Vyriausybė pateikė poziciją dėl per prievartą Minske nutupdyto keleivinio lėktuvo – Kas vyksta Kaune

Vyriausybė pateikė poziciją dėl per prievartą Minske nutupdyto keleivinio lėktuvo JT palaiko nepriklausomo tyrimo idėją

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

2021 m. gegužės 23 d. Minsko oro uoste priverstinai buvo nutupdytas Ryanair lėktuvas (reiso Nr. FR4978), skridęs maršrutu Atėnai – Vilnius, dėl tokių Baltarusijos veiksmų poziciją išsakė ir Lietuvos Vyriausybė.

Pranešama, kad orlaiviu iš viso skrido 123 keleiviai, tarp kurių – 94 Lietuvos Respublikos piliečiai. Darytina prielaida, kad tai gerai suplanuota Baltarusijos specialiųjų tarnybų (KGB) operacija, skirta oro uoste suimti Baltarusijos žurnalistą ir opozicijos aktyvistą Ramaną Pratasievičių, kuris režimo yra įtrauktas į ekstremistų sąrašą ir jam gali grėsti mirties bausmė.

Kartu buvo suimta Rusijos Federacijos pilietė, EHU studentė Sofia Sapega. Atsižvelgiant į tai, kad šie veiksmai sukėlė grėsmę ES piliečių saugumui ir gyvybei bei civilinei aviacijai, taip pat pažeidė pagrindines keliavusiųjų teises į laisvę, siūloma papildyti Lietuvos poziciją ir ją pristatyti Europos Vadovų Taryboje bei ES užsienio reikalų taryboje, rašoma Vyriausybės pranešime žiniasklaidai.

Vyriausybė siūlo:

Įvertinti dėl Baltarusijos režimo veiksmų prastėjančią saugumo situaciją regione.

Minsko sprendimą prievarta nutupdyti į Vilnių skridusį lėktuvą vertinti kaip valstybinio terorizmo aktą, nukreiptą prieš̌ Europos Sąjungos ir kitų šalių piliečių, prieglobsčio nuo režimo persekiojimo ieškančių Baltarusijos pilietinės visuomenės atstovų, taip pat tarptautinės civilinės aviacijos saugumą.

Kviesti ES valstybes nedelsiant reaguoti į Baltarusijos režimo keliamą grėsmę tarptautinei civilinei aviacijai. Įvesti draudimą ES šalių priklausančioms avialinijoms skristi virš Baltarusijos oro erdvės.

Uždrausti Baltarusijos aviakompanijoms skristi į ES valstybes. Įtraukti Baltarusijos valstybinę kompanija „Belavia“ į ketvirtąjį ES tikslinių sankcijų paketą, uždraudžiant jai naudotis ES šalių oro erdve.

Paraginti Tarptautinę civilinės aviacijos organizaciją (ICAO) nedelsiant atlikti tarptautinį 2021 m. gegužės 23 d. incidento tyrimą. Taip pat siūlyti tyrimo laikotarpiui stabdyti Baltarusijos narystę ICAO.

Paraginti Europos aviacijos saugumo agentūrą (EUASA) priimti sprendimą dėl Baltarusijos skrydžio valdymo tarnybų nepatikimumo.

Kuo skubiau priimti pilną ketvirtąjį ES tikslinių sankcijų paketą, papildomai į jį įtraukiant visus asmenis bei organizacijas, atsakingus už šį aktą ir pradėti rengti penktąjį ES tikslinių sankcijų paketą, taikomą į ES eksportuojančioms su režimu susijusioms įmonėms ir asmenims, prisidėjusiems prie „Ryanair“ lėktuvo pagrobimo.

Raginti ES valstybes nares nutraukti Europos Sąjungos sektorinio bendradarbiavimo, techninės ir finansinės pagalbos instrumentus ir kitas bendradarbiavimo su Baltarusija programas, kurias įgyvendina Baltarusijos nacionalinio ir vietos lygmens valstybinės institucijos, Europos Komisijai netaikant finansinių korekcijų ES valstybėms narėms ir jose veikiantiems juridiniams subjektams.

Paraginti tarptautines finansines institucijas (EBRD, PB, TVF ir kt.), ES šalių narių finansines ir eksporto kreditus bei garantijas teikiančias institucijas ir agentūras nutraukti finansavimo, garantijų ir pagalbos mechanizmus Baltarusijoje įgyvendinamiems valstybiniams projektams, iš kurių tiesiogiai ar netiesiogiai gauna naudą Aleksandro Lukašenkos režimas.

Imtis bendrų veiksmų Jungtinėse Tautose, NATO, G7 ir kitose tarptautinėse organizacijose bei formatuose dėl Baltarusijos režimo keliamų grėsmių įvertinimo ir politinių kalinių išlaisvinimo.

Rekomenduoja nevykti į Baltarusiją

„Atsižvelgdama į gegužės 23 dienos įvykius, kuomet priverstiniu būdu buvo nutupdytas „Ryanair“ keleivinis lėktuvas, skridęs maršrutu Atėnai-Vilnius, ir dėl to kylančią grėsmę asmenų saugumui bei gyvybei, Užsienio reikalų ministerija primygtinai rekomenduoja Lietuvos piliečiams nevykti į Baltarusijos Respubliką, o ten esantiems Lietuvos Respublikos piliečiams palikti šią šalį“, – rašoma URM pranešime spaudai.

JT vadovas pritaria tyrimui

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) pirmadienį išreiškė palaikymą raginimams surengti nepriklausomą tyrimą, kai Baltarusija priverstinai nutupdė komercinį lainerį, kad galėtų areštuoti vieną opozicijos aktyvistą.

JT vadovas taip pat sakė esąs giliai susirūpinęs dėl šio incidento.

„Generalinis sekretorius palaiko raginimus surengti visokeriopą, skaidrų ir nepriklausomą tyrimą dėl šio nerimą keliančio incidento, taip pat ragina visus susijusius veikėjus bendradarbiauti su tokiu tyrimu“, – sakoma A. Guterreso atstovo Stephane’o Dujarrico (Stefano Diužariko) pareiškime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA