Išgyvenantiems emocinę krizę – visapusiška psichologinė pagalba | Kas vyksta Kaune

Išgyvenantiems emocinę krizę – visapusiška psichologinė pagalba

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Psichologai ir emocinės sveikatos specialistai įspėja, kad dėl ilgalaikio pandemijos poveikio gyventojams bei ekonomikai, itin rimta problema gali tapti didėjantis savižudybių skaičius. Ypatingai ši problema ryški mūsų šalyje. Lietuva jau ne vienerius metus pirmauja pagal savižudybių skaičių visoje Europoje, tad baiminamasi, kad, pastaruoju metu ženklią dalį gyventojų apėmęs beviltiškumas, finansiniai sunkumai bei neužtikrintumas dėl ateities, šią skaudžią statistiką gali dar labiau padidinti.

Tiesa, šiandien su emocine krize susidūrę gyventojai nėra vieni. Kaune ir visoje šalyje veikia daugybė skirtingų emocinės ir psichologinės pagalbos priemonių, padedančių efektyviai kovoti su negatyviomis mintimis apie savižudybę.

„Savižudybės mintis ar bandymas atimti sau gyvybę dažnai iliustruoja, jog žmogus išgyvena didelę emocinę krizę ar stiprius neigiamus jausmus, su kuriais nebepajėgia pats susidoroti. Ypač ši problematika išryškėja šiandieniniame pandemijos kontekste. Dėl apribotų galimybių socializuotis, bendrauti ir dalyvauti mėgstamose veiklose, žmonės jaučiasi vieniši, apleisti, nemato prasmės ir džiugesio gyvenime.

Tai ypatingai stipriai išgyvena vyresnio amžiaus žmonės bei jaunimas. Nors sudėtingu metu visi šie potyriai yra natūralūs ir būdingi daugumai, visgi, neabejotinai, pandemijos situacija susistiprino labiau pažeidžiamų žmonių grupių neigiamą psichoemocinę būseną ir tai gali turėti rimtų psichologinių pasekmių net ir praėjus ilgesniam laikui“, – teigia Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro psichologė Kristina Navickienė.

Šiandien tiek Kaune, tiek visoje šalyje, su emociniais ir psichologiniais iššūkiais gyventojams kovoti padeda skirtingos organizacijos, vykdančios įvairias programas, leidžiančias pasirinkti žmogui priimtiniausią konsultacijų būdą.

„Kauno mieste Savižudybių prevencijos modelis įgyvendinamas jau nuo 2017 metų. Šio modelio tikslas – suteikti kokybiškas psichikos sveikatos paslaugas savižudybės krizę išgyvenantiems asmenims. Tikime, kad užtikrinus ankstyvą savižudybės rizikos atpažinimą ir laiku suteikus reikiamą pagalbą, jau artimoje ateityje išvengsime savižudybių skaičiaus didėjimo“, – sako Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Gerda Kuzmarskienė.

Kauno miesto gyventojams teikiamos tiek nuotolinės, tiek kontaktinės nemokamos konsultacijos Psichologinės paramos ir konsultavimo centre, Kauno apskrities vyrų krizių centre, Kauno moterų linijoje, Krizių intervencijos centre ir Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biure. Absoliučiai visi besikreipiantys ir psichologinę krizę išgyvenantys asmenys gali gauti skubias, nemokamas konsultacijas kontaktiniu arba nuotoliniu būdu.

Vis daugiau anoniminės pagalbos būdų

Besiplečiant emocinės ir psichologinės pagalbos priemonių spektrui, atsiranda vis daugiau nuotolinės, anoniminės psichologinės pagalbos teikimo būdų. Anot Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro, įgyvendinant Savižudybių prevencijos modelio veiklas, Kauno mieste šiais metais į skubios nemokamos psichologinės pagalbos teikimą įsijungė „Vilties linija“. Taip pat veikia ir kitos specializuotos pagalbos linijos – „Vyrų linija“ ir „Moterų linija“.

„Emocinės paramos tarnyba „Vilties linija“ – tai ilgiausiai, nuo 1988 m., Lietuvoje veikianti emocinės paramos telefonu linija ir viena pirmųjų Lietuvoje, pradėjusi dirbti visą parą. Nemokamą, anonimišką emocinę paramą suaugusiems teikiame telefonu, elektroniniais laiškais ir gyvų internetinių pokalbių metu. Skambinantieji į mūsų liniją dalinasi baimės, bejėgiškumo, liūdesio, vienišumo jausmais, nerimu, pasimetimu ir susirūpinimu dėl dabartinės gyvenimo situacijos ar ateities.

Pokalbis su „Vilties linijos“ konsultantu, gauta informacija, emocinis palaikymas, situacijos priežasčių nagrinėjimas, pagalbos būdų aptarimas – tai žmogui suteikia supratimo, kas su juo vyksta. Skambinantysis randa sprendimus, kur toliau kreiptis arba kaip sau padėti. Kad ir sunkus, bet tvirtai priimtas sprendimas suteikia gyvenimui ramybės“, – teigia „Vilties linijos“ direktorė V. Benaitienė.

„Vilties linijos“ konsultantai išklausyti ir padėti pasirengę kiekvieną dieną, visą parą, paskambinus nemokamu telefonu 116123. Tuo tarpu specializuotą „Moterų liniją“ galima pasiekti nemokamu telefonu 880066366, o „Vyrų liniją“ – paskambinus 867000027.

„Telefoninę psichologinę pagalbą teikianti „Vyrų linija“ veikia nuo 2020 m. rudens. Jos tikslas – padėti vyrams įveikti įvairias krizes, palaikyti emociškai. Paskambinus nemokamu telefonu 867000027, darbo dienomis nuo 10 iki 14 val., emocinę krizę išgyvenantys vyrai gali gauti nemokamas psichologų, psichoterapeutų, socialinių konsultantų ar net teisininkų konsultacijas. Iš anksto registruotis nereikia. Vyrams pagalbą teikia ir savanoriai – į el. laiškus atsako per 72 valandas, o paslaugos teikiamos absoliučiai visiems – nuo jaunimo iki senjorų“, – teigia Kauno apskrities vyrų krizių centro direktorė Dovilė Bubnienė.

Nenorintiems bendrauti nuotoliniu – akivaizdinės konsultacijos

Netgi esant galimybei konsultuotis nuotoliniu būdu, pastebima, kad kai kuriems asmenims tai sudėtinga ar nepriimtina. Dėl šios priežasties, LR Vyriausybės sprendimu, psichologinės pagalbos ir psichoterapijos paslaugas leidžiama teikti ir kontaktiniu būdu. Jos yra teikiamos gyvai, kai yra svarbios priežastys tokiam kontaktui ir užtikrinami visi būtini saugumo reikalavimai.

Asmenys, išgyvenantys ypač sunkias emocines situacijas kviečiami registruotis ir atvykti į kontaktines konsultacijas.

Darbo dienomis konsultacijas teikia: (būtina išankstinė registracija 9–17 val.)

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras (Vaidoto g. 115), 8 603 81 413;

Psichologinės paramos ir konsultavimo centras (Laisvės al. 38C), 8 673 22562;

Kauno apskrities vyrų krizių centras (K. Donelaičio g. 33-515), 8 636 81621;

Kauno moterų linija (V. Sladkevičiaus g. 5-3), 8 618 40044.

Savaitgaliais ir švenčių dienomis nuo 10–15 VAL. konsultacijas teikia: (būtina išankstinė registracija)

Krizių intervencijos centras (S. Dariaus ir S. Girėno g. 48), (8 37) 424 697. Daugiau informacijos čia.

Dėl iškilusių papildomų klausimų galima kreiptis į Kauno miesto savižudybių prevencijos modelio koordinatorę Kristiną Navickienę, telefonu 860381413 arba el. paštu kristina.navickiene@kaunovsb.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA