yra būsimi aktyvūs visuomenės dalyviai, o vertybės yra be galo svarbios“, – teigė G. Teiberytė–Liaugaudė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA