I. Šimonytės patarėja turi dvi žinutes: „gpasas” gali tapti nebereikalingas, o kaukes siūlo dėvėti ir lauke | Kas vyksta Kaune

I. Šimonytės patarėja turi dvi žinutes: „gpasas” gali tapti nebereikalingas, o kaukes siūlo dėvėti ir lauke

DELFI, BNS 2021/10/04 11:35
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo spalio 1 dienos, praėjusio penktadienio, sugriežtėjo apsauginių veido kaukių dėvėjimo tvarka – jos tapo privalomos visose uždarose vietose. Premjerės Ingridos Šimonytės patarėja Živilė Gudlevičienė „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ penktadienį teigė, jog jei reikiamų saugių atstumų nepavyksta išlaikyti atviroje erdvėje, kaukes reikėtų dėvėti ir ten.

„Šią situaciją matyčiau kaip rudens periodo situaciją. Tai yra ruduo – vėstantys orai. Tik prieš savaitę buvo tas laikas, kai visi šildymus įsijungė, oras šaltas. Natūralu, kad prasideda įvairios viršutinių kvėpavimo takų, virusinės ligos. Ir, žinoma, COVID-19 virusui tai labai palanki terpė plisti. Iš karto ir matome tokį šoktelėjusį naujų atvejų skaičių. Taigi ir sezoniškumas turi įtakos, ir mūsų žmonių visuotinis atsipalaidavimas“, – dabartinę situaciją laidoje vertino Ž. Gudlevičienė.

Premjerės patarėja laidoje atsakė į dažnai kylančius priekaištus dėl kitokio pandemijos valdymo modelio Skandinavijoje.

„Jau ten nebereikia ir kaukių dėvėti, visi atlaisvinimai padaryti. Bet žmonės ten drausmingesni. Jei yra rekomendacija dėvėti kaukes, tai jie rekomendacijų klauso. O pas mus rekomendacija dėvėti kaukę yra lygi jos nedėvėti. Tad virusas plinta aktyviau“, – laidoje kalbėjo I. Šimonytės patarėja.

Ž. Gudlevičienė taip pat priminė, kad vakcinacijos skaičiai paskutiniu metu nebedidėja.

„Tas procentas dabar turbūt toks, kad labai sunku bus pasiekti didesnius skaičius. Galima, bet tada reikia individualiai dirbti. Ir bent 10-ies procentų [visuomenės – aut. p.] vakcinavimas tikrai bus ilgesnis ir sudėtingesnis procesas. Čia jau reikia individualaus darbo“, – teigė ji.

„Žinių radijo“ laidos pašnekovė teigė, jog žmonės nesilaiko rekomendacijų ir atsisako skiepytis, todėl sugrąžinta prievolė viduje dėvėti apsaugines veido kaukes.

„Dėvėti kaukes visiems. O jeigu esame lauke ir negalime užtikrinti dviejų metrų atstumo tarp žmonių, tuomet irgi reikės dėvėti kaukes“, – sakė Ž. Gudlevičienė.

Paklausta, ar prievolė dėvėti apsaugines veido kaukes uždaroje patalpoje padės sustabdyti ir „perlaužti“ kylančią naujų atvejų kreivę, premjerės I. Šimonytės patarėja teigė, jog klausimas lieka atviras.

„Sakyčiau, tai bus laikina priemonė, kuri padėtų suplokštinti kreivę. Ir kad kuo mažiau būtų užsikrėtimų, hospitalizuojamų žmonių, kuo mažiau mirčių. Bet, žinoma, viena ar kita priemonė turi tam tikrą veikimo laiką“, – sakė Ž. Gudlevičienė, kartu kalbėdama ir apie primygtinę premjerės I. Šimonytės išsakytą rekomendaciją dirbti nuotoliniu būdu.

„Kol viena priemonė veikia, turime galvoti, kas toliau“, – kalbėjo ji.

Ž. Gudlevičienė laidoje priminė, jog nuotolinis darbas nėra privalomas, tik rekomenduojamas.

„Mes labai garsiai kalbame – pajutę nors minimaliausius simptomus, dirbkite nuotoliniu būdu. Bent dvi ar tris dienas. Suvaldykime tą viruso plitimą savo organizme. Ir tik tikrai būdami sveiki sugrįžkime į kontaktinį į darbą“, – teigė ministrės pirmininkės patarėja.

Laidos „Aktualusis interviu“ pašnekovė Ž. Gudlevičienė priminė, jog ir „gpasas” yra laikina priemonė.

„Turbūt bus galvojama, ar ji jau savo tam tikrą funkciją atliko. Taip, vakcinacija buvo labai paspartėjusi, bet dabar vėl štilius, vakcinacijos banga nurimo. Taigi reikia žiūrėti ir spręsti, ar tikrai šią priemonę toliau verta tęsti. Ar jau ne“, – sakė premjerės patarėja.

Ji patvirtino, jog Vyriausybėje galvojama apie tai, kiek dar ilgai galios „gpasas”.

O ką reikės daryti, jei prievolė dėvėti kaukes neduos efekto, kurio tikimasi?

„Labai nesinori tokios situacijos. Bet tuomet, žinoma, bus galvojama ir apie kitas priemones. Karantino tikrai niekas nenori ir niekas jo jau nebesilaikytų, gal taip galime sakyti. Tačiau galbūt būtų privalomas nuotolinis darbas tam tikras funkcijas atliekantiems asmenims. Kad kuo mažiau kontaktų būtų“, – „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ teigė premjerės I. Šimonytės patarėja Ž. Gudlevičienė.

Papildyta 12.02 val.

„Gpaso” gali nebeišduoti atlikus testą

Svarstoma, kad „gpasas” nebūtų išduodamas atlikus COVID-19 testą, teigia premjerės patarėja sveikatos klausimais Ž. Gudlevičienė. „Pasitestavęs, bet nevakcinuotas ir nepersirgęs žmogus yra rizikos, viruso platinimo šaltinis – didesnis negu tas, kuris yra tiek vakcinuotas, tiek persirgęs“, – pridūrė ji.

Anot jos, toks siūlymas šiuo metu diskutuojamas „tarp ministerijų“.

„Yra pasvarstymai, bet dar nėra aktyvių svarstymų, o tokie, sakykime, tarp ministerijų“, – kalbėjo Ž. Gudlevičienė.

Jos teigimu, „gpaso” naudojimas labiausiai priklauso nuo vakcinacijos apimčių, ypač vyresnio amžiaus žmonių.

„Matome iš užsienio šalių patirties, kad atsisakoma galimybių paso, bet tai dažniausiai siejama su vakcinacijos apimtimi (…) Tačiau visą laiką yra pažymima, kad galbūt būtų galimybė sugrįžti prie jo blogėjant situacijai. Tą labiausiai apibrėžia vakcinacijos apimtys ir ypač vyresnių amžiaus žmonių vakcinacijos skaičiai“, – teigė premjerės patarėja.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA