Ministerija viliasi, kad Kauno savivaldybė nedels atsiskaityti už neįgaliesiems suteiktas socialines paslaugas | Kas vyksta Kaune

Ministerija viliasi, kad Kauno savivaldybė nedels atsiskaityti už neįgaliesiems suteiktas socialines paslaugas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Balandžio mėnesį Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, atsižvelgdama į augančias prekių ir paslaugų kainas bei numatomą dar didesnę jų augimo tendenciją, apklausė šalies savivaldybes dėl galimo papildomo valstybės biudžeto (VB) dotacijų lėšų poreikio socialinėms paslaugoms finansuoti.

Paslaugos finansuojamos iš valstybės, savivaldybių biudžetų lėšų, asmens (šeimos) mokėjimo už socialines paslaugas ir kitų lėšų. Kaip ir valstybės biudžetas, savivaldybių biudžetai planuojami iš anksto. Koks šiems metams bus lėšų poreikis asmenų su sunkia negalia socialinei globai, kurios teikimas finansuojamas iš valstybės biudžeto dotacijų, savivaldybės ministerijai teikė informaciją dar 2021-aisiais. Ir 2022 metais visoms šalies savivaldybėms buvo skirta visa jų suplanuota dotacijų suma žmonių su sunkia negalia socialinei globai teikti.

Buvo skirta ir papildomų lėšų. Tačiau vis tiek Kaune jų pritrūko daugiau nei kitose savivaldybėse, – apie tai praėjusią savaitę pranešė LRT radijas, minėdamas skaičius, kuriuos pakomentavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė. Ji priminė, kad už socialinių paslaugų teikimą savo teritorijos gyventojams, paslaugų planavimą bei jų organizavimą atsakingos savivaldybės. Jų specialistai analizuoja gyventojų socialinių paslaugų poreikius, pagal tai prognozuoja ir nustato socialinių paslaugų teikimo mastą ir rūšis, vertina ir nustato socialinių paslaugų finansavimo poreikį bei organizuoja ir finansuoja socialines paslaugas savo teritorijos gyventojams.

Po LRT radijo laidos šia tema telefonu paprašyta pakomentuoti, kodėl kitoms savivaldybėms valstybės skiriamų pinigų socialinėms paslaugoms finansuoti pritrūko mažiau, o Kaunui santykinai – veik tris kartus daugiau. Ar tai reiškia, kad vis daugiau mieste atsiranda paslaugų teikėjų (tarp kurių gali būti ir savivaldybės tarnautojų giminaičių bei pažistamų, kuriems sekasi laimėti konkursus ir užsitikrinti finansavimą? Ar kiti kriterijai lėmė gerokai išaugusį valstybės dotacijų poreikį? Tačiau miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Jolanta Baltaduonytė kai ką praleido negirdomis.

Jos aiškinimu, dalį socialinių paslaugų neįgaliesiems Kaune nevyriausybinės organizacijos ar privačios įstaigos teikia ilgesnį laiką ir didesne apimtimi nei kitur, – visą parą. Todėl už paslaugas tenka mokėti daugiausiai. Be to, Kaune nėra eilių neįgaliesiems: vaikams lengviau patekti į dienos centrus, suaugusieji nepriversti laukti, kol jiems bus pradėtos teikti būtinos socialinės paslaugos. Šiemetinis tokių paslaugų finansavimui reikalingų lėšų poreikis, kaip paskaičiavo savivaldybė,– 14 mln. eurų. Ir anksto niekas nežinojo, kad du kartus išaugs 2022-aisiais tiek reikalingų paslaugų kiekis, tiek būtinų joms teikti priemonių, energijos bei kitos kainos.

Kaip šią savaitę portalą „Kas vyksta Kaune” informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, bendras lėšų poreikis žmonių su sunkia negalia socialinei globai finansuoti Lietuvoje išaugo 25 proc., o Kauno miesto savivaldybės – net 64 procentais.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad ministerija, atsižvelgdama į išaugusį lėšų poreikį, savivaldybėms (taip pat ir Kauno miesto) metų eigoje skyrė dalį 2022 m. reikalingų papildomų VB dotacijų lėšų globai finansuoti. Kita dalis skirta ir pervesta spalio pabaigoje. Savivaldybėms iš viso papildomai pervesta 5 mln. Eur VB dotacijų lėšų, iš jų Kauno miestui – 1,249 mln. Eur.

„Ministerijos duomenimis, Kauno m. savivaldybė neatsiskaito su paslaugų teikėjais būtent už suteiktas socialinės globos paslaugas žmonėms su sunkia negalia. Kitų socialinių paslaugų (pvz., socialinė globa senyvo amžiaus asmenims, suaugusiems asmenims su negalia, vaikams su negalia, socialinę riziką patiriantiems vaikams, socialinę riziką patiriantiems suaugusiems asmenims) organizavimas yra savivaldybių savarankiška funkcija, todėl jos didžiąja dalimi apmokamos savivaldybės biudžeto lėšomis ir tik iš dalies finansuojamos valstybės biudžeto lėšomis.

Ministerijos nuomone, Kauno miesto savivaldybė nepakankamai atsakingai įvertino savivaldybės gyventojų poreikius, planuodama VB dotacijų lėšas, ir priėmė sprendimus, įsipareigodama finansuoti socialinę globą žmonėms su sunkia negalia paslaugų teikėjų nurodytomis dažnai nepagrįstomis apimtimis bei kainomis.

Pavyzdžiui, kai kurių Kauno miesto teikėjų nurodytos socialinės globos kainos (17,39 eur/val.) daugiau nei 2 kartus viršija Socialinių paslaugų ir priežiūros departamento pateikiamą vidutinę dienos socialinės globos asmens namuose kainą (7,83 eur/val.). Be to, susiklosčiusią situaciją Kauno miesto savivaldybė galėjo švelninti savo prisiimtus įsipareigojimus socialinių paslaugų teikėjams dengdama iš savivaldybės biudžeto lėšų, kurios vėliau būtų kompensuotos iš VB dotacijų.

Viliamasi, kad savivaldybės nedelsiant padengs įsiskolinimus socialinę globą teikiančioms įstaigoms, su kuriomis sudarė finansavimo sutartis”, – tokio paaiškinimo sulaukė portalas „Kas vyksta Kaune”, pateikęs ministerijai keletą klausimų.

Ir dar pridurta, kad šios ministerijos Socialinių paslaugų priežiūros departamento kompetencija yra kontroliuoti asmens (šeimos) socialinių paslaugų, finansuojamų iš VB dotacijų savivaldybių biudžetams, poreikio nustatymą, jų skyrimą, teikimą. Todėl departamentas nuolat atlieka savivaldybių vertinimus, siekdamas patikrinti, ar dotacijos yra naudojamos tikslingai.

Šiuo metu yra atliekami vertinimai penkiose šalies savivaldybėse, tarp kurių yra ir Kauno miesto savivaldybė. Gavęs vertinimo išvadas, portalas „Kas vyksta Kaune” būtinai paskelbs, ar tikslingai Kauno miesto savivaldybė panaudoja jai patikėtas valstybės lėšas, finansuodama socialinių paslaugų neįgaliesiems teikimą.

„Manytina, kad savivaldybėse, taip pat ir Kauno miesto, daugiau dėmesio turėtų būti skiriama prevencinėms priemonėms, padedančioms palaikyti senyvo amžiaus bei žmonių su negalia savarankiškumą ir sudarančioms galimybes jiems gyventi bendruomenėje su minimalia pagalba ir priežiūra. Turėdama informaciją apie VB dotacijų poreikį savivaldybėse, Ministerija ir toliau ieško galimybių padėti savivaldybėms užtikrinti socialinės globos asmenims su sunkia negalia teikimą”, – taip savo atsakymą portalui papildė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA