Policija apklausia riaušių sukėlimu įtariamus asmenis: tarp sulaikytųjų yra ir moterų | Kas vyksta Kaune

Policija apklausia riaušių sukėlimu įtariamus asmenis: tarp sulaikytųjų yra ir moterų nukentėjusiems pareigūnams prireikė operacijos

BNS 2021/08/11 12:12
Riaušės prie Seimo / DELFI nuotr.

Vilniaus policijos tyrėjai nuo trečiadienio ryto apklausia įtariamuosius dėl riaušių sukėlimo prie Seimo byloje. Taip pat pranešama, kad per riaušes prie Seimo antradienio vakarą buvo sužeista 15 pareigūnų.

„Du asmenys pripažinti nukentėjusiais“, – BNS sakė prokuratūros atstovė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė.

Pasak jos, dėl kardomųjų įtariamiesiems bus sprendžiama vėliau.

Visi 26 sulaikytieji iki šiol laikomi Vilniaus apskrities policijos areštinėje.

Policijos atstovė Julija Samorokovskaja BNS patvirtino, kad tarp sulaikytųjų yra ir moterų.

Riaušių policija apie 2 val. nakties baigė išsklaidyti nuo Seimo nesitraukusius protesto akcijos dalyvius. Jie išvaikyti pareigūnams su skydais pamažu judant į priekį ir naudojant ašarines dujas.

Apie 5 tūkst. žmonių antradienį buvo susirinkę prie Seimo Vilniuje išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams, skirtiems imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio Seimo kiemo. Pareigūnams ėmus juos atitraukti nuo pastato, kilo riaušės – į pareigūnus mėtyti buteliai, signalinės raketos, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos.

Atnaujinta 13.57 val.

Nukentėjo 18 pareigūnų

Per riaušes prie Seimo antradienio vakarą buvo sužeista 18 pareigūnų – 12 policininkų ir šeši Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės teigimu, trys pareigūnai buvo išvežti į gydymo įstaigas. Nukentėjusiesiems prireikė operacijos.

„Aš džiaugiuosi bent tiek, kad žmonės po operacijos, atliktų procedūrų galėjo grįžti namo. Bet tai rodo, kad yra rimta, labai rimta, buvo inicijuotos riaušės, ne šiaip nuomonės ar pozicijos išreiškimas“, – apie tai trečiadienį pranešė vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Tai ji sakė per Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos posėdį.

Ministrė dėkojo pareigūnams už profesionalų darbą.

„Lietuvos piliečiai turi teisę išreikšti politines nuostatas, savo pažiūras teisėtais būdais, aš labai apgailestauju, kad reikėjo ginti Lietuvos institucijas nuo agresyvių veiksmų“, – sakė A. Bilotaitė.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla per spaudos konferenciją sakė, kad visi policininkai rimtų sužeidimų nepatyrė, jie gydosi ambulatoriškai, sunkesnius sužeidimus patyrė VST pareigūnai.

Viešojo saugumo vadas Ričardas Pocius per spaudos konferenciją teigė, kad sužaloti šeši darbuotojai, vienas buvo kontūzytas

Be to, per riaušes prie Seimo suniokotos aštuonios transporto priemonės.

Pasak policijos, į medikus kreipėsi ir aštuoni mitingo dalyviai, jie galbūt nukentėjo dėl ašarinių dujų.

Ministrė sakė neturinti duomenų apie per riaušes nukentėjusius jų dalyvius.

„Aš tokios informacijos šiuo metu neturiu. Žinoma, sklando kažkokia informacija socialiniuose tinkluose, bet mūsų pareigūnai imasi tik kraštutiniu atveju tų reikiamų specialiųjų priemonių“, – teigė ji.

Dėl antradienio vakarą vykusių riaušių prie Seimo rūmų sulaikyti 26 asmenys. Tačiau R. Požėla neatmetė galimybės, kad jų daugės.

Papildyta 12.13 val.

G. Landsbergis: ne tik Lietuva susiduria su tokia situacija

Ne viena Lietuva susiduria su tokia situacija, apie riaušėmis virtusį protestą dėl ribojimų nuo koronaviruso nepasiskiepijusiems asmenims sako Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Jis teigė antradienio įvykius, kai protestas prie Seimo virto riaušėmis, vertinantis „kaip tam tikrą valstybės išbandymą“, tačiau pažymėjo, jog Lietuva šiuo atžvilgiu nėra išskirtinė ir priminė Kapitolijaus šturmą JAV.

„Ne viena Lietuva susiduria su tokia situacija, ne viena valstybė tokius (ribojimus nevakcinuotiems) sprendimus priima“, – trečiadienį žurnalistas Seime sakė G. Landsbergis.

Jis taip pat teigė, kad Vyriausybė turėtų nesitraukti nuo planuojamų įvesti ribojimų, nes jie visų pirma turi užtikrinti, jog augant dėl koronaviruso ligoninėse gulinčių žmonių skaičiui neperdegtų sveikatos priežiūros sistema.

„Mes darome tam tikrus pokyčius norėdami visų pirma apsaugoti mūsų sveikatos apsaugos sistemą, nes jau šiandien, prisipildžius lovų nepaskiepytų žmonių, valstybės sveikatos apsaugos sistema atsidurs ant ribos, kai vėl negalės teikti paslaugų tiems žmonėms, kurie yra pasiskiepiję ir kuriems galbūt reikalingos tokios paslaugos“, – kalbėjo G. Landsbergis.

„Vienus metus mes galbūt galėjome tiems žmonėms sakyti, palaukite, jūsų gydymas galbūt bus nukeltas, bet bus vėliau, daugiau nebeturime moralinės teisės to daryti“, – pažymėjo konservatorių vadovas.

Jis taip pat teigė, kad žmonės turi teisę protestuoti prieš Vyriausybės sprendimus, tačiau protestai negali peraugti į neteisėtus veiksmus.

„Neteisėti veiksmai, kokius matėme vakare, kaip Seimo išėjimų blokada arba protestavimas be leidimo, arba nesilaikymas atstumo nuo valstybės įstaigų, negali būti traktuojami kaip teisingi. Visiems valstybėje, ir protestuotojams taip pat, reikia laikytis taisyklių“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA