Vyriausybę ragina mažinti mokesčius maistui: viskas žvėriškai brangsta, o valdžia miega | Kas vyksta Kaune

Vyriausybę ragina mažinti mokesčius maistui: viskas žvėriškai brangsta, o valdžia miega

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Vyriausybei trečiadienį svarstant biudžeto pataisas dėl antiinfliacinių priemonių, opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė siūlomą priemonių paketą ragina papildyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata būtiniausiems maisto produktams.

Pasak V. Blinkevičiūtės, tik 3 iš 27 Europos Sąjungos (ES) šalys netaiko mokesčių lengvatos maistui: Estija, Danija ir Lietuva.

„Maisto produktų kainos balandį pasiekė neregėtas aukštumas. Prognozuojama, kad maistas brangs ir toliau. Todėl to, ką siūlo valdantieji, nepakaks. Tad Vyriausybės siūlomas biudžeto pataisas dėl antiinfliacinių priemonių raginame papildyti ir 9 proc. PVM lengvata būtiniausiems maisto produktams.

Juolab ir dalis valdančiųjų savo rinkimų programose yra įsipareigoję mažinti PVM maistui. Būtent maisto įperkamumo klausimas dabar yra vienas svarbiausių mažas ir vidutines pajamas gaunantiems žmonėms”, – sako V. Blinkevičiūtė.

LSDP pranešime žiniasklaidai V. Blinkevičiūtė atkreipia dėmesį, kad žmonės renkasi prasčiausią maistą.

„Šimtai tūkstančių žmonių gyvena nuo algos iki algos, nuo pensijos iki pensijos. Ir taip drastiškai kylant maisto kainoms jie tiesiog valgo vis mažiau, taupydami renkasi prasčiausią maistą. Tai ilgainiui atsiliepia sveikatai, o širdies ir kraujagyslių ligos lemia trumpesnę gyvenimo trukmę. Štai kodėl svarbu pasirūpinti maisto įperkamumu”, – akcentuoja V. Blinkevičiūtė.

Primename, kad Vyriausybės siūlomoms infliacijos padarinių švelninimo priemonėms finansuoti iš valstybės biudžeto būtų skiriama 1,03 mlrd. eurų, dar 782,2 mln. eurų bus skirta iš Europos Sąjungos finansavimo šaltinių, o 400 mln. eurų – iš suformuotų finansinių priemonių. Dar 53,9 mln. eurų – iš „Sodros” biudžeto, pranešė Finansų ministerija.

Vyriausybė trečiadienio posėdyje svarstys atitinkamas biudžeto pataisas, kurias vėliau teiks Seimui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA