Atsako advokatė: ar galima išvengti baudžiamosios atsakomybės ir automobilio konfiskacijos | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: ar galima išvengti baudžiamosios atsakomybės ir automobilio konfiskacijos

Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytojas, kuris siekė išsiaiškinti dėl galimybės būti atleistam nuo baudžiamosios atsakomybės bei automobilio konfiskavimo.

„Vairavau neblaivus, man buvo nustatytas 2,3 promilių girtumas. Norėčiau pasiteirauti ar galiu būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės? Ar mano vairuota transporto priemonė, kuri priklauso lizingui, bus konfiskuojama?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė.

Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas numato, jog asmuo, padaręs baudžiamąjį nusižengimą, neatsargų arba nesunkų ar apysunkį tyčinį nusikaltimą, teismo gali būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, jeigu yra asmens, kuris vertas teismo pasitikėjimo, prašymas perduoti kaltininką jo atsakomybei pagal laidavimą. Laidavimas gali būti skiriamas su užstatu arba be jo.

Įstatymas numato 4 sąlygas, kurios yra reikalingos norint asmenį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, tai, jei asmuo primą kartą padarė nusikalstamą veiką; Visiškai pripažino savo kaltę ir gailisi padaręs nusikalstamą veiką; Bent iš dalies atlygino ar pašalino padarytą žalą arba įsipareigojo ją atlyginti, jeigu ji buvo padaryta ir yra pagrindo manyti, kad asmuo visiškai atlygins ar pašalins padarytą žalą, laikysis įstatymų ir nedarys naujų nusikalstamų veikų.

Raimonda Lazauskienė/ „Advocatera“ nuotr.

Teismų praktikoje asmenimis, vertais teismo pasitikėjimo, laikomi pilnamečiai asmenys, turintys autoritetą nusikalstamą veiką padariusiam asmeniui ir galintys daryti jam teigiamą įtaką. Pripažįstant asmenį turinčiu pasitikėjimą ir galinčiu būti laiduotoju yra atsižvelgiama į asmenines laiduotojo savybes ir galimybę daryti teigiamą įtaką kaltininkui, jo charakteristiką bei kitus duomenis. Be to nustatoma ar asmuo, norintis būti laiduotuoju nebuvo teistas arba baustas administracine tvarka, ar teistumai yra išnykę arba panaikinti.

Taigi, tuo atveju, jeigu jūs atitiksite visas įstatymu nustatytas sąlygas bei rasite asmenį, vertą teismo pasitikėjimo, galite būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, tačiau net ir esant visoms aukščiau nurodytoms sąlygoms, teismui paliekama diskrecija motyvuotai apsispręsti tiek dėl asmens atleidimo, tiek ir dėl atsisakymo atleisti asmenį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Teismas turi pagal savo vidinį įsitikinimą, įvertinęs byloje esančius įrodymus, padaryti išvadą, kad yra pakankamas pagrindas manyti, jog asmuo laikysis įstatymų ir nedarys naujų nusikalstamų veikų, kad pasirinktas laiduotojas turės teigiamos įtakos kaltininkui.

Turtas turi būti konfiskuojamas visais atvejais, jei jis buvo panaudotas darant nusikalstamą veiką kaip įrankis ar priemonė. Išimtis iš šios taisyklės galėtų būti tik išskirtiniai atvejai, kai turto konfiskavimo taikymas būtų akivaizdžiai neproporcinga teisinė priemonė.

Šiuo konkrečiu skaitytojo atveju, automobilis yra nusikalstamos veikos priemonė. Aplinkybė, kad asmuo yra atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą negali būti vertinama kaip pagrindas netaikyti šios baudžiamojo poveikio priemonės. Turto konfiskavimas yra priverstinis neatlygintinas konfiskuotino bet kokio pavidalo turto, esančio pas kaltininką ar kitus asmenis, paėmimas valstybės nuosavybėn. Turto kaip nusikalstamos veikos padarymo priemonės konfiskavimo tikslas – pirmiausia atimti galimybę dar kartą jį panaudoti nusikalstamais tikslais, taip pat daryti atitinkamą prevencinį poveikį taip veikti linkusiems asmenims.

Tais atvejais, kai konfiskuotinas turtas yra paslėptas, suvartotas, priklauso tretiesiems asmenims ar jo negalima paimti dėl kitų priežasčių arba šį turtą konfiskuoti būtų netikslinga, teismas iš kaltininko išieško konfiskuotino turto vertę atitinkančią pinigų sumą.

Konfiskuotino turto vertės išieškojimas daugeliu atveju savo esme yra nukreiptas ne į siekį apriboti galimybes padaryti naują nusikalstamą veiką ta pačia priemone, o norint atgrasyti kaltininką nuo naujų nusikalstamų veikų ir jį nubausti.

Pažymėtina, kad teismas atsižvelgdamas į kaltinamojo asmenybę, šeimyninę padėtį ir finansinę situaciją, padaryto nusikaltimo pobūdį, gali sumažinti priteistinos vertės dydį, jog užtikrintų tiek teisingumo ir proporcingumo, tiek kaltinamojo ir visuomenės interesų pusiausvyros principus ir tuo pačiu būtų pasiekti prevenciniai baudžiamojo poveikio priemonės tikslai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA