Lietuva už 86 mln. eurų įsigys papildomų prieštankinių raketų sistemų | Kas vyksta Kaune

Lietuva už 86 mln. eurų įsigys papildomų prieštankinių raketų sistemų kariuomenei perduoti sunkvežimiai ir mikroautobusai

Praėjusią savaitę Gynybos resursų agentūra prie Krašto apsaugos ministerijos (KAM) su Jungtinių Amerikos Valstijų Vyriausybe pasirašė sutarties papildymą dėl vidutinio nuotolio prieštankinės ginkluotės „Javelin” įsigijimo. Šiuo dvišaliu susitarimu bus papildomai įsigyta raketų, paleidiklių ir kitos sistemos įrangos už 97 mln. JAV dolerių (beveik 86 mln. eurų).

Lietuvos kariuomenei šios atsargos bus perduodamos nuo 2024 m. dalimis iki 2028 metų, rašoma KAM pranešime žiniasklaidai.

„Iš Jungtinių Amerikos Valstijų gaunama prieštankinė sistema „Javelin” ypač reikšmingai prisideda prie Lietuvos gynybinių pajėgumų stiprinimo, ilgalaikio Lietuvos kariuomenės kovinių pajėgumų didinimo ir atgrasomojo poveikio stiprinimo”, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Vidutinio nuotolio prieštankinės ginkluotės „Javelin” sistemomis bus papildomai aprūpinti Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų padaliniai.

JAV yra Lietuvos strateginė partnerė ir pagrindinė Baltijos regiono saugumą užtikrinanti sąjungininkė. JAV aktyviai dalyvauja įgyvendinant saugumo užtikrinimo priemones Baltijos šalyse, stiprindama regiono saugumą ir stabilumą.

Savo kariais, technika ir finansinėmis lėšomis JAV aktyviai prisideda prie mūsų regiono gynybos. Pagal Europos atgrasymo iniciatyvą kasmet nuosekliai didinama finansinė parama Europos šalių, tarp jų ir Lietuvos, gynybiniams pajėgumas stiprinti ir karinei infrastruktūrai gerinti.

JAV taip pat yra viena pagrindinių ginkluotės įsigijimų partnerių. Su JAV Vyriausybe pasirašytos sutartys ir dėl 200 šarvuotųjų visureigių JLTV bei 4 sraigtasparnių „Black Hawk” įsigijimo.

Vidutinio nuotolio prieštankinių raketų sistema „Javelin” yra modernus ginklas, galintis naikinti šiuolaikinius tankus su reaktyviniais šarvais dieną ir tamsiu paros metu 75 m – 2,5 km atstumu. Sistema veikia „iššoviau-pamiršau” principu: kariui užfiksavus taikinį ir iššovus, raketa pati valdo save skrydžio iki taikinio metu.

Sunkvežimiai / KAM nuotr.

Lietuvos kariuomenei perduoti sunkvežimiai ir mikroautobusai

Krašto apsaugos ministerija užbaigė dar du įsigijimų projektus. Lietuvos kariuomenei perduoti Vokietijos gamintojo „Daimler AG” specialiosios paskirties „Arocs” sunkvežimiai ir pristatyta paskutinė partija padidinto pravažumo multifunkcinių mikroautobusų „Peugeot Dangel Expert”. Jie bus skirti Krašto apsaugos savanorių pajėgoms. Bendra įsigijimų sutarčių vertė – apie 16 mln. Eur.

Sutartį dėl sunkvežimių įsigijimo Gynybos resursų agentūra ir Vokietijos gamintojas „Daimler AG” įgaliotasis atstovas Lietuvoje bendrovė „Veho Lietuva” pasirašė praėjusių metų sausį. Gruodžio 21 d. sunkvežimiai perduoti Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionui. Keleiviniai-krovininiai 4×4 mikroautobusai pristatyti ir paskirstyti po visas Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų rinktines, rašoma KAM pranešime.

Mikroautobusai / KAM nuotr.

„Arocs” sunkvežimiuose sumontuota „H” formos konteinerių hidraulinės krovos sistema, pagamintos dvi krovinių pakrovimo ir transportavimo platformos, pritaikytos amunicijai gabenti su uždedamu/nuimamu tentu. Juose taip pat sumontuota viena krovinių pakrovimo bei transportavimo platforma. Ja galima vežti ratines ir vikšrines transporto priemones: HMMWV, MB UNIMOG, „Land Rover”, M113, kt.

Mikroautobusas „Peugeot Dangel Expert” 4×4 yra padidinto pravažumo, aštuonių vietų, M1 klasės keleivinis lengvasis automobilis. Dėl papildomos įrangos mikroautobusą prireikus bus galima naudoti kaip mobilią lauko vadavietę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA