Kritikuoja tvarką mokyklose: turi būti užtikrintos nemokamas kaukės, respiratoriai pedagogams | Kas vyksta Kaune

Kritikuoja tvarką mokyklose: turi būti užtikrintos nemokamas kaukės, respiratoriai pedagogams

BNS / Augustas Stankevičius 2021/12/05 18:25
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Dalyje šalies ugdymo įstaigų mokytojams nesuteikiamos būtinosios apsaugos nuo koronaviruso priemonės – kaukės ar respiratoriai, pareiškė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga.

Ji šią savaitę kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją ir keliolika šalies savivaldybių, prašydama išspręsti šią problemą.

„Manome, kad didele dalimi tokią situaciją lemia ne tiek lėšų trūkumas, kiek švietimo įstaigų vadovų nepagrįsti įsitikinimai, suklydimas ar nekompetencija“, – sakė profsąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

Anot jo, minėta problema yra „sisteminė, pasireiškianti dideliu mastu“.

„Manome, yra reikalinga bendra, viešai išsakyta rekomendacija ar paaiškinimas, kaip šiuo atveju turėtų elgtis švietimo įstaigų vadovai ir darbuotojai“, – teigė pedagogas.

Įpareigoja teisės aktai

Švietimo darbuotojų profesinė sąjunga atkreipia dėmesį, kad tiek kaukių dėvėjimas, tiek aprūpinimas jomis yra numatytas teisės aktuose: „Darbdavys privalo sudaryti darbuotojams saugias ir sveikatai nekenksmingas darbo sąlygas.“

„Minėti teisės aktai numato, kad darbuotojų saugos ir sveikatos priemonės finansuojamos būtent darbdavio lėšomis, – rašoma profsąjungos kreipimesi. – Susipažinus su švietimo įstaigose esančia faktine situacija paaiškėjo, kad neretai švietimo įstaigų darbuotojai darbdavio nėra aprūpinami medicininėmis veido kaukėmis arba respiratoriais.“

Pedagogų teigimu, tokiu būdu darbdavys nevykdo savo pareigų ir pažeidžia darbuotojų teises.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija sutinka su profsąjunga, jog Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymas įpareigoja darbovietes, įskaitant ir mokyklas, sudaryti „saugias ir sveikatai nekenksmingas darbo sąlygas“.

„Darbuotojų saugos ir sveikatos priemonės finansuojamos darbdavio lėšomis. Asmeninė apsaugos priemonė – bet kuri priemonė, skirta darbuotojui turėti ar dėvėti, siekiant apsaugoti jį nuo rizikos veiksnių, galinčių kelti grėsmę darbuotojo saugai ir sveikatai“, – BNS perduotame komentare sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrės patarėjas Dainoras Lukas.

Tvarką keistų po teismo sprendimo

Kauno savivaldybė – viena iš keliolikos, į kurią kreipėsi profsąjunga, prašydama užtikrinti nemokamas apsaugos priemones pedagogams. Jos administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė BNS teigė profsąjungos kreipimosi negavusi.

„Tačiau visuomet esame pasirengę padėti darbuotojų apsaugos, kaukių įsigijimo ar kitais pandemijos valdymo klausimais“, – komentavo ji.

E. Andriuškienės teigimu, miestas ne tik tarpininkauja ar konsultuoja, tačiau taip pat „pagal poreikį bei galimybes aprūpina kaukėmis, dezinfekciniu skysčiu bei kitomis apsaugos priemonėmis besikreipiančias įstaigas“.

„Tiesa, ekstremali situacija yra paskelbta nacionaliniu lygiu, todėl čia tikimės ir valstybės prisidėjimo“, – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Tuo metu Alytaus savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas BNS teigė, kad kaukės nemokamai neduodamos nei mokyklų, nei kitų įstaigų darbuotojams „nuolatos ir sistemingai“.

„Kaukių dėvėjimą arba buvimą su kaukėmis darbo metu lemia ne darbo specifika, o pasaulinė pandemija. Ir kaukės dabar reikalinga visur, kur eini į uždaras patalpas. (…) Todėl mes manome, kad tai nėra nuo darbo specifikos priklausančios priemonės“, – teigė savivaldybės atstovas.

„Pavyzdžiui, metalo apdirbimas dilde. Ką turėtų duoti darbdavys? Skydelį, pirštines ir panašiai. Čia lemia darbo specifika. O medicininių kaukių dėvėjimo nelemia darbo specifika“, – pridūrė jis.

Pasak jo, savivaldybė savo sprendimą pakeistų, jei taip nuspręstų teismas.

„Teisingumą Lietuvoje vykdo teismai. Jei būtų teismo sprendimas, tai mes turėtume pakelti rankas. Tačiau tokio teismo sprendimo nėra ir mes turime teisę į tokią nuomonę“, – kalbėjo V. Valūnas.

Vis dėlto jis pridūrė, kad dėl nemokamų kaukių mokytojams savivaldybė persigalvotų ir tuo atveju, jei patirtas išlaidas kompensuotų centrinė valdžia.

Kompensuoja išlaidas

Tuo metu Vilniaus savivaldybė BNS nurodė, kad sostinėje visi mokytojai aprūpinti apsaugos priemonėmis. Respiratorius ir kaukes perka tiek savivaldybė, tiek pačios mokyklos.

„Pas mus dėl to nėra problemų. Mes ir priemonių perkam, kiek galim, ir pinigų duodam mokyklom, kad jos pačios įsigytų šias priemones. Ne tik kaukes, bet ir dezinfekcinį skystį“, – sakė administracijos vyriausioji patarėja Alina Kovalevskaja.

Pasak jos, šias išlaidas kompensuoja centrinė valdžia. Tą BNS patvirtino ir Finansų ministerija.

„Finansų ministerija įgaliota Vyriausybės kompensuoti išlaidas susijusias su COVID-19 pandemijos valdymu.Už realaus poreikio identifikavimą ir racionalų piniginių išteklių panaudojimą atsakingos savivaldybės ir jos sprendžia išteklių panaudojimo klausimą“, – nurodoma BNS pateiktame komentare.

Finansų ministerijos teigimu, savivaldybių patirtos išlaidos yra kompensuojamos pagal faktą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA