Kylančią įtampą išsprendė atleidę direktorių: saitai veda į skandalo krėstą mokymo centrą | Kas vyksta Kaune

Kylančią įtampą išsprendė atleidę direktorių: saitai veda į skandalo krėstą mokymo centrą

R. Tenio nuotr.

Vienoje Kauno profesinių mokyklų vėl kilusias vidinių nesutarimų bangas ministerija ėmėsi malšinti cunamiui dar neprasiveržus. Prieš kelerius metus tarnybos tyrė patogius Laimutės Anužienės darbo metodus Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre, o šįkart trintis personalą kaitinti pradėjo naujam vadovui stojus prie Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro (KMPPMC) vairo. Anužių pavardė figūruoja ir šioje istorijoje – kol dabar jau atšauktas direktorius Tomas Sabaliauskas siuntė dokumentus prokuratūrai, dalininkai nusprendė, kad šis žmogus vadovauti įstaigai nebegali.

T. Sabaliausko pranešimas su žyma „skubu“ „Kas vyksta Kaune“ pasiekė birželio 18-ąją – tą pačią dieną, kai KMPPMC buvo informuota apie visuotinį dalininkų susirinkimą, kuriame numatyta svarstyti direktoriaus atšaukimą. Dabar jau buvęs mokymo centro vadovas svarstė, kad jį atleisti siekiama dėl tam tikrų įstaigos praeities dėmių, kurių dalininkai matyti esą nenorėjo, o pranešti teisėsaugai apie savo atradimus T. Sabaliauskas nesuskubo.

Priėmė sprendimą atleisti

KMPPMC steigėjas yra Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), dalininkai – ministerija ir UAB „Liuks“, valdanti kelis žinomus viešbučius visoje Lietuvoje. Švietimo, mokslo ir sporto ministrės patarėjas Dainoras Lukas portalui pateiktame komentare patvirtino, kad birželio 21 d. vykusiame visuotiniame KMPPMC dalininkų susirinkime priimtas sprendimas dėl direktoriaus.

„Profesinio mokymo srityje ypač svarbus dialogas su socialiniais partneriais, geros vadybos principus atitinkanti lyderystė. Centro dalininkai, atsižvelgdami į daugiau nei metus vadovo pareigas užimančio direktoriaus veiklą, vadovui kylančius sunkumus užtikrinti sklandų centro darbą, socialinių partnerių pastabas, įvertino, kad tolesnis tarpusavio pasitikėjimu ir gera valia grįstas bendradarbiavimas su centro vadovu yra sunkiai įmanomas.

Remiantis teisės aktų numatyta tvarka dalininkai priėmė sprendimą dėl T. Sabaliausko atšaukimo iš Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro direktoriaus pareigų. T. Sabaliauskui linkime sėkmės tolesnėje darbinėje veikloje“, – aptakiai atleidimo priežastis nusakė D. Lukas.

Šiuo metu KMPPMC direktoriaus pareigas laikinai eina Sektorinio praktinio mokymo centro vadovė Sonata Andriuškevičienė.

Pranešėjų apsaugos įstatymo nepažeidė

Savo pranešime T. Sabaliauskas dėstė, kad ŠMSM reaguoja tik į „metų senumo vienos pusės poziciją ir visai nenagrinėja centro administracijos pranešimų“, o tai esą įrodo, kad „šioje istorijoje yra paslėpti svarbūs interesai“. Buvęs KMPPMC vadovas žadėjo perduoti turimą informaciją teisėsaugai ir pažadą tesėjo, dalininkus apie tai informavęs visuotinio susirinkimo dieną – ministrės patarėjas patikino, kad T. Sabaliauskas atleistas ne dėl kreipimosi į prokuratūrą.

„Pagal Lietuvos Respublikos pranešėjų apsaugos įstatymo 10 straipsnio 1 dalį prieš asmenį, pateikusį informaciją apie pažeidimą, dėl tokios informacijos pateikimo draudžiama imtis neigiamo poveikio priemonių, įskaitant ir atleidimą iš darbo. Taigi, minėta norma draudžia neigiamą poveikį daryti asmeniui dėl jo pranešimo ar pateiktos informacijos apie pažeidimą, tačiau įstatymas nėra pažeidžiamas, jei darbuotojas neigiamas pasekmes patiria dėl kitų priežasčių.

Kauno maisto, pramonės ir prekybos mokymo centro vadovas ministeriją informavo, kad kreipėsi į Lietuvos Respublikos generalinę prokuratūrą dėl centre galimai padarytų nusikalstamų veikų 2021 m. birželio 21 d., visuotinio dalininkų susirinkimo dieną. Vadovas pranešimą elektroniniu paštu prokuratūrai pateikė 2021 m. birželio 20 d., o tiesiogiai kreipėsi visuotinio dalininkų susirinkimo dieną“, – įvykių seką vardijo D. Lukas.

Jis pažymėjo, kad ministerija apie visuotinį dalininkų susirinkimą dėl direktoriaus atšaukimo KMPPMC informavo 2021 m. birželio 18 d., tad susirinkimas organizuotas ir apie jį informuota anksčiau nei vadovas pateikė pranešimą prokuratūrai. Todėl T. Sabaliausko atleidimas, pasak D. Luko, negali būti siejamas su pranešimu prokuratūrai ir nelaikytinas Pranešėjų apsaugos įstatymo pažeidimu.

„Kas vyksta Kaune“ portalas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydamas patvirtinti, ar T. Sabaliausko kreipimasis pasiekė teisėsaugą ir dėl jo pradėtas koks nors tyrimas, tačiau komentaro kol kas nesulaukė.

Teigė aptikęs įtartinų finansinių operacijų

Gegužės antroje pusėje T. Sabaliauskas žiniasklaidoje pagarsino, kad susipažindamas su darbovietės vidaus tvarka bei dokumentais rado daugybę neatitikimų, kuriuos savo pranešimuose įvardijo mokymo įstaigos steigėjai ŠMSM.

„Pernai centrui už 2018–2019 metų projektuose neteisingai atliktus viešuosius pirkimus buvo neužskaityta apie 45 tūkst. eurų siekusi suma. Negalėjome į tai nereaguoti, tad pradėjome analizuoti ir kitus turimus dokumentus“, – tuomet sakė T. Sabaliauskas.

Mokymo įstaigos vadovybei esą nepavyko rasti juridinio pagrindimo, kodėl iki šiol nepriduoti keturi objektai, kurių atnaujinimo darbai kainavo apie 800 tūkst. eurų. Taip pat nepateisintos išlaidos 2019 metais pasibaigusių projektų už apytiksliai 19 tūkst. eurų. ŠMSM adresuotame rašte T. Sabaliauskas minėjo, jog kai kurie pirkimai mokymo centre buvo vykdyti be sutarčių ir nesilaikant Viešųjų pirkimų įstatymo.

Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras
Buvęs direktorius teigė mokymo centro archyvuose atradęs įtartinų operacijų, kurios dalininkų nesudomino / R. Tenio nuotr.

Tame pačiame dokumente buvęs KMPPMC vadovas vardijo daugiau negerovių: dvigubus apmokėjimus darbuotojams už tas pačias atostogas, darbus keturiais etatais, valstybinio turto naudojimą savo reikmėms, netiksliai vestą turto inventorizaciją, nurašomų daiktų galimą pasisavinimą, didelio kiekio dokumentų trūkumą.

„Susidūriau su išskirtinai dideliu pasipriešinimu gaunant informaciją iš vadovaujančio personalo, kuris centre dirbo daugybę metų. Į bet kokius mano pranešimus nereaguodavo ir dalininkai“, – tvirtino T. Sabaliauskas.

Kaltino mobingu ir užvertė skundais

T. Sabaliausko pranešime teigta, kad iniciatyva pakeisti direktorių kilo po to, kai jis paviešino turįs minėtus dokumentus apie KMPPMC galimai vykdytas neteisėtas finansines bei administracines operacijas.

„Apie galimas negeroves įstaigoje dalininkus informavau daugiau nei prieš metus, vos geriau įsigilinęs į dokumentus. Bet, vietoje to, kad dalininkai reaguotų į mano pranešimus, jie ne tik neatvykdavo į susirinkimus, o ėmė mane spausti įvairiais raštais“, – atviravo T. Sabaliauskas.

Daugiausia priekaištų jis sulaukė dėl darbuotojų atleidimo ir mobingo, nors ministerijai raštu esą ne kartą argumentavo, kad kai kurie žmonės atleisti, nes darbo vietoje rasti neblaivūs arba atsisakė pateikti įstaigai svarbius dokumentus.

„Nepaisant to, buvę darbuotojai ir vos keli esami, tik pakeisdami datas, vis rašo tuos pačius nepagrįstus skundus ministerijai, o pastaroji reikalauja į juos atsakyti“, – beveik prieš dvi savaites biurokratizmu skundėsi T. Sabaliauskas.

Atleidęs senbuvius, įdarbino savus?

KMPPMC profesinė sąjunga, tačiau, pastarųjų metų situaciją įstaigoje piešia kiek kitaip. Profsąjungos pirmininkė Giedrė Ciukšienė „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare pažymėjo, kad neilgą T. Sabaliausko vadovavimą lydėjo keistų įvykių, konfliktų su darbuotojais ir profsąjunga šleifas.

„Pokyčiai organizacijoje prasideda nuo vadovo nusiteikimo ir sugebėjimo sutelkti kolektyvą siekti bendro tikslo. Apmaudu, kad mokymo įstaigoje, kur jauni žmonės gauna žinias ir pagrindus savo profesinei veiklai, buvo terorizuojami ir žeminami mokytojai. <…> Direktorius žiūrėjo ne į ateitį, bet rausėsi po praeities šešėlius. Jis netelkė žmonių, bet pradėjo karą prieš kai kuriuos centro darbuotojus. Trys buvo atleisti. Kadangi šie darbuotojai buvo profesinės sąjungos nariai, jie kreipėsi į darbo ginčų komisiją, kurios sprendimu buvo išteisinti. Nepaisant to, kad gavo išeitines kompensacijas, tai neatpirko jų patirto streso“, – dėstė G. Ciukšienė.

Nepraėjus pusmečiui, profsąjungos požiūriu, abejotino skaidrumo metodais įdarbinti T. Sabaliauskui palankūs asmenys, kurių realiai atliekamos funkcijos ir užimami skirtingi etatai buvo nesusiję. Tarkime, Simona Mašauskienė priimta į mokytojo padėjėjo poziciją, kurioje atliko sekretorės darbą ir turėjo teisę tvarkyti dokumentus, po mėnesio ji perkelta į sekretorės, o vėliau – projektų vadovės pareigas, kurias eina iki šiol.

Puse etato padėjėja ūkio reikalams ir puse etato viešųjų pirkimų organizatore įdarbinta Žaneta Rinkevičienė, pasak profsąjungos, dalyvavo daugelyje įstaigos veiklų, o jos darbo funkcijos dubliavosi su esamų darbuotojų. Galiausiai, Nerijus Anužis buvo priimtas į šaltkalvio pareigas, netrukus tapo sektorinio mokymo vadovu, šiuo metu eina direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai pareigas.

2017-aisiais atskleidus savanaudiško valstybinio turto panaudojimo schemas Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre, iš direktorės pareigų atleista L. Anužienė / KMPMC nuotr.

Patikimų „Kas vyksta Kaune“ šaltinių duomenimis, kai kurie iš T. Sabaliausko priimtų asmenų anksčiau dirbo korupcijos skandalo purtytame Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre. Specialiųjų tyrimų tarnyba nustatė, kad N. Anužis su žmona mainų sutarties pagrindu įgijo Europos Sąjungos lėšomis sutvarkytą butą Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro valdomame pastate ir sandorį nuslėpė. Nepaisant įstaigai galimai nuostolingo žongliravimo valstybiniu turtu, L. Anužienės sūnus be konkursų sparčiai kopė karjeros laiptais KMPPMC.

„Šie darbuotojai taip pat nebuvo pristatyti bendruomenei, mes nežinojome, ką jie veikė pradžioje. Būtų galima vardyti dar ne vieną naujai priimtą darbuotoją, kurie ir šiuo metu atlieka ne tokias funkcijas, kurios nurodytos pareigybėse“, – teigė G. Ciukšienė.

Jautėsi nesuprantantys, kas vyksta

Pasak KMPPMC profsąjungos pirmininkės, darbuotojai nematė vadovavimo strategijos, viskas vyko spontaniškai. Personalas taip pat nebuvo supažindinamas su mokyklos finansine padėtimi, nepristatytos finansinės ataskaitos, daug lėšų panaudota sumokėti advokatams, kuriuos tik atėjęs dirbti ir nepasitaręs su bendruomene T. Sabaliauskas esą pasisamdė savo interesų gynimui. Nemažai sumokėta atleistų darbuotojų, kurie kreipėsi į darbo ginčus ir laimėjo, išeitinėms kompensacijoms.

Ministerijos duomenimis, per maždaug metus advokatų bendrijai „Constant“ mokymo centras pervedė apie 70 tūkst. eurų, iš jų beveik 26 tūkst. pervesti paskutinę T. Sabaliausko darbo dieną. Tą pačią dieną 10 tūkst. eurų pervesta privačiam asmeniui, kuris nėra centro darbuotojas, tačiau dirbo kartu su buvusiu KMPPMC direktoriumi.

„Neturėjome į ką kreiptis, nebuvo pasitikėjimo. Reikalauta keistų penkerių metų senumo ataskaitų, dokumentų kopijų. Buvo organizuojami spontaniški bendruomenės susirinkimai nuotoliniu būdu, kai nepaskelbiamos darbotvarkės. Renkami parašai ant neaiškios struktūros anketų diskriminuojant darbuotojus, kadangi ne visiems jos buvo pateiktos, nebuvo pranešta iš anksto ir aptarta. Žmonėms buvo skambinama savaitgaliais, kad atvyktų pasirašyti anketų arba siūloma privažiuoti prie namų.

Iš paskutinio straipsnio sužinojome, kad priimtas naujas advokatas, kaip teigta, bendruomenės interesams atstovaujantis Antanas Jonikaitis, apie kurį bendruomenė nebuvo ir nėra informuota. Skubiai prieš paskutinį straipsnį buvo renkami parašai „direktoriaus gynybai“ iš pasirinktinai kai kurių asmenų. Vengta pristatyti naujai priimtus darbuotojus ir jų pareigybes, nepranešta apie išėjusius. Per pusmetį pasikeitė trys personalo vedėjos ir trys vyr. buhalterės, kurios buvo priimtos be konkursų“, – nurodoma portalui pateiktoje profsąjungos pozicijoje.

Dėl minėtų keistų buvusio direktoriaus viražų mokymo centre psichologinis mikroklimatas esą buvo prastas, kolektyvas suskaldytas. G. Ciukšienės pateiktais duomenimis, dėl darbui nepalankios psichologinės aplinkos ir pastoviai taikomo psichologinio smurto iš darbo išėjo ir buvo atleista 17 mokytojų bei kitų darbuotojų.

Derėtis su profsąjunga atsisakė

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ „Facebook“ puslapyje cituojamas sąjungos pirmininkas Kęstutis Juknis teigė, kad T. Sabaliauskui siūlyta pradėti kolektyvines derybas ir žvelgti į ateitį, bet buvęs direktorius „norėjo pradėti kontroliuoti įstaigoje veikiančią profesinę sąjungą“.

K. Juknis / „Sandraugos“ nuotr.

„Net 17 patyrusių ir daug metų centrui atidavusių žmonių su kartėliu ir pažeminimu paliko darbą. Ir jie visi pirmoje vietoje mini nepasitikėjimo atmosferą, įtampą ir netinkamą vadovavimą. Negi visi 17 darbuotojų buvo nekompetentingi ir netinkami?“ – tame pačiame įraše svarstė G. Ciukšienė.

Profsąjunga apgailestavo dėl nepateisintų vilčių ir laiko, kurį KMPPMC prarado dėl netinkamo vadovavimo. Anot „Sandraugos“, vietoje to, kad visą savo energiją skirtų sėkmingam mokymo centro programų įgyvendinimui, ugdymo kokybės ir mikroklimato gerinimui, darbuotojai patyrė nelengvus išgyvenimus, o įstaigos prestižas smuko.

D. Lukas penktadienį „Kas vyksta Kaune“ informavo, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pasirašė įsakymą dėl audito mokymo centre.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA