Sėkminga vaiko raida darželyje: artumo jausmas bei sinergija tarp tėvų ir auklėtojų | Kas vyksta Kaune

Sėkminga vaiko raida darželyje: artumo jausmas bei sinergija tarp tėvų ir auklėtojų

„Myma“ darželis / Organizatorių nuotr.

Darželis – tai atsiveriančios naujos durys vaiko ugdymo procese, kur kuriamas pagrindas tolimesnei sėkmingai mažylio raidai, smalsumui, motyvacijai, vėlesnio ugdymo sėkmei. Pasirinkti tinkamą darželį įprastai tampa iššūkiu visiems, pirmąjį vaiką auginantiems tėveliams. Didžiausio privačių darželių tinklo Kaune „Myma“ direktorės pavaduotoja Vaida Ivanauskienė pažymi, jog pirmieji vaiko ugdymo metai – pagrindas ateičiai, o siekiant geriausių rezultatų, svarbiausias veiksnys yra sinergija tarp tėvų ir auklėtojų.

Pirmieji vaikystės metai – itin svarbūs kiekvienai besiformuojančiai jaunai asmenybei. Šiuo etapu vaikas yra kaip niekada jautrus ir imlus aplinkai. Dėl šios priežasties, pirmoji ugdymo įstaiga, joje tvyranti atmosfera bei diegiamos vertybės, edukacinė sistema gali tapti tolimesnės vaiko raidos pagrindu.

Sėkmės veiksnys – ryšys su auklėtoja

Didžiausio Kaune privačių darželių tinklo „Myma“  direktorės pavaduotoja V. Ivanauskienė atskleidžia, jog geriausios sąlygos vaiko ugdymui sukuriamos tuomet, kai darželyje pavyksta perteikti jaukių namų atmosferą. Tokioje ugdymo įstaigoje vaikas gali jaustis saugus, elgtis laisvai, atsipalaiduoti. Tokiu būdu ugdymo procesas tampa įdomus ir rezultatyvus.

„Vienas svarbiausių elementų sėkmingai vaiko integracijai darželyje yra žmogus, visada būsiantis šalia. Tai – auklėtoja. Mūsų darželiuose auklėtoja  arba „Myma“ žmogus, išsiskiria profesionaliomis žiniomis apie vaikų raidą, ugdymą, psichologiją, niekada nesibaigiančiu kūrybiškumu bei imlumu naujovėms ir, svarbiausia, mylinčia širdimi bei viską matančiu žvilgsniu. Būtent auklėtojos mažylį apgaubia meile, įkvepia drąsos tyrinėti pasaulį, klysti, bandyti dar kartą ir pajusti tikrąjį atradimo džiaugsmą“, – sako darželių tinklo direktorės pavaduotoja V. Ivanauskienė.

Tiesa, auklėtojos vaidmuo neapsiriboja vien edukacija ar ugdymu. Itin svarbu, jog vaikas visada jaustų emocinį artumą, pasitikėjimą, jog auklėtoja visada išties pagalbos ranką suklupus, apglėbs šiluma, kai suspaus širdelę namų ilgesys ar nepavyks užduotėlė. Auklėtoja yra žmogus, kuris supažindina ir lydi mažylį į saugią, žaismingu darželio ritmu užpildytą dienotvarkę. Joje – tiek svarbios lavinamosios užduotys, tiek aktyvus bei smagus laisvalaikis lauke.

„Myma“ darželis / Organizatorių nuotr.

Sinergijos tarp tėvų ir auklėtojų svarba

Darželio atstovė atkreipia dėmesį, jog darželio kasdienybė – ne vien džiugiomis akimirkomis grįstas, spalvotas ir nuo namų aplinkos nutolęs pasaulis.

„Nors kartais gali atrodyti priešingai, darželio aplinka yra tampriai susijusi su vaikučio gyvenimu už jo ribų. Nei ugdymo procesas, nei mažylio emocijos nepersijungia vos užvėrus duris, tad viena kertinių sėkmingo ugdymo sąlygų – bendradarbiavimas tarp tėvų ir auklėtojų. Bendru šios partnerystės tikslu turėtų būti kryptingas ir vienodas jaunos asmenybės ugdymas, stabilumo bei visapusiškos sėkmės jam linkėjimas. Tik kartu komunikuojant, tariantis, dalijantis informacija bei aptariant situaciją galimas geriausias rezultatas“, – sako „Myma“ darželių direktorės pavaduotoja.

Labai svarbus, patirtimi bei individualiomis ugdymo metodikomis paremtas veiksnys „Myma“ darželiuose – personalizuotas žvilgsnis į besivystančią jauną asmenybę.

„Pasaulis už darželio bei namų durų – itin margas, dinamiškas, nevienalytis. Atitinkamai, mažylis turėtų būti lavinamas visapusiškai. Nėra vienos teorijos ar metodikos, kuri būtų teisingiausia ir universaliai tinkanti kiekvienam. „Myma“ darželių patirtis rodo, jog tik sinergija tarp skirtingų metodikų, jų pritaikymas atsižvelgiant į individualią ir dar itin jauną asmenybę,  gali atnešti didžiausią vertę ateityje. Labai svarbu ir tinkamas informacijos pateikimas vaikams suprantama kalba – per žaidimus, žaismingą bei smagų formatą. Dėl šių priežasčių „Myma“ darželiuose visada pabrėžiame vaiko unikalumą, puoselėjame savigarbos ir saviraiškos svarbą – sako V. Ivanauskienė.

Indėlis  šiandien – rezultatas ateityje

Galiausiai, kalbėdama apie pirmųjų vaiko ugdymo metų svarbą, V. Ivanauskienė išskiria savarankiškumo formavimo veiksnį tolimesniam vaiko tobulėjimui bei integracijai.

„Edukuodami vaikus galvojame apie tolimesnį jų augimo etapą – jau už darželio ribų. Atitinkamai, labai džiaugiamės gaudami atgarsius iš mokyklėlių bei mokyklų, į kurias pereina mūsų darželį lankę vaikai. Mokytojai teigia, jog mūsų auklėtiniai atsineša stiprius savarankiškumo, bendradarbiavimo, pažinimo, emocinės kompetencijos įgūdžius bei lengvai geba integruotis į naujos įstaigos veiklas, ugdymo procesą, bendruomenę. Tai, mano nuomone, vienas iš pagrindinių darželio tikslų ir pasiekimų“, – sako „Myma“ atstovė.

„Myma“ darželis / Organizatorių nuotr.

Į darželį – nuo vienerių

Spartėjantis gyvenimo tempas, sąlygos darbo rinkoje, besikeičiančių kartų asmenybės bruožai, tėvų noras ir suvokimas, kad įvairiapusiškai lavinti vaikutį reikia nuo pat jauno amžiaus, yra veiksniai, kurie šiandien paskatina tėvus praverti darželio duris jau su vienerių metų mažyliu.

„Mažyliui pradėjus lankyti darželį nuo vienerių, itin svarbu, kad tarp jo ir auklėtojų būtų sukurtas šiltas ryšys, o po darželio – kokybiškas laikas su mama ar tėčiu. Tik pasitikint auklėtojomis ir paliekant vaiką ugdymo įstaigoje, kuri atvers pažinimo pasaulį, gali būti ramus, kad čia jis gaus edukacinio, žiniomis pagrįsto bei gebėjimus atskleidžiančio žaidybinio dėmesio“,  – sako V. Ivanauskienė.

Atitinkamus vaikų ugdymo prioritetus išskiria ir „Myma“ darželius lankančių vaikų tėveliai.

„Puiki vieta vaikams augti. Auklėtojos puikiai rūpinasi mažyliais, nuolat vyksta įvairios edukacijos, daromi įvairūs darbeliai, vaikučiai įvairiapusiškai lavinami. Vaikas noriai kasdien eina į darželį, nes ne tik smagiai praleidžia laiką, bet ir ugdo naujas patirtis bei įgūdžius draugiškoje aplinkoje“, – sako „Myma“ darželio auklėtinio mama.

„Myma“ darželis / Organizatorių nuotr.

„Nuostabus darželis – labai jauki namų aplinką, puikios auklėtojos, kurios dirba iš visos širdies. Nebuvo nei ryto, kad dukrytė nenorėtų eiti, visada su šypsena atsisveikindavome ir vėl susitikdavome vakare. Kasdien įvairios lavinamosios veiklos bei nuotraukos, atspindinčios, kaip linksmai vaikučiai leidžia laiką, bei lavinasi. Didžiausias ačiū pirmajam mūsų darželiui „Myma“ bei auklėtojoms – už rūpestį, dėmesį, bendravimą, už atsidavimą“, – sako „Myma“ darželio auklėtinės mama.

„Liūdna, kai tenka atsisveikinti su pirmuoju darželiu, kuris neabejotinai atstojo antruosius namus. Ir ne vien dėl to, kad vaiko miegas saldus ir kasdien pilna veiklų, bet dėl to, kad buvo nuo pirmų dienų apsuptas mylinčių auklėtojų visapusišku dėmesiu. Labiausiai ačiū už tą meilę ir už mano ramybę paliekant vaiką. Rekomenduoju visiems, kas ieško adekvataus, normalaus požiūrio į vaiką, jo augimo iššūkius. Adaptacija kitur po pirmų žingsnių „Myma“ darželyje yra lengva ir rami, nes vaikas visko išmokytas“, – sako darželio auklėtinio mama.

Didžiausio Kaune darželių tinklo „Myma“ išskirtinumas yra tai, jog vaikai čia priimami jau nuo vienerių metų amžiaus. Patikimų profesionalų komanda formuoja šiuolaikišką, smalsumą bei kūrybiškumą skatinančią aplinką, ugdo mažylius per žaidimus bei kūrybines veiklas. Darželiai-lopšeliai įsikūrę keturiose strategiškai patogiose Kauno miesto vietose: Šilainiuose, Romainiuose bei dvejose lokacijose Žaliakalnyje.

Daugiau informacijos galima rasti ČIA.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA