Lietuva išreiškė griežtą protestą Baltarusijai | Kas vyksta Kaune

Lietuva išreiškė griežtą protestą Baltarusijai iškviestas ambasados atstovas

BNS 2022/09/06 18:04
Tvora pasienyje su Baltarusija / DELFI nuotr.

Lietuva išreiškė protestą Baltarusijai dėl valstybės sienos infrastruktūros gadinimo. Užsienio reikalų ministerija (URM) antradienį pranešė iškvietusi Baltarusijos ambasados Lietuvoje atstovą.

„Jam įteikta nota, kuria reiškiamas griežtas protestas dėl pasikartojančių Lietuvos valstybės sienoje esančio fizinio barjero (apsauginės tvoros ir koncertinos) tyčinių gadinimo atvejų, kai prie barjero gadinimo bei neteisėtų migrantų patekimo prie jo prisideda ir Baltarusijos pareigūnai“, – pranešė ministerija.

URM pažymi, kad tokie Baltarusijos pareigūnų veiksmai „laikytini provokacija“ ir yra „grubus Lietuvos ir Baltarusijos sutarties dėl Lietuvos ir Baltarusijos valstybės sienos teisinio režimo pažeidimas“.

„Lietuva griežtai reikalauja Baltarusiją kuo skubiau imtis visų būtinų priemonių, kad ateityje tokie incidentai nepasikartotų“, – nurodo ministerija.

Apie 550 kilometrų ilgio fizinis barjeras – tvora ir pjaunanti viela – baigta statyti rugpjūčio pabaigoje, reaguojant į pernai kilusį nelegalių migrantų antplūdį iš Baltarusijos. Lietuva kaltina Minsko režimą to organizavimu ir vadina tai hibridine ataka.

Migrantų srautai metų pradžioje buvo sumažėję, tačiau pastaruoju metu Lietuvos sieną bandančių kirsti užsieniečių skaičius vėl išaugo.

Lietuvos tarnybos teigia, kad padažnėjo ir bandymų gadinti tvorą, o prie to prisideda ir ginkluoti bei uniformuoti Baltarusijos pasieniečiai. Nors pats barjeras yra Lietuvos teritorijoje, gadinančių tvorą asmenų sulaikyti kol kas nepavyko.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA