Sulaikyti Lietuvos piliečiai, neteisėtai gabenę migrantus į užsienį | Kas vyksta Kaune

Sulaikyti Lietuvos piliečiai, neteisėtai gabenę migrantus į užsienį A. Lukašenka nurodė „išvalyti sandėlius“ nuo migrantų

BNS 2021/12/20 14:34
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sulaikyti pirmieji Lietuvos piliečiai, kaip įtariama, neteisėtai gabenę migrantus į užsienį.

„Pirmą kartą yra sulaikyti Lietuvos piliečiai, kurie dalyvavo neteisėtų migrantų gabenime. Tie asmenys siejami su organizuoto nusikalstamumo pasauliu“, – žurnalistams pirmadienį pranešė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Tai irgi yra tam tikras požymis, kad mūsų nusikalstamas pasaulis įsitraukia į šitas schemas“, – teigė ji.

Pasak vidaus reikalų viceministro Kęstučio Lančinsko, Lietuvos nusikalstamo pasaulio įsitraukimas į neteisėtą žmonių gabenimą buvo laiko klausimas, nes tai – pelninga veikla.

„Jie bandė pervežti nelegalius migrantus iš Lietuvos į kitą Europos šalį“, – apie sulaikytuosius sakė viceministras.

Pasak jo, bandyta pervežti aštuonis asmenis.

Ministrės duomenimis, Generalinė prokuratūra dėl neteisėtų migrantų gabenimo iki šiol yra pradėjusi 32 ikiteisminius tyrimus, įtarimai pateikti 67 asmenims, nuteisti 38 žmonės.

Papildyta 14.47 val.

A. Lukašenka nurodė „išvalyti sandėlius“

Pastaruoju metu fiksuojamas mažesnis netesėtai sieną kirsti bandančių migrantų srautas, tačiau atsipalaiduoti negalima – yra žinių, jog Aliaksandras Lukašenka nurodė „išvalyti sandėlius“ nuo neteisėtų migrantų, sako vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

„Mus pasiekė informacija, kad yra duotas A. Lukašenkos nurodymas „išvalyti sandėlius ir Minską“ nuo neteisėtų migrantų. Tai yra aiškus signalas, kad bus artimiausiu metu vienokių ar kitokių bandymų neteisėtus migrantus įstumti į Lietuvą, Lenkiją arba mūsų kaimynę Latviją“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė A. Bilotaitė.

Pasak ministrės, pastaruoju nerimą kelia ir pasikeitęs smurtinių atakų prie Lenkijos sienos pobūdis – neteisėti migrantai yra parengti Baltarusijos pareigūnų.

„Nors pastaruoju metu buvo kelios paros, kai nefiksavome nei vieno neteisėto migranto, bandančio kirsti Lietuvos sieną, negalime atsipalaiduoti, nes matome tam tikras tendencijas, pirmiausia – smurtiniai įsiveržimai prie Lenkijos sienos“, – kalbėjo ministrė.

„Kuo jie skiriasi nuo anksčiau organizuotų akcijų, kad tai yra gerai patreniruoti neteisėti migrantai, tai daro Baltarusijos pareigūnai ir tos akcijos organizuojamos Baltarusijos pagalba“, – pažymėjo A. Bilotaitė.

Apgręžti 33 migrantai

Per praėjusią parą, nuo sekmadienio vidurnakčio iki pirmadienio, pasieniečiai draudžiamose vietose iš Baltarusijos į Lietuvą neleido patekti 33 migrantams, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių įleistų užsieniečių sekmadienį nebuvo.

Šeštadienį VSAT pareigūnai neįleido 13 tokių užsieniečių, penktadienį – keturių. Nuo antradienio iki ketvirtadienio iš Baltarusijos neteisėtai sieną bandžiusių kirsti migrantų nebuvo, pirmadienį pasieniečiai apgręžė 9 asmenis.

VSAT taip pat pranešė, jog Latvijoje praėjusią savaitę išaugo bandymų sieną kirsti iš Baltarusijos skaičius. Iki tol per parą Latvijos pasieniečiai iš Baltarusijos neįleisdavo maždaug 20–30 neteisėtų migrantų. Sekmadienį pasieniečiai apgręžė 45 užsieniečius, šeštadienį – 70, penktadienį – 52, ketvirtadienį – 60, trečiadienį – 69, antradienį – 83, pirmadienį – 56.

Nuo rugpjūčio pradžios, kai pasieniečiai įgijo teisę neįsileisti draudžiamose vietose iš Baltarusijos einančių užsieniečių, jų į Lietuvą nepateko per 8 tūkst., tačiau kai kuriais atvejais tai gali būti pakartotinai sieną kirsti bandę tie patys žmonės.

Į Lietuvą šiemet pateko daugiau nei 4,2 tūkst. migrantų. Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA