Gyventojai atviru laišku kreipėsi į Kauno merą: pasirašė 220 miestiečių | Kas vyksta Kaune

Gyventojai atviru laišku kreipėsi į Kauno merą: pasirašė 220 miestiečių

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šį pirmadienį prie Kauno savivaldybės vyko protestas dėl Visvaldo Matijošaičio šeimos verslo interesų Rusijos federacijoje. Kauniečiai parašė viešą laišką, kurį įteiks miesto merui. Toliau pateikiamas kauniečių laiškas.

„Mes, Kauno miesto gyventojai, raginame Kauno miesto merą, Visvaldą Matijošaitį, išreikšti aiškią ir nedviprasmišką poziciją dėl merui ir jo šeimai priklausančio verslo veiklos Rusijos Federacijoje nutraukimo. Viešai buvo žadama, kad prekyba bus stabdoma išpardavus esamus produktus. Vis dėlto, kituose žiniasklaidos šaltiniuose pasirodė informacija, jog Vičiūnai savo veiklos Rusijoje nestabdo: fabrikas Kaliningrade dirba pilnu pajėgumu, darbuotojai nėra atleidžiami ir apie tai nėra kalbama, o atsargų gamybai užteks dar ilgą laiką.

Meras taip pat nesugeba įvardinti tikslios datos, kada ši veikla bus sustabdyta, ir, atrodo, jog sustabdyti jos nesiruošiama išvis. Šio viešo laiško nebūtų, jeigu Visvaldas Matijošaitis būtų tik paprastas verslininkas, bet šiuo metu jis yra mūsų mylimo miesto meras, todėl merui keliame aukštesnius moralinius reikalavimus ir įsipareigojimus reprezentuoti Kauniečių valią.

Rusijoje vystomas verslas ir mokami mokesčiai į šios šalies iždą netiesiogiai remia karą Ukrainoje. Kiekvieną dieną Ukrainoje miršta kariai ir civiliai, o kaimyninėse valstybėse pabėgėlių jau daugiau nei trys milijonai. Iki šiol meras Visvaldas Matijošaitis vengia ryžtingo sprendimo nutraukti jam ir jo šeimai priklausančio verslo ryšius Rusijoje, nors begalės Lietuvos ir užsienio kompanijų tą atliko greitai ir sėkmingai.

Toliau ten veikiantis verslas kiekvieną dieną prisideda prie karo nusikaltimų ir legitimuoja Putino režimą. Karas Ukrainoje vyksta jau ketvirtą savaitę, o Visvaldas Matijošaitis bando vilkinti procesą prisidengdamas verslo interesais. Negana to, matome priešingus verslo sustabdymui ženklus. Tokia Kauno mero pozicija nereprezentuoja miesto žmonių pozicijos.

Tarptautinėje žiniasklaidoje pripažįstama, jog glaudūs užsienio verslų santykiai su Rusija padėjo šiai sukaupti karo rezervinį fondą ir netiesiogiai prisidėjo prie dabar vykstančių karo nusikaltimų. Todėl verslai yra skatinami kuo greičiau šiuos santykius nutraukti, bei atitinkamai pakoreguoti savo verslo santykius ateityje. Tokio paties sąmoningumo tikimės ir iš mūsų mero.

Esanti dabartinė mero pozicija kelia iššūkių ir „Kaunas Europos Kultūros Sostinė“ projektui, nes meno ir kultūros atstovai, žinodami apie mero verslo ryšius, gali suabejoti dėl savo noro dalyvauti šioje iniciatyvoje. Pats miestas rizikuoja stipriai ir negrįžtamai sugadinti reputaciją tiek Lietuvos, tiek užsienio akyse.

Visi turime užduoti klausimą: ar Kauno miestui ir kauniečiams yra pakeliui su neryžtingu, verslo interesus prioretizuojančiu meru? Ar leisime tai daryti Ukrainos žmonių saugumo sąskaita?

Verslas ar mero pozicija? Šiuo sunkiu Ukrainai metu nėra tarpinio pasirinkimo ir neįmanoma turėti abiejų dalykų. Tad klausiame, ką Visvaldas Matijošaitis pasirinks?

Nesulaukus aiškios pozicijos, pasiliekame galimybę toliau organizuoti protestus.

Pasirašo miestiečiai“, – rašoma kauniečių laiške.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA