„Made in Akademija“: 100 gamintojų susitelkė dėl kultūros renginių vietos bendruomenei | Kas vyksta Kaune

„Made in Akademija“: 100 gamintojų susitelkė dėl kultūros renginių vietos bendruomenei

Bendruomenės parduotuvė „LOKALI: Made in Akademija“. Kairėje – V. Lasys, dešinėje – K. Šiožinienė./ R. Tenio nuotr.

Akademijoje (Kauno r.) jau daugiau kaip 1 metus veikia bendruomenės parduotuvė, šiandien telkianti 100 vietinių gamintojų ir dalį pelno skirianti kultūrinėms veikloms. Parduotuvės „LOKALI: Made in Akademija“ direktorė Kristina Šiožinienė pastebi, kad atgijo ir pats miestelis, o pirkėjų sulaukia net iš kitų žemynų.

Neturėjo kur rinktis

Parduotuvės vadovė Akademijos bendruomenės centro valdybos narė Kristina Šiožinienė pasakojo, kad idėja atidaryti unikalią parduotuvę užgimė 2019 metais, kai pradėta dalyvauti „Kaunas 2022“ projekte „Šiuolaikinės seniūnijos“. Imta telkti bendruomenė: renginyje „Sala“ XI forte vietiniai prie šviečiančio švyturio diskutavo vietos reikalais; „Fluxus labas“ projekte „Kartų dialogas“ gyventojai darė augalų koliažus ant drobinių maišelių, gamino herbariumus, kūrė Akademijos skonį ir pan.; kaimynų piknikuose vietiniai pristatinėdavo gaminių įvairovę.

Veiksmas įsisuko, dalyvių daugėjo, tačiau nebuvo kur rinktis, nes Akademija neturėjo bendruomenės namų, laisvalaikio salės, laisvalaikio kultūros darbuotojo.

„Nusprendėme, kad reikia kažką daryti. Sutelkėme pirmuosius 40 gamintojų, išsinuomojome patalpas viename Akademijos prekybos centre ir 2020 m. lapkričio 26 d. duris atvėrė bendruomenės parduotuvė „Lokali. Made in Akademija“, – pasakojo K. Šiožinienė. Planuota čia kviesti į edukacijas, seminarus, tačiau pandemija pakoregavo sambūrių planus.

Bendruomenės parduotuvėje prekiaujama maždaug 40 km aplink Akademiją spinduliu – pačioje Akademijoje, Noreikiškėse, Kačerginėje, Ringauduose, Zapyškyje, Garliavoje – gyvenančių gamintojų, augintojų, kūrėjų prekėmis.

Bendruomenės parduotuvė Lokali
Kuriant bendruomenės parduotuvę patirties semtasi iš panašiu modeliu dirbančios Vilniaus „Miesto laboratorijos“, Trakų amatų gildijos parduotuvės./ R. Tenio nuotr.

Dovanų buveinė

Nors parduotuvė debiutavo su 40-ties gamintojų prekėmis, šiuo metu jų skaičius gerokai išaugęs – siekia 100. Bendruomenės parduotuvėje prekiaujama įvairiais skanėstais, medumi, gėlėmis, aksesuarais, keramikos gaminiais, kepurėmis, kojinėmis ir kitomis smulkiomis prekėmis, tad ši vieta pristatoma kaip dovanų parduotuvė.

Viena lentyna skirta socialiniam verslui, čia išrikiuoti Lietuvos samariečių bendrijos ir VšĮ „Tapk laisvas“ gaminiai. Šioje lentynoje prekės kinta: žiemą stovi krepšeliai, kepurės, pavasarį – „oliziukai“, indeliai prieskoniams sodinti.

„Lietuvos samariečių bendrija pristato išsiuvinėtas pagalvėles, tačiau svarbiausia čia ne dailūs siuviniai, o pagalvėlės užpildas, nes jį gamina bendriją lankantys žmonės su intelekto sutrikimais. Labai vertiname šį rankų darbą“, – sakė K. Šiožinienė.

Nors buvo skeptikų, šiandien parduotuvė gali pasigirti pirkėjais iš Kanados, D. Britanijos, Estijos, Lenkijos, kitų šalių.

Gamintojai finansiškai prisideda prie bendruomenės sociokultūrinio gyvenimo – jie moka pardavimo paslaugos mokestį. Už šias įplaukas padengiamas parduotuvės išlaikymas ir skiriama parama kultūros renginiams, edukacijoms, socialinėms veikloms.

Bendruomenės parduotuvė Lokali
Akademijos bendruomenės parduotuvė./ R. Tenio nuotr.

Pokyčiai bendruomenėje

Ką jau pavyko įgyvendinti? 2021 m. buvo padengtos filmo „Projektas“ kūrimo stovyklos maitinimo išlaidos. Ugnės Karvelis gimnazijos ugdytiniai kartu su poetu, režisieriumi Vytautu V. Landsbergiu sukūrė filmą apie Akademijos miestelį ir Marvos forte „gyvenančius“ Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų vaiduoklius.

Į filmo kūrimą įsitraukė nemažai Akademijos gyventojų.

„Į filmo pristatymą mokyklos salėje vos tilpo žmonės. Pamatėme, kokią didelę bendruomenės dalį įtraukiame į veiklą“, – džiaugėsi K. Šiožinienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad renginiuose reikia elektros, generatorių, įgarsinimo, apšvietimo, scenos, palapinės, tualetų. „Tai – kainuoja“, – sakė ji ir pridūrė, kad jos, kaip direktorės, alga siekia 40 eur./mėn. „Nes šią veiklą traktuoju kaip darbą bendruomenei“, – pažymėjo K. Šiožinienė.

Bendruomenės parduotuvė Lokali
Šalia bendruomenės parduotuvės, prekybos centro koridoriuje eksponuojamos vietos menininkų parodos. Pernai kabojo net devynios, o šįmet eksponuojama jau antra: G. Balandytės-Kazokienės paroda „Pro rakto skylutę”./ R. Tenio nuotr.

Į paramą kultūros renginiams organizuoti žiūrima racionaliai, atsakingai stebima, kur pinigai bus panaudoti. K. Šiožinienė teigė, kad anksčiau Akademija buvo susiskaldžiusi: vienoje pusėje – universiteto bendruomenė, kitoje daugiabučiuose – profesūra, o kiek toliau – naujakuriai, neseniai įsigiję namus.

„Visi veikė tarsi atskirai, o mums norėjosi Akademiją matyti vientisą. Per 1,5 m. Akademijos bendruomenės centrui, tuometinės vadovės Daivos Gavrilčikės dėka, pavyko išlaikyti Akademiją sujungtą“, – sakė pašnekovė.

Bendruomenės parduotuvė Lokali
Asortimentas./ R. Tenio nuotr.

Tarp pirkėjų – „ledo žmogus“

Kartą į Akademijos bendruomenės parduotuvę užsuko vietinis gyventojas Vytis Lasys, jis už arbatą norėjo susimokėti ledo luite įšaldytomis monetomis. Tačiau nepavyko.

„Praėjusią žiemą pridrėbė labai daug sniego, tad šalia namų pastačiau sniego tunelį su ledo arbatine. Kadangi buvo prasidėjęs karantinas, padariau apšviestą ledo staliuką, padėjau arbatos, suformavau kėdes ir su žmona eidavom ten atsigerti arbatos, ateidavo ir praeiviai, tad pastačiau ledinį arbatpinigių indelį. Pasibaigus arbatai pasiėmiau arbatpinigių ledainę ir vykau pirkti naujos, bet nepardavė, liepė išsitirpinti ledo luitą ir ateiti“, – šypsodamasis pasakojo V. Lasys. Šįmet jis irgi pastatė arbatinę, tik kitos formos – Kauno mitinio žvėries. Netruko suaktyvėti ryšiai su bendruomene ir V. Lasys tapo Akademijos bendruomenės centro valdybos nariu.

Nors Akademijoje jis naujakurys, atsikėlė prieš 1,5 m., tačiau pastebi, kad vyksta daug veiksmo, mezgasi ryšiai. „Galėtų veikloms susijungti kelios bendruomenės, norėtųsi vienybės. Būtų daugiau pajėgų – dar daugiau galėtume visko nuveikti“, – mano V. Lasys.

Bendruomenės parduotuvė veikia Akademijos prekybos centre „Rimi”.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA