O. Sydoruk šeima pirmąkart pamatė „Laisvės karį“: skulptorius išėjo ginti tėvynės | Kas vyksta Kaune

O. Sydoruk šeima pirmąkart pamatė „Laisvės karį“: skulptorius išėjo ginti tėvynės

Prie „Laisvės kario“ paminklo stovi vieno iš jo kūrėjų žmona Olena Sydoruk ir dukra Sofia./ R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį į Kauną pirmą kartą gyvai pamatyti „Laisvės kario“ skulptūros atvyko vieno iš šio monumento kūrėjų ukrainiečio skulptoriaus Oles Sydoruk šeima: žmona Olena ir dukra Sofia. Pats kūrėjas O. Sydoruk prieš kelias dienas stojo į Ukrainos gynėjų gretas. Tėvynę ginklu gina ir antrasis skulptūrą kūręs ukrainietis Boris Krylov.

2018 m. liepos 5 d. visuomenei iškilmingai pristatytą „Laisvės kario“ (dar vadinamo Vyčiu) skulptūrą kūrė ukrainiečiai O. Sydoruk, Boris Krylov ir lietuvis Arūnas Sakalauskas. Ji netruko tapti valstybei svarbių minėjimų, susitikimų, iškilmingų progų fotosesijų vieta.

Laisvės paminklas
Ukrainietės šalia „Laisvės kario“ paminklo./ R. Tenio nuotr.

Gyvai pamatė pirmąkart

Dizainerė, architektė Olena Sydoruk su aktorystę trečiame kurse studijuojančia dukra Sofia ketvirtadienį į šalia Kauno pilies stovintį „Laisvės karį“ gyvai pažvelgė pirmąkart. Vyro darbą O. Sydoruk įvertino puikiai.

„Pirmą kartą matome skulptūrą gyvai. Labai patinka parinkta vieta, natūralus apšvietimas, gerai žiūrisi“, – sakė pašnekovė su dukra atidžiai apžiūrėjusios „Laisvės karį“.

Moteris pasakojo, kad prieš kelias dienas jos vyras skulptorius O. Sydoruk įsiliejo į Ukrainos gynėjų gretas. Su juo bei Ukrainoje likusiais artimaisiais pašnekovė palaiko ryšį telefonu. Su vyru ji nesimatė jau apie mėnesį, nes dar prieš karą Olena ir Sofia išvyko į Indiją. Kilus karui į tėvynę taip ir nebegrįžo, paprašė pagalbos vyro kolegų Lietuvoje ir netrukus sulaukė – jie išnuomojo butą Vilniuje, padėjo įsikurti.

Vilniuje moterys užsiregistravo Migracijos departamente, gavo leidimus dirbti.

Laisvės paminklas
Pasak V. Kavaliausko, paminklo gamybai paaukojo net 1780 šeimos./ R. Tenio nuotr.

Talentingi kūrėjai

Viešnias lydintis Vyčio paramos fondo atstovas Vilius Kavaliauskas pasakojo, kad su skulptoriais iš Kijevo O. Sydoruk ir B. Krylov turėjo ne vieną projektą. „Jie labai talentingi. Visi garsūs Ukrainos paminklai sukurti būtent jų rankomis, tarp jų: fantastiškas paminklas ant uolos etmonui Piotrui Sagaidačnui“, – atkreipė dėmesį V. Kavaliauskas.

Ukrainiečių darbų sąraše ir paminklai Ukrainoje poetui Tarasui Ševčenkai, Kijevo kunigaikščiui Sviatoslavui, taip pat trys darbai (Ukrainoje, Lenkijoje ir Lietuvoje), skirti Lietuvos didžiajam etmonui Konstantinui Ostrogiškiui.

Lietuvoje jiedu sukūrė paminklus Vydūnui ir keliautojui Antanui Poškai (Klaipėdoje), signatarui Kazimierui Šauliui (Švėkšnoje), paminklą poetui Bernardui Brazdžioniui ir Žygimanto Augusto biustą (Pasvalyje).

„Užvakar Olesą paėmė į kariuomenę, iki tol jis netarnavęs. Pirmiausiai jiedu – menininkai, o menininkas – tai vėliavnešys. Ginti šalį – dvasios reikalas“, – teigė V. Kavaliauskas.

Laisvės paminklas
Prie „Laisvės kario” paminklo./ R. Tenio nuotr.

Po tamsos ateina šviesa

Skulptoriaus O. Sydoruk žmona ir dukra viliasi, kad karo baisumai galiausiai baigsis.

„Kai mes laimėsim, Ukraina taps iš tikrųjų nepriklausoma, stipri, iš tikrųjų taip susijungusi su Europa, kad svetimam [priešui] nebus kur nosies įkišti. Po tamsos visada ateina šviesūs laikai, tai mane psichologiškai palaiko“, – kalbėjo O. Sydoruk.

Jos dukra Sofia pasakojo, kad karas sustabdė jos studijas, sustojo visas gyvenimas, vyksta laukimas.

„Paskaitos nevyksta, viskas sustoję, laukiame. Kai kurie mano draugai liko Kijeve, kai kurie yra pavojingose zonose. Palaikome kontaktą, klausiame, kas ką daro, visi laukia karo pabaigos“, – sakė S. Sydoruk.

„Kai tik bus įmanoma iškart vyksiu į Ukrainą, noriu pamatyti savo vyrą, artimuosius“, – sakė O. Sydoruk.

Vienas „Laisvės kario“ autorių O. Sydoruk / Archyvo nuotr.

Vilniuje pašnekovės dar planuoja pamatyti O. Sydoruk ant Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų Katalikų bažnyčios sukurtą bareljefą Lietuvos didžiajam etmonui Konstantinui Ostrogiškiui (netoli Aušros Vartų), o Kaune kito vizito metu jas planuojama supažindinti su modernizmo architektūra, „Art Deco“ muziejumi.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA