Prieglobsčio užteks visiems: Kauno rajono žirgyne apsigyvens „Laisvės kario“ prototipas | Kas vyksta Kaune

Prieglobsčio užteks visiems: Kauno rajono žirgyne apsigyvens „Laisvės kario“ prototipas

Ukrainietės trenerės Dašos Lukašinos ir žirgų sutiktuvės / R. Tenio nuotr.

Iš Ukrainos į Kauno rajone esantį Pajiesio žirgyną po ilgos ir nelengvos kelionės atvyko 8 žirgai su Lavrentijum priešakyje. Lavrentijus – tai juodas eržilas, į kurį žiūrėdami Ukrainos skulptoriai kūrė Kauno senamiestį puošiančią skulptūrą „Laisvės karį”.

„Laisvės kario” modelį 2018 metais Ukrainos skulptoriai Olesis Sydorukas ir Borysas Krylovas, kurdami 7 metrų aukščio raitą Vytį, išsinuomojo iš netoli Kijevo esančio „School Horse Club SP” žirgyno.

Kaip pažymima Kauno rajono savivaldybės pranešime žiniasklaidai, Rusijai užpuolus Ukrainą, dėl pašaro trūkumo žirgų savininkai jų atsisakė. Daug Ukrainos žirgų sulysę klaidžioja laukuose, kiti žuvo karo ugnyje arba tiesiog nugaišo iš bado.

Kai aplink „School Horse Club SP” žirgyną kelis kartus vyko mūšiai, gyvūnus buvo nuspręsta evakuoti į Ukrainos vakarus. Netoli Lvovo buvo nusamdytos arklidės, tačiau tai problemos neišsprendė.

Žirgyno savininkai, vertindami puikius Kauno rajono savivaldybės vadovų santykius su Užkarpatės apskrities administracija ir tarpininkaujant žurnalistui Viliui Kavaliauskui, nusprendė prašyti pagalbos Kauno rajono mero Valerijaus Makūno.

„Kare pirmiausia reikia gelbėti žmonių gyvybes, bet gyvūnai irgi svarbūs, juo labiau žirgai, nuo kurių neatsiejama mūsų valstybės istorija ir simboliai”, – taip meras paaiškino, kodėl sumanyta priglausti „Laisvės kario” skulptūros modelį.

V. Makūnas tvirtino, kad atgabentas Lavrentijus ir dar vienas žirgas bus laikomi Pajiesio žirgyne, o juo rūpinsis Kauno rajono dziudo ir jojimo sporto mokykla. Kartus su žirgais atvykusi trenerė Daša Lukašina bus įdarbinta šioje mokykloje. Likusius žirgus žadėjo priglausti Kauno rajono ūkininkai.

„Lavrentijui jau trylika metų, tačiau jis dar gali puikiai pasitarnauti vaikams. Kartu su Socialinių paslaugų centru rengsime edukacijas, nes žirgas yra puiki terapijos priemonė”, – tvirtino V. Makūnas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA