Širdį virpinantys Kauno rajono medikų išgyvenimai: pagalbos šaukėsi mama su pamėlusia keturmete | Kas vyksta Kaune

Širdį virpinantys Kauno rajono medikų išgyvenimai: pagalbos šaukėsi mama su pamėlusia keturmete

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sekmadienį Kauno rajono Greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) medikai pasidalijo jautria istorija, kuomet į pagalbą skubėti teko pas dūstančią keturių metų mergaitę.

„Mes esam tik žmonės, pasirinkę darbą, kai dažnai tenka emocijas užrakinti giliai stalčiuje ir dirbti „kaip robotams“ skaičiuojant gaivinimo ciklus, vaistų dozes, vertinant paciento būklę ir „čia ir dabar“ koreguojant veiksmus, priklausomai nuo situacijos. Panaši patirtis mus pasivijo ir prieš keletą dienų, kai namuose įvyko nelaimė”, – rašoma Kauno rajono GMPS „Facebook” paskyroje.

Širdį virpinančiais išgyvenimais viešai pasidalijo Kauno rajono GMPS komandos vadovė Reda ir paramedikas Juozas: „Dirbant šiame darbe visada norisi tą daryti tikslingai – t. y. teikti tik skubią, būtinąją ir neatidėliotiną pagalbą. Kvietimai tik atliekant pervežimus nuvilia. Ne to mes mokyti.

Bet kvietimai, kai reikia gaivinti mūsų mažuosius pacientus, yra ir emociškai sudėtingi, todėl ko gero visų mažiausiai laukiami… Viskas gerai – savo darbą mes išmanom ir dirbam. O dispečeris praneša – gaivinamas 4 metų vaikas. Užspringo. Atvejai su vaikais visada labiausiai veikia emociškai. Net ir visko mačiusius medikus…

Pirma mintis – kad tik greičiau suktųsi tie automobilio ratai… Nuvykstame per 7min. Per tą laiką susidėliojam visus veiksmus, susiskaičiuoju visas reikalingų vaistų dozes, kurios skaičiuojamos tik sužinojus vaiko svorį, ir žinom, kad laiko turim labai nedaug…

Pirmas vaizdas – mama išbėgusi iš namų ir glėbyje laikanti pamėlusį vaiką… Perimam mažąją pacientę, tuo pačiu raminam mamą, imam, darom. Viską, ką reikia ir ką galim padaryti.

Vaikas be sąmonės, nėra kvėpavimo. Fiksuotas žandikaulis. Cianozė. Bradikardija. Noriu pasakyti, kad visais atvejais ir visada dedame maksimalias pastangas padėti. Tik, arba pavyksta, arba būklės, organizmai, aplinkybės nepasiduoda mūsų pastangoms taip, kaip norėtume…

Šiuo atveju apie 3cm riestainio gabalo (kaip vėliau paaiškėjo po bronchoskopijos ligoninėje) nepavyko pilnai pašalinti, bet pavyko jį pajudinti – kažkiek atsiurbti, kažkiek ventiliuojant su deguonies srove nustumti į vieną bronchą ir vaikas pradėjo kvėpuoti! Išliko bronchospazmas, bet jau mažesnė ir lengviau kontroliuojama grėsmė. Vaikas pradėjo reaguoti į mūsų žodžius ir pagaliau sušuko – MAMA!

Mums pavyko!!! Jausmas tikrai neapsakomas. Labai džiaugiuosi, kad pradėjus teikti pagalbą, po keleto minučių į pagalbą atskubėjo kolegos Audronė ir Liutauras, kad teko dirbti su pačiais profesionaliausiais kolegomis. Dar kartą supratau, kad dirbu aukščiausio lygio komandoje… Po tokio kvietimo beliko visiems nusišypsoti, apsikabinti ir… laukti kito kvietimo…“, – rašoma Kauno rajono GMPS „Facebook“ puslapyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA