Namo stogą kaunietis papuošė milžiniškomis vėliavomis: jos čia ne dėl futbolo ar krepšinio varžybų | Kas vyksta Kaune

Namo stogą kaunietis papuošė milžiniškomis vėliavomis: jos čia ne dėl futbolo ar krepšinio varžybų

Oro balionai Brazilkoje / D. Sirgedo „Facebook“ paskyros nuotr.

Be abejonės, visų smagiausia tarsi lizde įsitaisius karšto oro baliono krepšyje pakilti į aukštybes, tačiau ir esantiems ant žemės šie gigantiški vėjo nešami orlaiviai palieka didelį įspūdį. Kai kuriems Žaliakalnio gyventojams stebėti oro balionus taip patinka, kad jie sugalvojo išmoningą būdą, kaip paskatinti oreivius skristi virš jų namų.

„Kaip prisišaukti oro balionus? Taip – tai valstybių vėliavos ant mūsų namo stogo. Ne, jos ten yra ne dėl vykstančio futbolo čempionato ar krepšinio varžybų. Tai tik pirminis bandymas apjungti kelis mėgstamus dalykus: Žaliakalnį, oro balionus ir geras istorijas.

Ar gali kam nors nepatikti oro balionai?* Mūsų šeimynai, o ypač mažiesiems jie labai patinka. Norėdami patraukti oreivių dėmesį ir prisikviesti juos arčiau, kartais užlipę ant stogo paleisdavom spalvotus dūminius užtaisus. Bet kaip padaryti, kad jie dažniau planuotųsi praskridimą būtent virš Žaliakalnio?

Štai tada ir kilo mintis, kad kas jau kas, o šis rajonas turi ką papasakoti – tiek asmenybių, bohemos, išskirtinių pastatų ar įvykių, belieka tik pritaikyti matymui iš aukštai.

O kodėl gi ne – Žaliakalnis nuneša stogą ir tampa pirmuoju Kauno (o turbūt ir vieninteliu pasaulio) mikrorajonu, priverčiančiu oro balionus planuotis maršrutus būtent virš jo. Gyventojų ir miesto svečių dėmesį patrauks ant pastatų stogų sukurti ilgalaikiai meno kūriniai (piešiniai, ženklai, skulptūros), pasakojantys savitą Žaliakalnio istoriją, tik šį kartą – iš viršaus.

O žaliakalniečiai galės stebėti žemai virš jų namų skrendančius oro balionus. Pasitikrinimui, kaip ši idėja veikia, pradėjau nuo mūsų namo stogo, ant jo dabar puikuojasi Brazilijos ir Argentinos vėliavos, pagerbiant istorines darbiniškąsias Žaliakalnio dalis, liaudyje vadintas „Brazilka“ ir „Argentinka“.

Taigi, jei planuojate skristi oro balionu, nepasididžiuokite apsilankyti mūsų rajone! O jei gyvenate kažkur netoliese ar žinote, kas taip pat norėtų prisijungti prie šios stogų iniciatyvos – very welcome!“ – liepos 1-ąją savo „Facebook“ paskyroje skelbė buvęs Kauno tarybos narys, Žaliakalnio entuziastas Domas Sirgedas.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad „Brazilka“ yra Šiaurės Žaliakalnio dalyje, link Neries upės. Šį kvartalą riboja Jonavos, Varnių, Žemaičių, P. Dovydaičio, Širvintų gatvės bei Savanorių prospektas. Kvartalo pavadinimas įprastai siejamas su iš Brazilijos sugrįžusiais ten dirbusiais lietuviais. Archyvų duomenimis, į „Brazilką“ kraustėsi Pietų Amerikos kavos plantacijose nieko nepešę emigrantai.

„Brazilkos“ kvartalas formuotis pradėjo pirmojo pokario laikotarpiu, mat trūko būsto. Iki XX a. 4 deš. ši teritorija vadinta Sabalių arba Sabaliauskų kaimu, nes didžioji dalis teritorijos priklausė Sabaliauskų šeimai. Ji apie 1 ha plotą suskirstė į 40 rėžių ir išnuomojo pagal terminuotas nuomos sutartis.

Daug „Brazilkoje“ gyvenusių žmonių darbavosi Jonavos g. lentpjūvėse, dirbtuvėse, fabrikuose, pagrindinis darbdavys buvo vilnonių audinių fabrikas „Lima“, įsteigtas 1937 m. Į „Limą“ nuo kalno fabriko darbuotojus vedė takelis, pramintas Limos taku. XX a. 8 deš. „Limos“ fabrikas tapo „Drobe“, dabar fabriko nebėra, o toje vietoje stovi prekybos centras „Ikea“.

Daugiau apie išskirtinių Kauno rajonų „Brazilkos“ ir „Argentinkos“ istoriją skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA