6 patarimai vairuotojams, kurie gali padėti išgelbėti turtą ir gyvybę | Kas vyksta Kaune

6 patarimai vairuotojams, kurie gali padėti išgelbėti turtą ir gyvybę

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Įvykus nelaimei kelyje, dažnai ne specialiosios tarnybos, o kiti eismo dalyviai pirmi atsiduria incidento vietoje. Svarbu pažymėti – jeigu autoįvykio metu nukentėjo žmonės, kyla grėsmė jų sveikatai ar turtui, privalu nedelsianti skambinti Bendrojo pagalbos centro numeriu 112. Padėti nelaimėje gali ir prašalaičiai, tik reikia išlaikyti šaltą protą ir žinoti kelias esmines priešgaisrinės saugos bei pirmosios pagalbos taisykles.

1. Įvertink pavojų sau ir kitiems

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (PGV) Pajėgų valdymo skyriaus vyriausiojo specialisto Arnoldo Zoko teigimu, veiksmai, kurių gali imtis eismo dalyviai, priklauso nuo žmogaus supratimo apie automobilį, jo technines galimybes ir gresiančius pavojus.

Dažniausiai pirmi į eismo įvykio vietą atvyksta pro šalį važiuojantys asmenys, kurie norėdami pagelbėti pakliuvusiems į nelaimę, juos bando traukti iš transporto priemonės. Jeigu žmogus automobilyje įstrigęs, to daryti negalima, nes tokiu būdu „pagalbininkas“ gali pakenkti nukentėjusio vairuotojo sveikatai.

2. Gesintuvas šalia

Automobiliui užsidegus ar kilus gaisro pavojui, gesintuvą būtina turėti su savimi, kad variklio dangčio atidarymo momentu jis būtų ne bagažinėje ar salone, o rankoje. Tik tuomet šiek tiek praveriamas variklio dangtis (kad ugnis negautų papildomo deguonies), pro plyšį įpurškiama gesinimo priemonės ir gesinant pamažu atidaroma toliau.

Laiko tarpas, kai ugnis gauna deguonies, turi būti kuo trumpesnis. Jeigu iš po uždaryto variklio dangčio rūksta dūmai, o vairuotojas gesintuvo neturi, rekomenduojama dangčio neatidaryti, nes dūmai slopina degimą.

3. Pravers papildomos priemonės

Jeigu vairuotojas turi reikiamus įrankius ir gali atjungti automobilio akumuliatorių, Kauno PGV specialisto teigimu, tai padaryti verta. Atjungus akumuliatorių gaisras gali net neišsivystyti, nes laidų izoliacija ir plastmasės tuoj pat nustos lydytis.

Kiekvieno vairuotojo pasirinkimas turėti automobilyje papildomų įrankių ar ne, tačiau įvykus nelaimei jie tikrai gali praversti. Jeigu gesintuvo nėra, o po variklio dangčiu ar automobilio salone rūksta dūmai, rekomenduojama:

– variklio dangčio neatidaryti;
– uždaryti duris bei langus, nedelsiant išlipti iš automobilio.

4. Atkreipk dėmesį į tylinčius

Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) Slaugos padalinio vadovo Donato Paliulionio teigimu, neretai greitąją medicininę pagalbą kviečia pravažiuojantys asmenys, kurie ne visada žino, kokia eismo įvykio dalyvių būklė.

„Prašome visada sustoti, įvertinti eismo įvykio metu nukentėjusių asmenų būklę, paskambinti Bendruoju pagalbos telefonu 112, kol vyks specialiosios tarnybos, suteikti nukentėjusiems pirmąją medicininę pagalbą“, – nurodo D. Paliulionis.

Jeigu yra daugiau nukentėjusiųjų, reikia atkreipti dėmesį į asmenis, kurie tyli, neprašo pagalbos, nes tai potencialiai sunkūs nukentėjusieji, galintys būti be sąmonės ar nekvėpuojantys.

5. Nepalik nukentėjusio asmens

Kviečiantysis pagalbą visuomet turi suprasti, kad eismo įvykio dalyvis gali būti patyręs galvos, stuburo ar kaklo traumų, kurių vizualiai nesimato. Sužeistųjų rekomenduojama nejudinti, jeigu jie yra sąmoningi ir negresia akivaizdus pavojus, kaip intensyvus priešpriešinis eismas ar gaisras.

„Jei dėl tiesiogiai gresiančio pavojaus nukentėjusiojo gyvybei tenka vairuotoją traukti iš automobilio, privalu stengtis tai daryti prilaikant galvą ir kaklą. Visgi medikai su kaklo imobilizavimo įranga, žinantys ištraukimo techniką, šį darbą visuomet atliks patikimiau“, – pažymi D. Paliulionis.

6. Turniketas gali išgelbėti gyvybę

Nuo 2023 m. sausio 1 d. įsigalioja nauji reikalavimai, pagal kuriuos automobilių pirmosios medicininės pagalbos vaistinėlėse privalės būti 2 turniketai. Jeigu esamose vaistinėlėse turniketų dar nėra, Kauno GMPS Slaugos padalinio vadovas rekomenduojama juos tuoj pat įsigyti, nes tai yra vienintelė stipraus kraujavimo stabdymo priemonė.

Taip pat svarbu tiesiog nebijoti prieiti prie nukentėjusiojo. Pasak D. Paliulionio, eismo įvykio vietoje neretai daugiau būna nelaimę filmuojančių nei padedančių ar bent įvertinančių situaciją iš arti asmenų. Eismo dalyviai turėtų pasitikėti savimi ir palaikyti ryšį su Bendrojo pagalbos centro operatoriais, kurie duos tikslias instrukcijas ir nedės ragelio, kol neatvyks medikai.

SVARBU: Atsižvelgiant į eismo įvykio situaciją, jei leidžia techninės galimybės, eismo įvykio metu apgadinta transporto priemonė statoma (parkuojama) kuo arčiau dešinio važiuojamosios kelio dalies pakraščio. Išlipęs iš transporto priemonės, vairuotojas privalo dėvėti šviesą atspindintį objektą (liemenę, petnešas ir kt.).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA