Vandens pabrangimo Kaune sulauksime ne anksčiau nei 2023-ųjų vasarį | Kas vyksta Kaune

Vandens pabrangimo Kaune sulauksime ne anksčiau nei 2023-ųjų vasarį vandens kainą žadama didinti per 70 procentų

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Viename iš savaitraščių paskelbtoje informacijoje apie būsimą geriamo vandens, tiekiamo Lietuvos didmiesčiuose, tarifų pakėlimą išskirtas Kaunas, kuriame žadama vandens kainą didinti per 70 procentų.

Ar tokia prognozė reali, ir su kuo siejamas toks kainos augimas bei nuo kada kauniečiams už geriamą vandenį teks mokėti brangiau? Atsakyti į šiuos klausimus portalas „Kas vyksta Kaune” paprašė Kauno miesto savivaldybės įsteigtos bendrovės „Kauno vandenys” generalinį direktorių Ramūną Šulskų.

„Vandens kainos šalies didžiuosiuose miestuose šiuo metu yra skirtingos, tai jis ir branginamas ne tokiu pačiu santykiu kaip kitur. Vilnius geriamo vandens kainą ne taip seniai pasididino, Kaune ji ilgą laiką tebėra, palyginus su kainomis kituose miestuose, mažiausia.

Būsimas vandens pabrangimas priklausys nuo dabartinės kainos, nuo kurios, jei taip galima sakyti, dabar atsispiriame. Jei Vilniuje ir Klaipėdoje vandens kainos koreguojamos dėl pabrangusių elektros bei dujų kainų, tai Kauno atveju reikšmingi dar ir kiti kriterijai. Elektros ir dujų kainos lemia apie 40 proc. tarp esamos ir būsimos vandens kainų”, – paaiškino geriamą šaltą vandenį kauniečiams tiekiančios įmonės vadovas.

Jo patikinimu, nuo 2014-ųjų vanduo Kaune gyventojams tiekiamas vanduo kainuoja 10 ct (už 1 kub. m) pigiau už dabartinę faktinę jo kainą. Ir nuo to laiko įmonės pastangomis, nemažai investuojant, naudojant vidinius resursus, vandens kainos grafinė kreivė Kaune ne kilo, bet žemėjo.

Na, taip, dabar ji šoktelės į viršų, nes 1 kub. m. geriamo vandens kaina, tarkim, bute gyvenančiam kauniečiui, kol kas skaičiuojama po 1,19 Eur už 1 kub.m. Kitąmet jis kainuos po 2,03 Eur.

Prie šitos kainos dar reikia pridėti pridėtinės vertės mokestį, kuris šaltam vandeniui siekia 21 proc. Lengvatų, mokėdami už vandenį, gali tikėtis tik nepasiturintys gyventojai.

R. Šulskus pabrėžė: dar negalima garantuoti, kad būtent tokia, o ne kitokia vandens kaina kauniečiams bus nustatyta, kadangi jos dar nepatvirtino Valstybinė energijos reguliavimo taryba. Jos sprendimas gali būti priimtas gruodį. Tokiu atveju, naujos vandens kainos „Kauno vandenų” bendrovės klientams bus pradėtos skaičiuoti nuo 2023-ųjų vasario 1-osios.

Įmonės vadovas dar paminėjo, jog šiemet „Kauno vandenys” gali patirti per 4 mln. eurų nuostolio. Tačiau tikisi, kad iki ateinančių metų pabaigos jį išlygins ir 2023-uosius baigs jau su pliuso ženklu savo veiklos balanse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA