Kauno rajone be leidimų kyla 12 namų: už savavališkas statybas gresia solidi bauda | Kas vyksta Kaune

Kauno rajone be leidimų kyla 12 namų: už savavališkas statybas gresia solidi bauda

Statybų inspekcijos nuotr.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija), atlikusi reidą Užliedžių seniūnijoje, Kauno rajono savivaldybėje, nustatė itin šiurkščių statybos pažeidimų – net 12 gyvenamųjų namų statomi savavališkai. Statytojui už šiuos pažeidimus gresia beveik trisdešimt tūkstančių eurų bauda.

Apie galimai neteisėtai pastatytus statinius Užliedžiuose Statybos inspekcijai pranešė pilietiški gyventojai. Gauto pranešimo pagrindu atlikę patikrinimą, inspektoriai patvirtino savavališkų statybų faktą – nustatyta, kad 12-oje žemės sklypų, neturint statybą leidžiančių dokumentų (SLD), t. y. savavališkai, statomi vienbučiai gyvenamieji namai, rašoma Statybos inspekcijos pranešime žiniasklaidai.

Remiantis Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinėje sistemoje „Infostatyba“ (IS „Infostatyba“) pateiktais duomenimis, patikrinimo dieną prašymai išduoti SLD nebuvo pateikti, vyko tik visuomenės supažindinimo su projektiniais pasiūlymais procedūros. Pabrėžtina, kad statybos darbus statytojas galėjo pradėti tik savivaldybei išdavus SLD.

Reido metu inspektoriai užfiksavo, kad visuose sklypuose įrengti apšiltinti pamatai, iškeltos mūro sienos, dalyje namų pradėti ir stogo konstrukcijos įrengimo darbai. Statytojas, beje, neturintis statybos srities kvalifikacijos atestato, nurodė darbus vykdęs pats, darbininkų nesamdęs, o statybines medžiagas pirkęs iki 50 procentų pigiau iš skelbimų tinklalapių.

Statytojui spalio pabaigoje surašyti savavališkos statybos aktai ir privalomieji nurodymai nevykdyti jokių statinio ar jo dalies statybos darbų. Taip pat pažeidėjui artimiausiu metu bus surašyti 12 administracinių nusižengimų protokolų (ANP). Primintina, kad ANP protokolai teisės aktų nustatyta tvarka Statybos inspekcijoje surašomi ne vėliau kaip per 2 mėnesius nuo pažeidimų nustatymo dienos.

Statybos inspekcija pažymi, kad statinio ar jo dalies statyba neturint galiojančio SLD arba jį turint, bet pažeidžiant esminius statinio projekto sprendinius, laikytina savavališka statyba. Už naujo neypatingojo statinio savavališką statybą Administracinių nusižengimų kodekse numatyta bauda nuo 800 iki 2 400 eurų.

Taigi už savavališkai Užliedžiuose statomus 12 gyvenamųjų namų statytojui gresia bauda iki 28 800 eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA