Gruodžio pabaigoje paaiškės naujos elektros ir dujų kainos | Kas vyksta Kaune

Gruodžio pabaigoje paaiškės naujos elektros ir dujų kainos

BNS / Giedrius Gaidamavičius 2022/12/08 15:28
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Valstybės gyventojams mokamų kompensacijų už dujas ir elektrą 2023 metais suma, visuomeninė elektros kaina ir gamtinių dujų tarifai buitiniams vartotojams paaiškės gruodžio pabaigoje, o ne viduryje, kaip planuota anksčiau, sako energetikos viceministrė Inga Žilienė.

Pasak jos, gruodžio 13 dieną Seimas turėtų priimti Elektros energetikos ir Energetikos įstatymų pataisas, o dar po savaitės Vyriausybė turėtų patvirtinti galutinius kompensacijų kitiems metams dydžius.

„Atsižvelgus į tai Valstybinė energetikos reguliavimo taryba galutinį sprendimą dėl galutinio visuomeninio (elektros – BNS) tiekimo ir gamtinių dujų tarifų buitiniams vartotojams, įvertinusi visas valstybės skiriamas subsidijas, tikėtina, priims jau po Vyriausybės sprendimo, tai yra po gruodžio 20–21 dienos“, – BNS ketvirtadienį sakė I. Žilienė.

„Jeigu Seimas priims įstatymų projektus ir kai prezidentas pasirašys, tokiu atveju bus galima priimti poįstatyminius teisės aktus, įskaitant ir VERT nutarimą dėl konkrečių tarifų“, – teigė viceministrė.

Pasak jos, konkrečią naujų tarifų skelbimo datą nustatys rinkos reguliuotojas, o vartotojai dėl procedūrų vėlavimo nepatogumų nepatirs.

„Bet kokiu atveju įsigaliojimas numatomas nuo kitų metų sausio 1 dienos, dėl to vartotojai nepatirs nepatogumų“, – tikino I. Žilienė.

Viešai paskelbtas Vyriausybės nutarimo projektas numato, kad valstybės kompensacija už elektrą gyventojams kitų metų sausį-birželį turėtų siekti iki 28,5 cento už kilovatvalandę (kWh), o už dujas – 99 centus už kubinį metrą. Dabar valstybė moka atitinkamai iki 9 ir 54 centų kompensacijas.

Iki 28,5 cento kompensaciją, kaip ir šiemet, gautų tiek trečiojo rinkos liberalizavimo etapo vartotojai, tiek visi nepriklausomą tiekėją jau pasirinkę gyventojai.

Minimalus tarifas, žemiau kurio nebūtų kompensuojama elektros kaina, siektų 28 centus.

„Ignitis“ gamtinių dujų kaina maistui gaminanti jas naudojantiems (pirmos grupės) vartotojams nuo 2023-ųjų sausio su valstybės kompensacija siektų 1,40 euro (be kompensacijos – 2,39 euro už kubą) – 37,3 proc. daugiau nei dabar, namų šildymui (iki 20 tūkst. kubų per metus) dujas naudojantiems vartotojams (antros grupės) – 0,92 euro (1,91 euro) – 19,5 proc. daugiau, o dar daugiau jų deginantiems (trečios grupės) – 0,88 euro (1,87 euro) – 17,3 proc. daugiau.

VERT skaičiavimais, valstybės gyventojams mokamoms kompensacijoms už dujas ir elektrą pirmąjį kitų metų pusmetį reikėtų apie 369 mln. eurų (su PVM).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA