TS-LKD frakcijos seniūnas Kauno taryboje: „Kauno mero šeimos verslo interesai Rusijoje tampa nacionalinio saugumo klausimu“ | Kas vyksta Kaune

TS-LKD frakcijos seniūnas Kauno taryboje: „Kauno mero šeimos verslo interesai Rusijoje tampa nacionalinio saugumo klausimu“

Partnerio turinys / Paulius Lukševičius, TS-LKD frakcijos Kauno miesto savivaldybės taryboje seniūnas 2022/03/05 09:27
Organizatorių nuotr.

Kauno miesto valdantieji po ilgų visuomenės ir opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Kauno miesto savivaldybės taryboje raginimų, šią savaitę sušaukė neeilinį tarybos posėdį, kurio metu buvo nutrauktas Kauno bendradarbiavimas su okupantės Rusijos miestais.

Procesas nebuvo lengvas – iš pradžių savivaldybės atstovai bandė aiškinti, kad „miestų partnerių bendradarbiavimas nevyksta politinėje plotmėje ir tarpusavio ryšiai su tuo nėra susiję“ bei tai, kad nutraukimui yra reikalingos Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijos. Gerai, kad visuomenės spaudimas buvo didelis ir kito kelio, kaip tik nutraukti bendradarbiavimo sutartis, valdantiesiems tiesiog neliko.

Vis tik, ne visi svarbūs klausimai, prisidengiant tarybos reglamento reikalavimais, per neeilinį savivaldybės tarybos posėdį buvo atsakyti. Prasidėjus antrai Rusijos sukelto karo Ukrainoje savaitei matome, kad Rusija ir toliau tęsia kaimyninių šalių gąsdinimo kampaniją.

Tikriausiai nereikia būti dideliu analitiku, kad suprastum, jog Rusija ieško poveikio priemonių ne tik konkrečioms valstybėms, bet ir jų politikams. Per tarybos posėdį tris kartus klausiau Kauno mero Visvaldo Matijošaičio, kaip jis žada elgtis su savo šeimos verslu Rusijoje, ar žada nutraukti veiklą šalyje okupantėje?

Deja, atsakymo nesulaukiau nei aš, nei visi Kauno tarybos nariai. Vietoj to, ironiška tyla ir lakoniški komentarai žiniasklaidai, kuriuose jokie konkretūs atsakymai nepateikiami.

Susidaro įspūdis, kad įvestos sankcijos Rusijai greičiau prispaus mero šeimos verslus, nei patys priims aiškų ir nedviprasmišką sprendimą trauktis. Priminsiu, kad Kauno miesto taryboje yra trys tarybos nariai susiję su Vičiūnų grupe – meras Visvaldas Matijošaitis, bei jo sūnūs Šarūnas Matijošaitis ir Dainius Matijošaitis.

Klausimas apie mero šeimos verslą Rusijoje nėra politinis, nors tai mėgsta sakyti Kauno valdančiosios jėgos atstovai. Kai antro pagal dydį šalies miesto meras turi didelių verslo interesų Rusijos Federacijoje – tai tampa nacionalinio saugumo klausimu.

Visi suprantame, kad verslas Rusijos rinkoje nėra paprastas reikalas. Ten negalioja įprastos, Vakarų pasauliui priimtinos taisyklės.

Dėl to TS-LKD frakcijai, tikriausiai ir visuomenei kyla šie klausimai, į kuriuos prašome Vičiūnų grupės vieno iš pagrindinių akcininkų, miesto mero Visvaldo Matijošaičio atsakymų:

1. Ar Vičiūnų grupė derina savo pozicijas dėl verslo išlikimo su Rusijos valdžios institucijų atstovais?

2. Kokia yra mero asmeninė pozicija, kad už jo šeimos verslo sumokamus Rusijos Federacijai mokesčius yra finansuojami karo veiksmai prieš Ukrainą?

3. Europos Sąjunga Lietuvos iniciatyva plačiam ratui Rusijos Federacijoje veikiančių verslų pritaikė griežtas sankcijas. Kaip jas apeinate vis dar vykdydami veiklą Rusijos Federacijoje?

4. Kurie Rusijos Federacijos politikai ar institucijų atstovai padeda Vičiūnų grupei išlaikyti verslus Rusijos Federacijoje?

5. Kas iš Kauno miesto tarybai priklausančių Vičiūnų grupės atstovų dalyvauja priimant sprendimus dėl veikimo Rusijos rinkoje?

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA