Ekoaktyvistė iš panaudotų kavos puodelių dangtelių kurs meną: kauniečių prašo prisidėti | Kas vyksta Kaune

Ekoaktyvistė iš panaudotų kavos puodelių dangtelių kurs meną: kauniečių prašo prisidėti

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Ekoaktyvistė Alisa Palavenis nori atkreipti dėmesį į vartotojiškumo problemą, kai gerdami kavą žmonės naudoja vienkartinius puodelius ir jų dangtelius. Vos po 15 minučių šie produktai virsta ilgai yrančiomis šiukšlėmis. Mergina nusprendė iš panaudotų kavos puodelių dangtelių sukurti meno kūrinį, kuris atspindės šią problemą. Kavos puodelių dangtelius bus galima palikti „Vero Cafe“ kavinėse.

Ar kada susimąstei kiek vienkartinės taros keliauja į šiukšlių dėžę vos po 15 minučių panaudojimo? Vien tik vienkartinių kavos puodelių kasmet išmetama daugiau nei 50 milijardų… Gal būt jau laikas žengti tvarumo link?

2023 m. vasario 25 d. – kovo 31 d. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Palangoje, „Vero Cafe“ kartu su ekoaktyviste A. Palavenis kviečia visus kavos gurmanus prisidėti prie ekomeno projekto „Paversk šiukšlę menu!“. Visą šį laikotarpį bus renkami panaudoti vienkartiniai kavos puodelių dangteliai. Vėliau Alisa transformuos juos į meno kūrinius, kuriuos galima bus apžiūrėti jos parodoje Terra Plastica (parodos atidarymas numatomas dar 2023 metais).

O kuo čia dėtas menas?

Menas priartina mus prie tiesos. Menas turi galimybę savais būdais priversti mus galvoti apie globalias problemas ir tiesiogiai dalyvauti kuriant geresnę dabartį, ne tik ateitį, rašoma menininkės pranešime žiniasklaidai.

Edukacijai yra labai paveikūs vaikai, jaunoji karta. Tačiau suaugęs žmogus nelinkęs būti edukuojamas. Jis jau subrendo ir turi savo gyvenimo filosofiją, savo požiūrius ir komforto zonas. O neretai suaugęs žmogus apsunkintas ir apkrautas savomis bėdomis, sveikatos problemomis, neigiamomis emocijomis ir patirtimis, tad jam nerūpi globalios, kad ir ekologijos problemos.

„Manau, kad maža edukacinių programų ir draudžiančių vieną ar kitą plastikinį šiaudelį direktyvų. Menas turi tarti savo žodį, apnuoginti ekoopas ir paveikti žmogų savaip, prisibelsti iki kiekvieno iš mūsų,“ – įsitikinusi Alisa.

Menininkė vadovaujasi kinų išmintimi

Pirmoji mintis, kaip šiukšles paversti menu Alisai kilo jas berenkant. Tiesiog prieš surenkant šiukšles gamtoje Alisa jas nufotografuoja. Menininkės tikslas yra pritraukti žiūrovo dėmesį prie šiukšlių fotografijos jos grožiu, įdomumu, šiuolaikiška meno kompozicija. Susižavėjęs, jis prieina arčiau pasigrožėti, ir štai akistatos momentas: palaukite, juk tai šiukšlė!…

Ne veltui kinų išmintis byloja, kad prieš įveikdami pabaisą pirmiausia turime ją paversti gražia!

Alisa tęsia savo keliones plastiku ar kitokioms šiukšlėmis užterštomis pakrantėmis, renka jas, fotografuoja, ir nenustoja savaip rūpintis gamta. Ne tik Lietuvoje, bet net atostogaujant užsienyje. Nes gamta neturi paso, ji niekam nepriklauso, tai mes priklausome jai. Nes gamta yra tikrieji mūsų namai. Kaip bebūtų, panašu kad šiukšlių gamtoje nemažėja, o Alisos fotografijų kolekcija kaskart kaupiasi ir atsinaujina.

Artėjant Žemės dienai (angl. Earth Day), kai visame pasaulyje kasmet minimas astronominis pavasaris, „Vero Cafe“ kartu su ekoaktyviste A. Palavenis kviečia žengti tvarumo link. Šia proga vienam laimingajam kas savaitę bus padovanota po daugkartinį „Weducer“ kavos puodelį. Akcijos nugalėtojai bus skelbiami kiekvieną savaitę, penktadieniais, 17 val., o paskutinis laimėtojas – išrinktas 2023 kovo 31 d.

Eko meno akcijos dalyviai kviečiami įmesti panaudotą dangtelį į tam skirtą dėžę, pažymėtą „Paversk šiukšlę menu!“, „Vero Cafe“ kavinėse. O savo „Instagram“ paskyroje pasidalinti nuotrauka su į dėžę įmetamu dangteliu ir pažymėti @verocafe ir @ecopanther. Arba tiesiog įmesti panaudotą dangtelį ir prisidėti prie tvarumo.

Puodelių dangteliai Kaune bus renkami šiose vietose:
1. Vilniaus g. 18
2. Vilniaus g. 23
3. Laisvės al. 75
4. Laisvės al. 86
5. Savanorių pr. 441B (Drive)
6. Savanorių pr. 290

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA