Pagalbos projektą „Be dramos“ sukūręs A. Kolij: kartais užtenka tik pakalbinti žmogų ir jo akys sužimba, širdis atsiveria pokyčiams | Kas vyksta Kaune

Pagalbos projektą „Be dramos“ sukūręs A. Kolij: kartais užtenka tik pakalbinti žmogų ir jo akys sužimba, širdis atsiveria pokyčiams kviečia jungtis bendraminčius

Socialinio projekto ,,Be dramos" įkūrėjas A. Kolij./ R. Tenio nuotr.

Kaunietis Artūras Kolij prieš kelis mėnesius sukūrė socialinį projektą „Be dramos“, kuriuo siekia padėti su vienišumu, skurdu, atskirtimi ar kitais gyvenimo sunkumais susiduriantiems žmonėms. Jų istorijomis pasidalinęs „YouTube“ kanale, vaikinas sulaukė nemenko susidomėjimo bei palaikymo žodžių. Nors pats nemėgsta viešumo, A. Kolij įsitikinęs, kad būtent viešumas padės įsukti gerų darbų karuselę ir galbūt projektas vieną dieną taps tarptautiniu.

Be dramos

Artūras Kolij atviravo ilgą laiką jautęs, kad turėtų padėti kitiems, vis svarstė, koks tai turėtų būti pagalbos būdas. Galiausiai prieš 2 mėnesius vaikinas pasiryžo įgyvendinti savo siekį – sugalvojo socialinį projektą „Be dramos“.

„Visą gyvenimą jutau, kad turiu kažką gero daryti dėl kitų: būdavo sunku abejingai praeiti pro žmones, kuriems reikalinga pagalba. Kažkas sukirbėdavo ten, kur širdis… Galiausiai nusibodo tik imti iš pasaulio ir nieko neduoti atgal. Atėjo laikas dalintis. Vasario pradžioje parašiau draugui Šarūnui, kuris turi kamerą, jis nedvejodamas sutiko prisidėti. Kitą dieną jau buvome kelyje“, – apie socialinio projekto kūrimosi pradžią pasakojo A. Kolij.

Projekto išskirtinumas – stengiamasi pateikti istorijas natūraliai, be dirbtinai sukeltų emocijų ar efektų, tad ir pavadintas jis „Be dramos“. Prieš filmuojant gaunamas žmonių sutikimas.

„Nenorime dramos, nenorime nei išpūsti problemos, nei sumenkinti pašnekovų ar statyti juos į nepatogią padėtį. Stengiamės atspindėti realybę. Gerbiame pašnekovus ir esame dėkingi, kad jie sutinka pasidalinti istorijomis. (…) Siekiame padėti ne tik kauniečiams, bet ir kitų miestų gyventojams. Svajoju, kad vieną dieną mūsų pagalba peržengtų ir Lietuvos ribas“, – nuoširdžiai pasakojo A. Kolij.

6 istorijos

Iš pradžių A. Kolij su bičiuliu, projekte tapusiu operatoriumi, Šarūnu Kybartu patys ėmė ieškoti žmonių, kuriems reikalinga pagalba: keliavo po nedidelius kaimus, beldėsi į apleistus namus, vietinėse parduotuvėse teiravosi, gal pažįsta žmonių, kuriems reikia pagalbos. Netrukus vaikinai gavo pirmojo žmogaus kontaktą – tai buvo senolis Albinas iš Veliuonos.

Vienatvę išgyvenantis vyras anksčiau darbavosi kariuomenėje, atliko daugiau kaip tūkstantį šuolių su parašiutu. Įdomu, kad Artūrui su Šarūnu apsilankius vietinėje parduotuvėje nupirkti produktų, apie projektą sužinojęs Veliuonos parduotuvės atstovas produktus tiesiog padovanojo ir dar įdėjo lauktuvių.

„Toks netikėtas elgesys maloniai nustebino ir įkvėpė judėti pirmyn“, – pasakojo A. Kolij. Jis pridūrė, kad perkant vaistus senoliui Albinui, vaistininkas padovanojo reikiamą tepalą, nes buvo matęs projekto video internete.

„Sulaukus kitų palaikymo užlieja labai geros emocijos. Tikiu, kad ateityje atsiras reguliarių partnerių ir galėsime nuveikti dar daugiau“, – svarstė pašnekovas.

Jis aptarė dar kelias istorijas, kurios abejingų nepalieka.

„Įsiminė penkių vaikų mamos Ievos pavyzdys – ištrūkusi iš smurto artimoje aplinkoje, moteris pradėjo naują gyvenimą su penkiomis atžalomis. Moteris sužavėjo savo stiprybe, vidine ramybe, o svarbiausia – ji spinduliavo meilę ir šilumą. Ir jokio pykčio. Iki pilnos laimės šeimai tereikia savų namų“, – pažymėjo pašnekovas.

Paskutinė įamžinta istorija – Orlando, kurį projekto rengėjai pavadino „bažnyčios sargu“. Projekto atstovai vyrą pastebėjo prie vienų Senamiesčio maldos namų. Artūras išklausė Orlando gyvenimo istoriją, įteikė vaišių, sužinojo, kad vyras apsidžiaugtų gavęs darbą.

Nuo vasario pradžios, kai startavo projektas, iki dabar jau sukurti šeši video su žmonių istorijomis. Jas pamatyti galima čia. Kodėl geri darbai filmuojami? „Video tikslas – skleisti gerą žinią. Jei bent vieną žmogų šie video paskatins nepraeiti abejingai pro ieškantįjį pagalbos – jau bus pasiekta pergalė. Be to, video atspindi, kur išleidžiami žmonių paramai aukojami pinigai“, – aiškino A. Kolij.

A. Kolij./ R. Tenio nuotr.

Ragina imtis pokyčių

Pasak pašnekovo, pagrindinis iniciatyvos tikslas – betarpiškai pabendrauti su žmogumi, pabūti jo skausme, vienatvėje kartu, nieko nesmerkiant ir nemoralizuojant, o paskui paraginti daryti pokyčius, kad situacija keistųsi. Reikiamais atvejais padedama ir daiktais ar maistu.

„Mano asmeninis tikslas – bent vieną žmogų įkvėpti pakeisti gyvenimą, o įstrigusiuosius aukos vaidmenyje – paskatinti iš jo ištrūkti, juk tai inkaras, stabdantis laimę. Svarbu, kad ne aš keisčiau, bet pats žmogus imtų keisti savo gyvenimą. (…) Pastebėjau, kad bendravimo ypač trūksta senyvo amžiaus žmonėms, jie jaučiasi labai vieniši, o kai pakalbini juos – veidai nušvinta, atsigauna, atrodo, tampa patys laimingiausi“, – pasakojo A. Kolij.

Pokyčiai paliečia ir patį Artūrą – daugėja vidinės laimės. „Ši veikla man teikia didžiulį malonumą. Išeidinėjant iš namų dukra paklausia, kur einu, o aš šypsodamasis atsakau, kad keliauju padėti žmonėms. Dukra tik apkabina ir noriai išleidžia. Širdį užlieja šiluma“, – atviravo A. Kolij.

Galima palaikyti idėją

Šiuo metu „Be dramos“ komandą sudaro 3 žmonės: A. Kolij, operatorius Š. Kybartas ir savanorė Sniegė. Savanoriai čia visad laukiami, šiuo metu ieškoma teisininko ir buhalterio. „Laukiame visų, kurie mano, kad vienaip ar kitaip galėtų prisidėti prie projekto augimo“, – sakė A. Kolij.

Atsisveikindamas jis kalbėjo: ,,Visi žmonės yra verti dėmesio ir pagalbos. Visi žmonės yra lygūs ir nevalia „nurašyti“, teisti ar smerkti nei vieno, vien dėl to, kaip jis atrodo ar kokioje situacijoje atsidūrė. Ne atstumkim vienus nuo kitų, o priartinkim!“, – kvietė A. Kolij.

Prie projekto „Be dramos“ gerų darbų galima prisidėti ir finansiškai: skiriant 1,2 proc. GPM, pervedant lėšas į VšĮ „Geroji ranka“ sąskaitą: LT 8073000 10153578716 arba kitose platformose („Contribee“, „Patreon“, „Paypal“).

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA