Kulautuva – mažoji Lietuvos kultūros sostinė | Kas vyksta Kaune

Kulautuva – mažoji Lietuvos kultūros sostinė

Kulautuva / R. Tenio nuotr.

Liepos pabaigoje buvo paskelbtos penkios gyvenvietės, kurios 2023 metais bus tituluojamos mažosiomis Lietuvos kultūros sostinėmis. Tai Kulautuva, Pačeriaukštė, Marcinkonys, Baraginė ir Plateliai. Kauno rajono savivaldybė džiaugiasi, kad šį garbingą vardą gavo ir kurorto teritorijos statusą turinti pakaunės gyvenvietė.

Kulautuva – viena gražiausių Kauno rajono gyvenviečių, įsikūrusi dešiniajame Nemuno krante. Miestelį nuo žvarbių šiaurės bei šiaurės rytų vėjų saugo vešlus pušynas, kiekvieną raminantis migdančiu pušų ošimu, skleidžiantis sveiką, pušų sakais kvepiantį ir gausiai ozono prisotintą orą.

Kulautuvos gyvenvietė žinoma nuo 1364 m. Prie Nemuno ir Klevinės upelio prigludusiame lauke 1986 m. rastos dvi senovės gyvenvietės, du kapinynai, deginimo apeigų vieta. Aptikti penki XIV a. brangenybių lobiai paslėpti lemtingo pavojaus arba paaukoti dievams. XX a. pr. miestelis tapo vasarviete.

Tarpukariu tai buvo viena populiariausių vietų ilsėtis, vienas gražiausių kurortų. Sakoma, kad didelį malonumą suteikdavo vien pasivaikščiojimas po miestelį.

Kaip rašoma Kauno rajono savivaldybės pranešime žiniasklaidai, Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių programa gyvuoja jau aštuonerius metus, kurią inicijuoja Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga kartu su partneriais. Pirmąja Mažąja Lietuvos kultūros sostine 2015 m. paskelbti Naisiai, o iki šiol net 70 mūsų šalies kaimų bei miestelių jau yra tapę Lietuvos mažosiomis kultūros sostinėmis.

Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių programa regionams suteikia galimybę stiprinti jų kultūros tradicijas, profesionalaus meno prieinamumą ir sklaidą, plėtoti kultūrinį turizmą, plėsti kultūrinį gyvenimą regionuose. Ši programa taip pat padeda užmegzti prasmingus kultūrinius mainus tarp pačių mažųjų kultūros sostinių, paskatinti naujas kūrybines iniciatyvas, kurios tęsiamos ir ateityje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA