Svilinančiame karštyje M. Alekna ir A. Gudžius užtikrintai žengė į Europos čempionato finalą | Kas vyksta Kaune

Svilinančiame karštyje M. Alekna ir A. Gudžius užtikrintai žengė į Europos čempionato finalą

delfi.lt / Aurimas Kuckailis 2022/08/17 15:12
Mykolas Alekna / A. Pliadžio /LLAF nuotr.

Miunchene vykstančiame Europos lengvosios atletikos čempionate trečiadienį startavo dvi didžiausios Lietuvos rinktinės viltys disko metikai 19-metis Mykolas Alekna ir 31-erių metų Andrius Gudžius. Prieš mėnesį JAV vykusio pasaulio čempionato prizininkai Bavarijos sostinės olimpiniame stadione grūmėsi dėl vietos finale. Jei M. Aleknai prireikė trijų bandymų, tai A. Gudžius duris į finalą pravėrė vieninteliu pirmuoju metimu.

Norint patekti į finalą, kuris vyks rugpjūčio 19 dieną 21.20 val., reikėjo įveikti kvalifikacinį normatyvą (66,00 m) arba pagal rezultatą patekti tarp 12 geriausių disko metikų.

Pirmasis A atrankos grupėje startavo M. Alekna. Žali šortai, geltoni marškinėliai ir raudona kepurėlė. Taip 19-metis talentas atrodė disko metimo sektoriuje per apšilimą.

„Ramiai, neskubėk“, – iš tribūnų paskutinį patarimą prieš atrankos startą davė jaunojo Mykolo treneris Mantas Jusis.

Dėl techninių kliūčių vėliau prasidėjusioje atrankoje M. Alekna pirmuoju bandymu įrankį numetė 63,91 m, antruoju – 61,82 m, trečiuoju – 65,48 m. A grupėje lietuvio rezultatas buvo antras geriausias.

„Stengiausi nešvaistyti savo energijos, atsisėsti, nepasiduoti karščiui, viskas neblogai išėjo. Viskas gerai, greičiausiai patekau į finalą, o tai vienintelis svarbus ir aktualus dalykas šią dieną“, – po atrankos kalbėjo M. Alekna.

A grupėje kitų dalyvių rezultatai buvo gana žemi, lietuvis spėjo, kad jiems sutrukdyti galėjo 33 laipsnių kepinantis karštis.

„Gal sportininkams pakišo koją karštis, varžybos buvo nukeltos dėl techninės įrangos gedimo. Rezultatai truputį žemoki, tačiau finale bus visiškai kiti rezultatai“, – sakė M. Alekna.

Toje pačioje grupėje varžęsis pasaulio čempionas Kristjanas Čechas pirmuoju metimu sugriebė bilietą į finalą, diską numetęs 69,06 m ir įvykdęs kvalifikacinį 66 m normatyvą.

Tai kartu ir naujasis Europos čempionatų rekordas. Iki trečiadienio Europos čempionatų rekordas nuo 2010 metų priklausė lenkui Piotrui Malachovskiui – 68,87 m.

„Žinojau, kad Kristanas toli mes. Čia nebuvo siurprizas. Užtikrintai, pirmu metimu, gana toli. Manau, kad finale mes dar toliau. Bandysiu ir aš pasispardyti, – kalbėjo pasaulio vicečempionas. – Finale bandysiu daryti, ką galiu ir mesti toliau. O kokią vietą užimsiu? Medalis būtų smagu, bet sau spaudimo dėl to nekeliu. Tiesiog mėginsiu mėgautis varžybomis ir užimti kuo aukštesnę vietą.“

M. Alekna tapo pirmuoju Lietuvos rinktinės atstovu, Miunchene vykstančiame Europos lengvosios atletikos čempionate prasibrovusiu į finalą. Per pirmąsias dvi dienas net penki mūsų šalies atstovai liko per žingsnį nuo finalo.

Penktadienį Miunchene meteorologai prognozuoja lietų, tačiau M. Alekna mojo ranka: „Lietus bus įdomu sektoriuje. Nesu dar metęs per lietų. Batai neslys, manau. Iš tikrųjų sąlygos visiems vienodos, tai nesureikšminu nei lietaus, nei oro.“

B grupėje valanda vėliau startavęs A. Gudžius jau pirmuoju bandymu įvykdė kvalifikacinį normatyvą, įrankį nusviedęs 66,70 m.

Tiek M. Alekna, tiek A. Gudžius į Europos čempionatą atvyko jau būdami vienais iš favoritų. Prieš mėnesį Judžine (JAV) vykusiame pasaulio lengvosios atletikos čempionate M. Alekna iškovojo sidabro medalį, o A. Gudžius pasidabino bronza.

Abu lietuvius aplenkė tik pasaulio čempionu tapęs slovėnas Kristijanas Čechas, šį sezoną pasiekęs asmeninį rekordą – 71,27 m.

B grupėje dar varžysis A. Gudžius, pagal rezultatą M. Alekna turėtų nesunkiai patekti į finalą.

Šį sezoną it meteoras į disko metikų elitą įskriejęs legendinio Virgilijaus Aleknos sūnus pasiekė ir geriausią asmeninį rezultatą – 69,81 m. A. Gudžiaus asmeninis rekordas yra 69,59 m, o šį sezoną jis toliausiai metė panašiai – 69,39 m.

Pasaulio rekordas nuo 1986 metų nesikeičia – vokietis Jurgenas Schultas tuomet diską nusviedė 74,08 m.

Praėjusiame Europos čempionate į geriausiųjų šešetukus prasibrovė net septyni lietuviai: auksu pasidabino A. Gudžius, bronza – L. Jasiūnaitė, ketvirtas vietas užėmė ėjikė Brigita Virbalytė ir šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė, ėjikė Živilė Vaiciukevičiūtė finišavo penkta, o bėgikai Agnė Šerkšnienė ir Simas Bertašius šeštas pozicijas užėmė atitinkamai 400 m bei 1500 m rungtyse.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA