Neeilinis iškvietimas: Kauno rajono greitosios pagalbos medikams laiko galvoti nebebuvo, gimdymą priimti teko namuose | Kas vyksta Kaune

Neeilinis iškvietimas: Kauno rajono greitosios pagalbos medikams laiko galvoti nebebuvo, gimdymą priimti teko namuose

Kauno rajono GMPS nuotr.

Vos prieš kelias dienas apie Naujametinį stebuklą ir išgelbėtas gyvybes pasidžiaugę Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) medikai kuo didžiuotis turi ir vėl. Atskubėję į iškvietimą, gimdymą priėmė namuose.

„Diena buvo darbinga. Paryčiais prigulę, bandome sumerkti akis ir tikimės bent kiek pailsėti, bet ir vėl suskamba kvietimo signalas. Kvietimas skubus su švyturėliais – gimdymas. Kylame ir skubame su mintimi, kad greičiausiai spėsime gimdyvę laiku nuvežti į gimdyklą. Papildomos informacijos iš dispečerinės apie besikeičiančią gimdyvės būklę nebuvo”, – „Facebook” paskiroje pasakoja Kauno rajono GMPS gydytojas Laurynas.

Su komanda – paramediku Laimonu ir būsimuoju paramediku Sauliumi į iškvietimą vyrai skubėjo neilgai, vos 3-4 km nuo Kauno rajono GMPS posto.

„Atvykus prie namo, pamatau išėjusį mus pasitikti vyrą, įtariu, kad tai tėtis. Jo veidas jau iš tolo atrodo išbalęs, kupinas nerimo ar išgąsčio. Suprantu – čia gali būti visko. Praktikantui Sauliui liepiu paimti akušerinį rinkinį – jeigu ką, bet stengiuosi išlikti ramus, einame į vidų. Įėjus į namus, mamą randame sėdinčią ant grindų, ji pasakoja, kad neseniai nubėgę vandenys ir yra begalinis noras stangintis. Suskaičiuoju – sąrėmiai kartojasi kas 1-2 minutes”, – dėstė gydytojas.

Pavykus gimdyvę paguldyti, kur daugiau erdvės, GMPS komanda suprato – gimdymą teks priimti namuose.

„Kolegoms liepiu išpakuoti gimdymo rinkinį. Sąrėmiai vis dažnėja, vertinu gimdyvės būklę. Pasiruošiame visas priemones gimdymui priimti, naujagimiui gaivinti (jei prireiktų), raminame mamą, skatiname giliai kvėpuoti tarp sąrėmių. Svarbiausia viską pasiruošti patogiai, kad viskas būtų po ranka, kai prireiks. Na ką, dar vienas sąrėmis – jau jau netoli, dar vienas ir užgimė galvytė, kito sąrėmio metu užgimė petukai, ir už akimirkos pasaulį išvydo gražus lėliukas.

Pasaulį išvydęs kūdikis / Kauno rajono GMPS nuotr.

Pasigirdo garsus verksmas, visi lengviau atsidusome. Iš pirmo žvilgsnio – naujagimis sveikas, aktyvus, išnešiotas, aktyviai verkia. Nušluostau ką tik gimusį berniuką, dedu jį mamai ant krūtinės. Metas kirpti virkštelę, dairausi gal kur tėtis yra, klausiu mamos, sako: „ne ne, tėtis sakė nenori, jam silpna darosi“. Nieko tokio – nukerpu pats. Padedame mamai susiruošti ir keliaujame į Kauno ligoninės gimdymo skyrių”, – patirtimi dalijosi gydytojas Laurynas ir prisipažįsta, kad tai pirmasis savarankiškai priimtas gimdymas.

„Ten (ligoninėje – aut. past.) pasitinka šaunus kolektyvas, padėkoja mums už puikiai priimtą gimdymą, sulaukiame ir jau kvapą atgavusios mamos padėkos, ji tikrai nesitikėjo, kad teks gimdyti namuose, o aš atsisveikindamas ir linkėdamas sėkmės prisipažįstu, kad tai ir mano pirmasis savarankiškai priimtas gimdymas.”

Kauno rajono GMPS gydytojas džiaugiasi ir kartu dirbusiais kolegomis, ir neseniai įsisavintais mokymais.

„Dabar kai pagalvoju, gal šiokį tokį nerimą jaučiau tik važiuojant į kvietimą, o atvykus ir pamačius, kokią situaciją turime, aplankė toks užtikrintumo jausmas, juk labai svarbu spinduliuoti vidine ramybe tiek gimdyvei, tiek artimiesiems, tiek savo kolegoms, kurių bendru darbu ir komandiškumu labai džiaugiuosi. Džiaugiamės, kad viskas pavyko puikiai, visi sveiki, ir einame dirbti toliau.

Tai toks yra tas mūsų darbas. Gal ir neeilinė situacija, pasitaiko retai, bet dėl to turime nuolat atnaujinti žinias mokymų metu. Neseniai turėti mokymai tiek mūsų įstaigoje, tiek Mažylio gimdymo namuose su doc. dr. T. Biržiečiu tikrai padėjo susikoncentruoti, nepasimesti, ir žinoti ką darau, todėl gal ir pasikartosiu, tik mokymai, nuolatinis kartojimasis ir pasiruošimas iš anksto kiekvienai situacijai užtikrins profesionalų GMP paslaugų teikimą. Turbūt nieko ypatingo, bet taip prasideda NAUJAS GYVENIMAS.”

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA