G. Landsbergis: privalome padėti Ukrainai atsilaikyti ir dėl gresiančios pasaulinės maisto krizės | Kas vyksta Kaune

G. Landsbergis: privalome padėti Ukrainai atsilaikyti ir dėl gresiančios pasaulinės maisto krizės

ES Tarybos nuotr.

G. Landsbergis: Ukraina gina ne tik Europos saugumą, bet didelę dalį pasaulio grūdų atsargų – privalome padėti jai atsilaikyti

Gegužės 16 dieną užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis dalyvavo Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų taryboje Briuselyje, Belgijoje, kur aptarė Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą, tolesnę ES paramą Ukrainai, kovą su melagingų Rusijos naratyvų sklaida ir globalias Rusijos karo pasekmes. Diskusijoje taip pat dalyvavo Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ir Kanados užsienio reikalų ministrė Melanie Joly.

Kaip nurodoma Užsienio reikalų ministerija pranešime, ministras akcentavo, kad Ukraina pagalbos turi sulaukti tiek, kiek jai jos reikia.

„Tik Ukraina gali pasakyti, kokios ir kiek pagalbos jai reikia. Mes privalome padaryti viską, kad atlieptume šį poreikį. Daugiau sankcijų, daugiau sunkios ginkluotės, maksimali pagalba atstatant sugriautą valstybę. Tai, kaip Europa elgsis ir kaip parems Ukrainą dabar, nulems mūsų visų ateitį ilgus dešimtmečius į priekį“, – kalbėjo ministras G. Landsbergis.

Anot ministro, kalbant apie globalias karo pasekmes, itin svarbu suvokti ir Ukrainos svarbą pasauliui gresiančios maisto krizės kontekste.

„Pasauliui gresianti maisto, pirmiausia grūdų, krizė yra Rusijos karinės agresijos prieš Ukrainą, jos vykdomos Ukrainos žemės ūkio produkcijos ekspropriacijos ir Ukrainos jūrų uostų blokados pasekmė. Išeitis yra – arba mes padedame Ukrainai užtikrinti Juodosios jūros uostų saugumą, arba Ukraina gauna tiek ginkluotės, kad galėtų tai padaryti pati – užtikrinti išgabenamų ir pasauliui taip reikalingų grūdų saugumą. Tik nuo mūsų priklauso, ar Ukraina galės ir toliau tiekti pasauliui savo grūdus“, – sakė G. Landsbergis.

Užsienio reikalų ministras taip pat pabrėžė, kad siekiant išvengti globalios maisto krizės, būtina sustabdyti Rusijos agresiją ir užtikrinti Juodosios jūros uostų saugų veikimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA