Svarstoma nukelti skiepijimą antra „Pfizer“ vakcinos doze | Kas vyksta Kaune

Svarstoma nukelti skiepijimą antra „Pfizer“ vakcinos doze skiepijimo tvarka „AstraZeneca“ vakcina nesikeis

BNS 2021/04/13 09:51
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Siekiant paskiepyti nuo koronaviruso kuo daugiau žmonių nors viena doze, svarstoma revakcinaciją „Pfizer“ vakcinos antrąja doze atidėti, darant ilgesnę pertrauką tarp skiepų, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Vyriausybė tikrai ieško būdų, kaip per trumpesnį laiką paskiepyti kuo daugiau žmonių pirmąja doze ir tarp tų svarstymų yra ir svarstymas nukelti vakcinavimą antra doze „Pfizer“ vakcina tam, kad pirmą dozę gautų kuo daugiau žmonių“, – LRT radijui antradienį sakė I. Šimonytė.

„Nes kad ir kaip čia būtų nemažai vakcinų artimiausiomis savaitėmis, vis tiek jų nėra pakankamai, ypač turint minty, kad vis daugiau ir daugiau reikėtų tuomet gana greitai revakcinacijai. Tai tikrai norime kuo didesnę apsaugą suteikti kuo platesniam ratui žmonių“, – tvirtino Vyriausybės vadovė.

Šiuo metu „Pfizer“ ir „Biontech“ gamintojo „Comirnaty“ vakcinos antroji dozė suleidžiama praėjus trims savaitėms po pirmojo skiepo.

Premjerė teigė, kad dėl pertraukos tarp dviejų vakcinos dozių ilginimo reikia tartis su ekspertais, tačiau kitose šalyse svarstoma, kad antroji vakcinos dozė galėtų būti skiriama po aštuonių savaičių.

„Perskiepijimas būtų vėliau, tokį sprendimą yra priėmusi Prancūzija ir, kiek žinau, daug valstybių tokį sprendimą svarsto. Todėl, kad „Pfizer“ revakcinacija paprastai atliekama po trijų savaičių, tačiau pagal dokumentaciją reikalavimas yra, kad ne anksčiau (trijų savaičių – BNS), tai jei galime pavėlinti tą perskiepijimo laiką žmonėms, kurie dabar naujai gauna skiepą, tai mes turime skiepą naujam žmogui pirma doze“, – aiškino ministrė pirmininkė.

„O visų vakcinų pirma dozė po tam tikro laiko duoda žmonėms pakankamai rimtą apsaugą nuo COVID-19, bent jau nuo sunkios ligos formos“, – pridūrė ji.

Vėliau Seime žurnalistams premjerė patikslino, kad pirmuoju skiepu jau paskiepyti žmonės antrojo sulauks, kaip ir nurodyta. Ilgiau antrosios vakcinos lauktų naujai skiepijami asmenys.

„Kalbame apie tuos žmones, kurie bus pradėti skiepyti kitą savaitę. Žmonės, kurie turi paskirtus laikus, tikrai jų laikų nekeisime“, – sakė ji.

I. Šimonytė kartojo, kad šiuo metu svarbiausiu prioritetu lieka vyresnio amžiaus žmonių ir sergančiųjų lėtinėmis ligomis skiepijimas, nes būtent šie žmonės turi didžiausią riziką susirgti sunkia koronaviruso forma.

Papildyta 12.35 val.

Vertina skeptiškai

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) skeptiškai vertina galimybę vėlinti skiepijimą antra „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos doze.

Kaip BNS antradienį informavo tarnybos atstovė Aistė Tautvydienė, toks vakcinos vartojimas būtų netinkamas.

„Esant pandemijai, galimi įvairūs pandemijos valdymo sprendimai. Tačiau toks vakcinos vartojimas būtų ne pagal preparato charakteristikų santrauką“, – atsakyme BNS teigė VVKT atstovė.

Pasak A. Tautvydienės, preparato charakteristikų santraukoje nurodoma: „Praskiedus, „Comirnaty“ leidžiama į raumenis 2 dozių (po 0,3 ml) kursu. Antrąją dozę rekomenduojama leisti praėjus 3 savaitėms po pirmosios dozės suleidimo.“

Diskutuos ekspertai

Dėl revakcinacijos antrąja „Pfizer“ ir „Biontech“ vakcinos nuo COVID-19 doze termino nukėlimo jokių sprendimų nėra, dėl to dar diskutuos buriama ekspertų darbo grupė, teigia sveikatos apsaugos ministro patarėja

„Visi šie klausimai kyla ir mums, todėl buriama ekspertų grupė, kurioje dalyvaus imunologai, medikai ir kiti ekspertai, būtent kurie ir apsispręs, ar galima ilginti terminą. Nes gamintojas šiuo metu nurodo revakcinaciją po 21-28 dienų“, – BNS sakė ministro Arūno Dulkio atstovė spaudai, paklausta, kiek galėtų būti ilginamas periodas tarp dviejų vakcinų.

Anot jos, taip pat kyla klausimas, kas prisiimtų atsakomybę dėl galimo žalos atlyginimo skiepijant ne pagal gamintojo nurodytą schemą, nes gamintojas šiuo atveju atsakomybės nebeprisiimtų.

„Sprendimą priimsime, bet pirmiausia reikia, kad šios srities ekspertai įvertintu realias galimybes tai daryti. Grupė buriama, o kada ji pateiks atsakymus – tikriausiai reikia ir patiems grupės dalyviams išanalizuoti įvairius informacijos šaltinius. Tikimės, kad greitu laiku, bet kada tiksliai – sunku pasakyti“, – tvirtino A. Šuksta.

„Kiekviena valstybė gali priimti savarankišką sprendimą, bet iš to, kaip ir minėjau, kyla pasekmės. Todėl priimant sprendimą reikia įvertinti ir visas rizikas, bet tai jokiu būdu nereiškia, kad to negalima daryti“, – teigė A. Šuksta.

Papildyta 11.28 val.

Skiepijimo tvarka „AstraZeneca“ vakcina nesikeis

Lietuva neplanuoja keisti tvarkos dėl skiepijimo „AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso, sako premjerė I. Šimonytė.

„Jokių papildomų sprendimų šioje srityje tikrai nebus. Buvo Europos vaistų agentūros sprendimas papildyti informaciją, kuri teikiama skiepijamiems žmonėms, tai yra daroma. Nieko daugiau, jokių papildomų sprendimų tikrai nebus“, – Seime žurnalistams antradienį sakė ji.

I. Šimonytė taip pat teigė, kad, jos žiniomis, nėra ruošiamasi parengti rekomendacijų neskiepyti vakcina jaunesnių žmonių.

„Mano žiniomis, nėra tokių planų ir nežinau, kodėl turėtų būti“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Prieš savaitę Europos vaistų agentūra pareiškė, kad neįprastų kraujo krešulių susidarymas turėtų būti pažymėtas kaip „labai retas“ „AstraZeneca“ vakcinos nuo pandeminio koronaviruso šalutinis poveikis, ir pažymėjo, jog šių skiepų nauda ir toliau nusveria galimą riziką.

Lietuva savo ruožtu tuomet pranešę tęsiant skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina be apribojimų, besiskiepijantieji bus informuojami apie tai, kokius požymius reikėtų stebėti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA