Kilusias problemas dėl galimybių paso siūlo spręsti vaistininkai | Kas vyksta Kaune

Kilusias problemas dėl galimybių paso siūlo spręsti vaistininkai

delfi.lt / Giedrė Balčiūtė 2021/08/13 19:32
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kilus medikų nepasitenkinimui dėl to, kad į jų kabinetus jau pradėjo plūsti žmonės, daugiausia – senjorai, dėl vienų ar kitų priežasčių negalintys patys atsisiųsti į išmaniuosius telefonus ar atsispausdinti galimybių paso, sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patarėja Aistė Šuksta portalui „Delfi“ sakė, kad ieško, kas galėtų jiems padėti, neapkraunant medikų.

„Kitų opcijų mes labai ieškome ir artimiausiu metu jas pasiūlysime. Tikrai ieškome, kad būtų ir patogu, ir atsirastų daugiau vietų, ir galėtume neapkrauti gydytojų papildomu darbu.

Turime nusimatę keletą galimybių ir dabar tariamės su tais, kurie gali tai atlikti“, – portalui „Delfi“ tikino A. Šuksta, kol kas nenorėjusi įvardinti, su kuo dėl to tariamasi.

Kol šių galimybių ieškoma, pagalbos ranką yra nusiteikę ištiesti vaistinių atstovai.

Kaip sakė Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė, asociacijos atstovaujamos vaistinės yra atviros visiems pasiūlymams, kuriuos galima įgyvendinti vaistinėse ir kurie prisidėtų prie pandemijos suvaldymo Lietuvoje.

„Esame įsitraukę į vakcinavimo procesus, kalbamės su valstybinėmis institucijomis dėl galimybės testuoti vaistinėse ir dėl daugybės kitų palengvinimų, kurie, pavyzdžiui, leidžia įsigyti vaistus tiems, kas negali palikti karantinavimo vietos ir t.t.

Taip pat matome galimybę vaistinėse išduoti ir galimybių pasus, žinoma, tam reikėtų ir naujų IT sprendimų, ir tam tikrų pakeitimų e. sveikata platformoje, kad visi Lietuvos vaistininkai matytų informaciją, reikalingą šio dokumento išdavimui.

Esame pasirengę dirbti išvien, kad kartu galėtume greičiau išeiti iš šios sudėtingos visai valstybei ir žmonėms situacijos“, – teigė K. Nemaniūtė-Gagė.

Jai pritarė ir portalo „Delfi“ kalbinti kai kurių didžiųjų vaistinių tinklų atstovai.

„Eurovaistinės“ direktorė Aušra Rubė teigė: „Norime teikti pagalbą klientams vaistinėse visoje Lietuvoje spausdindami galimybių pasus.

Ši paslauga klientams „Eurovaistinėse“ būtų nemokama. Esame pasiruošę didesniems gyventojų srautams vaistinėse ir to nesibaiminame, vertiname tai kaip galimybę prisidėti prie pandemijos suvaldymo“.

Prisidėti sutiktų ir vaistinių tinklas BENU.

„Kol kas nesame gavę jokio oficialaus kreipimosi iš valstybės institucijų dėl galimybės vaistinėse klientams atspausdinti galimybių pasą. Tačiau nuo pandemijos pradžios esame priešakinėse linijose ir stengiamės padėti viskuo, kad situacija būtų suvaldyta kuo efektyviau ir visi galėtume grįžti į normalų gyvenimo ritmą be ribojimų.

Išplėstinės praktikos vaistininkai jau dabar skiepija nuo COVID-19, taip pat turėtų technines galimybes atspausdinti Galimybių pasą to pageidaujančiam klientui“, – sakė vaistinių tinklo „BENU Vaistinė Lietuva“ generalinė direktorė Rasa Montvilė.

Tiesa, pašnekovė sakė, kad, siekiant teikti šią paslaugą, pirmiau reikia išsiaiškinti poreikį ir konkrečius Sveikatos ministerijos planus, kad būtų galima kalbėti apie tokios paslaugos įdiegimą vaistinėse.

Vaistinė / DELFI nuotr.

Aistros dėl galimybių paso kilo po to, kai pensininkams, patiems negalintiems išsiimti galimybių paso, prisijungiant prie platformos gpasas.lt arba nuvažiuojant į kurį nors vieną iš 50 Registrų centro padalinių būtų, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Mindaugas Lingė socialiniame tinkle „Facebook“ išsakyta mintis, kad šį dokumentą galės išduoti šeimos gydytojas.

„Šiuos dokumentus, negalinčiam prie e sveikatos prisijungti pačiam – galės išduoti šeimos gydytojas“, – rašė M. Lingė.

Apie tai, kad šeimos gydytojai turėtų padėti gauti Galimybių pasą, žurnalistams kalbėjo ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, paklaustas, kaip šį dokumentą gauti tiems, kurie skiepytis negali dėl medicininių priežasčių: „Šeimos gydytojai suformuos atitinkamą įrašą ir jis bus galimybė turėti dokumentą, kuris leis jums naudotis Galimybių pasu“.

Šeimos gydytojai teigė, kad jiems būtų be reikalo užkrauta niekaip su jų tiesioginiu darbu nesusijusi paslauga. Jau dabar, pasak medikų, jie sulaukia kartais ir po dešimt prašymų per dieną išimti šį dokumentą. To prašo ne tik senjorai, bet ir jaunesni asmenys.

„Prašymų išimti Galimybių pasą sulaukiame kasdien. Po keturis, penkis, pastarosiomis dienomis – jau ir po 10 kartų. Tai papildomas darbas. Be to, nepasakysime, kad užregistruosime po savaitės ir tada išimsime. Dažniausiai skambina, kad reikia čia ir dabar, nes nori kažkur važiuoti, prie jūros, eiti į kavines ir to paso dabar reikia“, – penktadienį portalui „Delfi“ kalbėjo Medikų sąjūdžio vadovo pavaduotoja ir šeimos gydytoja Toma Kundrotė.

Vyriausybės nutarimu, nuo rugsėjo 13-osios neturintiems galimybių paso užsivers daugybė veiklų. Pvz., be šio dokumento nebus galima apsipirkti didelėse parduotuvėse, lankytis maitinimo įstaigose, pramoginiuose renginiuose, naudotis tam tikromis paslaugomis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA