Kauną valdantis Avinas dar neapsisprendė, ar užleis mero kėdę kito Zodiako ženklo atstovui | Kas vyksta Kaune

Kauną valdantis Avinas dar neapsisprendė, ar užleis mero kėdę kito Zodiako ženklo atstovui

Visvaldas Matijošaitis / R. Tenio nuotr.

Iš ligi šiol buvusių (kartu su esamu) Kauno miesto savivaldybės vadovų ryškiausi – Avino ženklo atstovai. Pirmasis (ir iš merų, ir iš Avinų) Vidmantas Adomonis valdė miestą nuo 1990-ųjų gegužės 31-osios lygiai metus. Panašiai tokį patį laiką Kauną valdė antrasis meras Vilimas Čiurinskas (jau senokai išlydėtas Amžinojo poilsio). Jis irgi pagal Zodiaką buvo Avinas.

Tą ženklą gimdamas atsinešė ir dvyliktuoju Kauno meru buvęs Arvydas Garbaravičius. Atėjęs iš verslo, atgal į jį sugrįžo po to, kai miesto vadovo poste pirmasis išsilaikė ištisą kadenciją – 4 metus, iki 2007-ųjų balandžio 12 dienos. Taip jau sutapo, kad A. Garbaravičiaus laikais Kauną valdė Avinų trijulė: po tuo pačiu Zodiako ženklu gimę tuometis miesto savivaldybės administracijos direktorius Robertas Stanionis bei buvusi Apskaitos skyriaus vedėja Birutė Liaudenskienė.

„Avinas – vienas galingiausių Zodiako ženklų. Šio ženklo atstovai kupini energijos ir gyvybinių jėgų, žvalūs ir veiklūs. Jie nieko nebijo ir visada pasirengę naujiems išbandymams, turi lyderio savybių, visada pasitiki savimi. Tai – maištingas ir impulsyvus ženklas, todėl jie lengvai įgyja priešų. Avinai nebijo išsakyti savo požiūrį bet kokia tema. Jie labai tiesmuki, jų praktiškai neįmanoma kuo nors įtikinti. Kas daro Aviną stipriu ženklu: gebėjimas vadovauti, energija ir baimės nebuvimas.

Užsispyrėlis kaip reta Avinas niekada nepasiduoda susidūręs su jokiais sunkumais. Viena vertus, tai skamba gerai. Kita vertus, dažnai Avinas nesupranta, kada reikėtų sustoti, ir toliau daro savo. Toks elgesys liečia visus jo gyvenimo aspektus: tiek karjerą, tiek asmeninius santykius. Darbe Avinas niekada nesutiks priimti kitokio požiūrio, nes savo nuomonę laiko vienintele teisinga. Net suvokdamas, kad tai gali būti klaidingas kelias, jis užsispirs, nes iš principo norės įveikti bet kokį pasipriešinimą“ (daugiau apie tai).

Penki kandidatai jau apsisprendė, dabartinis meras „kaitina atmosferą“

Ketvirtasis iš savivaldybės vadovų (Avinų) – Visvaldas Matijošaitis, gimęs 1957-ųjų balandį, mero poste baigia jau aštuntus metus. Atkreiptinas dėmesys į tai, jog jis tapo pirmuoju tiesiogiai išrinktu meru, nes iki tol šis postas buvo skiriamas tarybos frakcijoms tarpusavyje susitarus, todėl merų virsmai Kaune buvo dažnas reiškinys.

Prieš ketvertą metų rinkimų naktį, antrą kartą švęsdamas pergalę ir paklaustas apie būsimą darbą sutartinai (juk pats žodis taryba skatina tartis, o ne rietis lyg kokiame sename komunaliniame bute „su bendrais patogumais“) su mažumą mandatų laimėjusios partijos (konservatorių) atstovais, V. Matijošaitis sakė: „dar per anksti apie tai kalbėti. Nenorėčiau spėlioti, bet aš nebijau koalicijų, tačiau man nepatinka kartais neadekvatūs jų sprendimai. Man norisi tartis, galvoti apie miestą, jo žmones“.

Kauno miesto savivaldybės posedis
Visvaldas Matijošaitis / R. Tenio nuotr.

Tiek to, nesigilinkime, kiek to „tarimosi“ šią kadenciją būta. Juolab, kad dar politinės karjeros pradžioje ne sykį mero ir kitų „vieningųjų“ buvo kartojama: darbas savivaldybėje – labiau susijęs su miesto ūkio reikalais nei su politika. Gal tuomet dėsninga, kad mero aplinkos pagrindą kaip tik sudarė su jo verslu („Vičiūnų grupe“) darbo reikalais susiję žmonės, kurių dalis taryboje likę ir dabar?

Bet šiuo metu kauniečiams kur kas labiau rūpi: eis ar neis V. Matijošaitis į merus trečią kartą? O jis delsia aiškiai pasakyti: tinka jam Seimo pakeistos „meravimo“ sąlygos, kai meras vėliau negalės (jei kažkas iš jo paties pasirinktų savivaldybės administravimui bendražygių taps įtariamuoju), teisintis „aš nieko apie jo darbus nežinojau“, ir kai merui teks prisiimti atsakomybę?

Užtat jau pasiskelbusiems apie kandidatavimą į Kauno miesto merus kitiems būsimų rinkimų dalyviams pakitusios „meravimo“ sąlygos, galima spėti, tikrai tinka. O gal kai kas iš kandidatų tiki, kad „vieta įprasmina žmogų, bet ne atvirkščiai“?

Spėlionių ištakos slypi gilioje senovėje

Knygoje „Sapnų sparnais“ pasakyta: vyriausybę sapnuoti, – padidės mokesčiai. Parlamentą – būsite smarkiai kritikuojami, parlamente dalyvauti – būsite gėdinami dėl pažadų nevykdymo. Na, o jei susapnuosite merą, tai sulauksite užtarimo, – paaiškinta smetoniniame lietuviškame sapnininke.

Psichologų nuomone, dažnai žmogus susapnuoja tai, ką išgyveno (o pasąmonė tai išsaugojo kaip prisiminimą), arba – tai, apie ką nuolat galvoja. Kažin, ar sapnais tikinčiųjų 21-ajame amžiuje- mažiau nei – horoskopais. Netgi taip vadinami oficiozai prieš keliasdešimt metų spausdino skaitytojų pamėgtus verstinius (dažniausiai iš rusiškos spaudos) tekstus apie „trečiąją akį“ ar įvairias pranašystes. Esu kažkada rašiusi apie smuikininkę, kuri neišgyvendama iš muzikos, ėmėsi būrimo kortomis, ir jos „salonas“ buvo populiarus, kaip ir visokie astrologiniai tekstai.

Šiais laikais horoskopai sudaromi ne tik asmenims, bet ir organizacijoms, miestams, valstybėms, net šunims ar katėms. Tik Kaunas, nežinantis tikslios miesto įkūrimo datos, savo horoskopo turėti negali. O ieškant seniausių astrologijos ištakų, mintimis tenka keliauti toli į praeitį.

Į Mesopotamijos miestą, koks jis buvo prieš keturis tūkstančius metų iki mūsų eros. Senovėje sugalvota žvaigždžių ženklų sistema mūsų dienas pasiekė menkai tepakitusi. Dangus ir toliau dalijamas į 12 žvaigždynų, turinčių savo ženklus bei vardus. Milijonai tebetiki, kad gimdami „po tuo ar kitu žvaigždynu“, atsinešė į Žemę visatos šviesulių nulemtą atitinkamą charakterį bei likimą.

Kas Kauno mero kėdėje pakeis (ar ne) Aviną?

Portalas „Kas vyksta Kaune“, tenkindamas kauniečių smalsumą, paskelbė, jog kol kas žinomi penki kandidatai, ketinantys varžytis mero rinkimuose, kurie vyks ateinančių metų kovo pradžioje. Tarp jų nėra nė vieno asmens, gimusio Kaune. Pažintį (per horoskopą) pradėkim nuo jauniausiojo, trisdešimties dar nesulaukusio Manto Bertulio – Laisvės partijos atstovo, keliautojo, ir prodiuseriu. Jis – buvęs savivaldybės administracijos darbuotojas, dirbęs su miesto savivaldybės viešaisiais ryšiais.

Mantas Bertulis / DELFI nuotr.

Mantas gimė 1993-ųjų spalio 1-ąją Šiauliuose. Zodiako ženklas – Svarstyklių. Priminsiu, iki šiol Kaunas turėjo du merus – vienintelio Zodiake esančio „negyvo“ ženklo – Svarstyklių – atstovus. Tai – 3 metų kadenciją (1997-2000) savivaldybės tarybai vadovavęs Henrikas Tamulis ir 10 mėnesių (2002-2003) meru pabuvęs Giedrius Donatas Ašmys. Jis kitus miesto politikus glumino tuo, jog atsisakė naudotis tarnybiniu transportu ir į darbą keliaudavęs viešuoju transportu.

Svarstyklės, anot vienos iš garsių Lietuvoje astrologų Angelinos Zalatorienės, visas situacijas mato lyg šachmatų lentoje, vengia konfliktų, išsprendžia bet kokias problemas, visada turi paslapčių bei kiekvienam veiksmo dalyviui skiria konkrečią vietą.

Joms nelengva rasti pusiausvyrą, bet visada jos ieško. Tai – dažnai intelektualūs, siekiantys bendradarbiauti ir nesiveržiantys vadovauti žmonės. Jie nepriklausomi, su sava nuomone, stengiasi patys formuoti pasaulį, supranta grožį, ieško harmonijos. Viršininkai Svarstyklės puikiai manipuliuoja ir lengvai nuginkluoja kiekvieną oponentą

S. Skvernelio partija į merus deleguoja buvusį Kauno socialdemokratų vadovą

Demokratų „Vardan Lietuvos“ atstovas mero rinkimuose Gintautas Labanauskas (Dvynių ženklo) sukaupęs solidžią politinio darbo įvairiuose junginiuose patirtį. Gimė 1963 metų birželio 19-ąją Šilutėje. Baigė Syzranėje aukštąją karo aviacijos mokyklą ir tapo lakūnu inžinieriumi, tarnavo tarybinėje armijoje bei dalyvavo Afganistano kare.

Lietuvoje dirbo susisiekimo įmonėse, buvo išrinktas į Kauno miesto tarybą, vadovavo Kauno socialdemokratams. Baigęs studijas Kauno technologijos universitete, vėliau tapo šios aukštosios mokyklos docentu (2010-aisiais Vilniaus Gedimino technikos universitete apsigynė ekonomikos mokslų daktaro laipsnį). Viešose erdvėse daugybę metų puikuojasi šio politiko atvaizdas, reklamuojant G. Labanausko pavarde ženklinamą labdaros ir paramos fondą, įsteigtą drauge su dviem moterimis – politiko bendramintėmis.

Gintautas Labanauskas / DELFI nuotr.

„Dvynių ženklas susijęs su bendravimu, loginiais mąstymo procesais (paremtais dvilypumu) ir sąmoningu protu“, – pabrėžiama portale „dienoshoroskopas.lt. Pasak A. Zalatorienės, Dvyniai gyvena „su vėjeliu širdyje“, yra dvilypiai, keičia spalvas, priklausomai nuo scenos apšvietimo. Tai – pastabiausi žmonės. Jiems persitvarkyti – vienas juokas, todėl nepaprastai lengvai imasi naujos veiklos. Tačiau neieško naujų formų, nekuria nieko naujo, yra kategoriški. Lengvai bendrauja, bet nepaiso, ką žmonės apie juos pagalvos ar pasakys.

Ne naujokas politikoje ir buvęs G. Labanausko bendrapartietis, dabartinis Lietuvos socialdemokratų Kauno skyriaus pirmininkas Darius Razmislevičius. Darbo santykiais jis šiandien susijęs su miesto savivaldybės įsteigta ir dėl jai patikimų naujų funkcijų vis labiau besiplečiančia biudžetine įstaiga „Parkavimas Kaune“ (yra jos direktoriaus pavaduotojas).

Pagal anksčiau Lietuvos kūno kultūros akademijoje (dabar – Lietuvos sporto universitetas) įgytą magistro diplomą, D. Razmislevičius yra sporto fiziologijos ir biologijos specialistas. Buvo Kauno miesto savivaldybės tarybos narys. Jis rimtai rengiasi būsimiems rinkimams ir dažnai viešojoje erdvėje reiškia savo mintis įvairiomis temomis: apie klimato pokyčių veikiamą Lietuvą, apie pinigus ir sveikatą, senjorų skurdą bei kitomis. Jo gimtadienis – lapkričio 15-oji, Zodiako ženklas – Skorpionas (tarp ligšiolinių Kauno merų nerasime nė vieno Skorpiono, Ožiaragio ar Šaulio).

Darius Razmislevičius
Darius Razmislevičius / R. Tenio nuotr.

Štai ką teigia horoskopų sudarytoja Palmyra portalo lrytas.lt puslapyje: „Skorpionai pasižymi labai stipriu charakteriu, o nuo kitų Zodiako ženklų skiriasi savo atkaklumu. Tai ypač pastebima emociniame lygmenyje. Jie niekada nepasiduoda, dėl savo aistringos prigimties nesuvaldomai veržiasi į savo tikslą, kol jį pasiekia. Žmonės, gimę po Skorpiono ženklu, paprastai yra gana kritiški ir šiek tiek pasipūtę, todėl kasdieniame bendravime su jais gali kilti sunkumų. (…) Kas daro Skorpioną stipriu ženklu: atkaklumas, susitelkimas ir gebėjimas siekti savo tikslų“.

Tapti Kauno savivaldybės meru siekia ir du parlamentarai

Tai – puikiai pažįstamas aktyvus kovotojas už blaivesnę Lietuvą, ne taip seniai keletą metų buvęs sveikatos apsaugos ministru Aurelijus Veryga – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas. Taip pat – konservatorius, operos dainininkas Vytautas Juozapaitis (kad žiūrovai jo balso nepamirštų, ir dabar neretai dainuojantis įvairiose scenose, dažniausiai – su savo šeimos moterimis – žmona bei dukra). Abu šie kandidatai yra profesoriai.

A. Veryga gimęs 1976-ųjų rugpjūčio 8-ąją Kelmės rajone, Užventyje. Zodiako ženklas – Liūtas. Taigi… „Vyras Liūtas visada giliai įsitikinęs savo teisumu. Sulaukęs atsisakymo ar nesutikimo, vis tiek elgiasi savaip. O jei prašauna, randa priežasčių, pateisinančių neigiamą rezultatą. Liūto savimyla ir įžūlumas jį daro nelengvu žmogumi, sunkiai priimančiu bet kokį atsisakymą.

Aurelijus Veryga / DELFI nuotr.

Atviro pasipriešinimo atveju jis pabandys „nukenksminti“ priešininką, ėmęsis agresijos ar manipuliacijų. (…) Pagrindiniai šio ženklo skiriamieji bruožai – polinkis dominuoti ir noras vadovauti, juk Liūtai – iš prigimties lyderiai. Jiems nebaisios jokios kliūtys, jie tiesiog dievina kurti planus ir strategijas, su kuriomis pasiekia tikslus daug greičiau, nei kiti žmonės. Jie didžiuojasi savo jėga ir atkaklumu. Kas daro Liūtą stipriu ženklu: charizma, leidžianti valdyti dideles žmonių grupes, ryžtas siekiant sėkmės“ (lrytas.lt).

Galim prisiminti, kad rekordiškai trumpai (tik 43 paras, 1995-aisiais) Kauno vadovo krėsle sėdėjo Liūtas – meras Rimantas Tumosa. O kadangi Liūtas pasižymi didele vidine jėga, gal tai lėmė, kad išgirdęs abejonių dėl jo praturtėjimo teisėtumo (kaip pats aiškino, iš prekybos Maskvoje šalikėliais ir kava), R. Tumosa, nekovojo dėl mero kėdės, bet atsistatydino, ją užleidęs kitam pretendentui..?

Kitas dabartinis kandidatas į Kauno merus Vytautas Juozapaitis yra gimęs 1963-ųjų gruodžio 14-ąją Radviliškyje. Zodiako ženklas – Šaulys. Interneto platybėse apie šį ženklą pasakyta: „Šaulys optimistiškas, pozityviai mąstantis, susijęs su laisvės nuo bet kokių apribojimų paieškomis, taip pat su idealizmu, religija ir filosofija. Šauliai yra tiesūs ir tiesmukiški, geranoriški ir teigiami dėl savo požiūrio. Jie linkę kalbėti stačiokiškai, dėl ko kartais gali kilti problemų (…) Šauliai demonstruoja sąžiningumą ir tvirtą moralinę prigimtį. Jie taip pat mėgsta linksmintis ir gerai pakikenti netgi savo sąskaita.

Juos traukia nuotykiai, sportas, kelionės bei lošimas ir kitos rizikingos veiklos. Tikėtina, kad juos labai domins supantis pasaulis, jie mylės gamtą ir dalinsis užkrečiamu entuziazmu viską tyrinėti. Aukščiausiame lygmeny Šauliai susirūpinę dėl supratimo, suvokimo ir protinės veiklos, tarnaudami savo aukštiems idealams žmonijos labui. Stiprybės: dosnus, idealistiškas, puikus humoro jausmas. Silpnybės: žada daugiau nei gali duoti, labai nekantrus, pasakys bet ką…“ (dienoshoroskopas.lt).

Vytautas Juozapaitis / DELFI nuotr.

Kandidatų gali būti ir daugiau

Portalas „Kas vyksta Kaune“ anaiptol nesiekia kaip nors paveikti savojo miesto merą kovo pradžioje rinksiančių kauniečių nuomonių. Tik pabrėžia, jog pasirinkimui kandidatų gali būti ir daugiau, nes ne gal visi pretendentai yra garsiai pareiškę apie savo ketinimus pretenduoti užimti šį postą.

Jei tarp „naujokų“ atsirastų Žuvų ženklo atstovų, pažymėtina, jog ligi šiol Kauno savivaldybės viršūnėje jų buvo ne vienas. Tai – pusantrų metų Kauną valdęs meras prof. Vladas Katkevičius (jau miręs) ir „tyliausią“ Zodiako ženklą (Žuvų) gimdamas atsinešęs maištingasis Vytautas Šustauskas, o taip pat tryliktasis (ir penkioliktasis) Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Pagal A. Zalatorienę, Žuvų ženklo žmonės – netgi labai iškalbingi. Tik jų sielos turtingumas bei fantazija amžinai susiduria su realybe, todėl jie viską gali, viską įvykdo ir viską pasiekia… savo svajonėse. Realybėje būna per „minkšti“, menkai kovoja, beveik nesipriešina ir dažnai pralaimi.

Žuvys amžinai susirūpinusios, neretai pavargsta nuo atsakomybės jausmo. Kartais šie žmonės jaučiasi bejėgiai, tik ne visi tai pastebi. Žuvys – artistiškos prigimties, lakios vaizduotės, moka gintis kvailiodamos. Tai – kūrybingi žmonės, bet visą gyvenimą jie „draskosi“ (juk horoskopo ženkle žuvys plaukia priešingomis kryptimis).

Menant ankstesnius laikus, tai 1992-1995-aisiais Kauną valdė Dvynių atstovas – meras Arimantas Račkauskas. Maždaug 3 mėnesius 1997-aisiais meru dirbo Alfonsas Andriuškevičius – Jautis. Truputį ilgiau (2000-2001 metais) mero pareigos, politikų valia, buvo patikėtos Gediminui Budnikui – Vandeniui.

Apie 16 mėnesių (2001- 2002 metais) Kauno miesto savivaldybės tarybai vadovavo Mergelė. Toks yra buvusio mero (ir buv. Seimo pirmininko pavaduotojo) Eriko Tamašausko astrologinis vardas. Dera prisiminti, kad 2011-aisiais pusmetį Kauno miesto savivaldybės tarybos meru buvo šiandieninis kultūros viceministras Rimantas Mikaitis, gimęs po Vėžio ženklu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA