Programišiai puola energetikos įmonę: tai didžiausia kibernetinė ataka per dešimtmetį (atnaujinta) | Kas vyksta Kaune

Programišiai puola energetikos įmonę: tai didžiausia kibernetinė ataka per dešimtmetį (atnaujinta) ataka suvaldyta

BNS 2022/07/09 09:45
Asociatyvi / DELFI nuotr.

„Ignitis grupė“ šeštadienį pranešė susidūrusi su „didžiausia kibernetine ataka per dešimtmetį“.

Grupė pranešė nuo nakties patirianti paskirstytų paslaugos trikdymo (DDoS) atakas, kurios sutrikdė jos internetinių svetainių darbą ir elektroninių paslaugų prieinamumą.

Prieš vidurdienį valstybės valdoma grupė pranešė suvaldžiusi ir apribojusi atakas.

„Įsilaužimų į sistemas ar kito neigiamo joms poveikio neužfiksuota“, – teigiama „Ignitis grupės“ pranešime.

Elektroninės paslaugos klientams vėl teikiamos, tačiau pati ataka prieš infrastruktūrą toliau tęsiasi, gali pasitaikyti sutrikimų.

Kaip teigiama „Ignitis grupės“ pranešime, pastarosiomis savaitėmis jos ekspertai stebėjo padidėjusį atakų mastą, tačiau iki šiol jį pavyko sėkmingai suvaldyti.

Šeštadienio naktį atakų intensyvumas išaugo iki nematytų apimčių.

„Pastarąsias dvi savaites patyrėme intensyvias DDoS atakas. Matome, kad nepavykus pavienėms atakoms, programišiai mus pasirinko kaip vienintelį taikinį ir mobilizavo visus pajėgumus, – pranešime cituojamas „Ignitis grupės“ verslo atsparumo vadovas Edvinas Kerza. – Negana to, kad iš esmės tapome vieninteliu šiuo metu Lietuvoje atakuojamu taikiniu, buvo įjungti nauji, iki šiol dar nežinoti botnetų tinklai, taip užkemšant interneto tiekėjų paslaugų kanalus.“

Pasak E. Kerzos, grupė dirba su interneto tiekėjais, kad pritaikytų infrastruktūrą prie pasikeitusios situacijos.

„Šiuo metu prioritetas yra užtikrinti, kad Grupės svetainės ir klientų naudojamos sistemos veiktų be sutrikimų. Baigę darbus nedelsiant įsivertinsime, kaip galime pagerinti procesus ir dar labiau sustiprinti sistemas, kad net ir esant tokios didelės apimties atakoms, veikla būtų kuo mažiau trikdoma“, – teigė verslo atsparumo vadovas.

Plataus mato kibernetinės atakos prieš Lietuvos institucijas ir verslą buvo vykdytos birželio pabaigoje.

Valstybinės institucijos, įmonės, privatus verslas, internetinė žiniasklaida tuomet taip pat patyrė vadinamąsias paskirstytų paslaugos trikdymo (DDoS) atakas. Už jas atsakomybę prisiėmė grupuotė „Killnet“, anot Lietuvos pareigūnų, siejama su Rusijos žvalgyba.

Ši grupuotė „Telegram“ socialiniame tinkle šeštadienį paskelbė apie ataką prieš „Ignitis grupei“ priklausantį Energijos skirstymo operatorių (ESO).

ESO bei „Ignitis grupės“ svetainės šeštadienį kurį laiką buvo nepasiekiamos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA