Advokatė apie bendravimo tvarką: ar gali abu tėvai su vaiku matytis tiek pat | Kas vyksta Kaune

Advokatė apie bendravimo tvarką: ar gali abu tėvai su vaiku matytis tiek pat

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytojas, siekdamas išsiaiškinti dėl bendravimo tvarkos su nepilnamečiu vaiku nustatymo bei vaiko išlaikymo.

„Skiriamės su žmona, turime nepilnametį sūnų. Norėčiau, kad sūnus su kiekvienu iš tėvų bendrautų pakaitomis kas savaitę. Ar įmanomas toks bendravimo tvarkos nustatymas? Ar nustačius tokią bendravimo tvarką gali būti nepriteisiamas vaiko išlaikymas?“, – klausimą plačiau pateikė skaitytojas.

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Iš pateiktos situacijos matyti, jog skaitytojas nori nustatyti tokį bendravimo modelį, kuomet skyrium gyvenantis tėvas (motina) su vaiku bendrautų tiek pat laiko, kiek ir su tuo iš tėvų, su kuriuo būtų nustatyta nuolatinė vaiko gyvenamoji vieta. „Pažymime, kad toks bendravimo su vaiko modelis gali būti nustatomas. Vadovaujantis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktika, toks modelis nėra iš esmės nesuderinamas su vaiko interesais ir (ar) negalimas pagal Lietuvos teisę“, – teigia R. Lazauskienė.

Vis tik pažymėtina, kad tokią skyrium gyvenančio tėvo (motinos) bendravimo su vaiku tvarką („50:50 procentų laiko”) teismas gali nustatyti tik konstatavęs, jog būtent ji geriausiai atitinka vaiko interesus.

Pasak R. Lazauskienės, aptariamu aspektu teisiškai reikšmingomis aplinkybėmis laikytina, ar dėl tokios formos sutaria abu tėvai, ar su ja sutinka vaikas, sugebantis išreikšti savo pažiūras, ar tokia tvarka geriausiai atitinka vaiko interesus.

Be kita ko, svarbiomis aplinkybėmis laikytina kiekvieno iš vaiko tėvų gyvenamoji vieta (atstumas tarp jų ir susisiekimo galimybės), vaiko ugdymo įstaigų vieta (atstumas tarp jų ir kiekvieno iš tėvų gyvenamosios vietos), vaiko socialiniai ryšiai su kiekvieno iš tėvų gyvenamosiose vietose ar šalia jų gyvenančiais kitais asmenimis, kiekvieno iš tėvų užimtumas, jų galimybė pristatyti vaiką į ugdymo įstaigas ir paimti iš jų, kt.

Vaiko interesai – sveika ir saugi aplinka ir sąlygos, tenkinančios vaiko individualius poreikius, kurie atitinka vaiko amžių, vystymąsi, gebėjimus ir brandą bei užtikrina tinkamą vaiko raidą ir auklėjimą (Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo 2 straipsnio 12 dalis).

Raimonda Lazauskienė/ „Advocatera“ nuotr.

Antai, pavyzdžiui, šalims susitarus dėl bendravimo modelio („50:50 procentų laiko”) tokiu būdu, jog vaikas kas antrą dieną leistų su skyrium gyvenančiu tėvu, teismai gali spręsti, kad toks bendravimo modelis pažeis vaiko interesus, nes vaikas kasdien būtų kilnojamas iš vieno tėvo pas kitą, kas vaikui galimai keltų stresą, neužtikrintų stabilios aplinkos.

Advokatė pažymi, kad tiek Lietuvos teisės sistemoje, tiek tarptautiniuose teisės aktuose įtvirtintas prioritetinis vaikų teisių ir interesų apsaugos ir gynimo principas (CK 3.3 straipsnio 1 dalis), reiškiantis, kad tiek priimant teisės aktus, tiek juos taikant, tiek sprendžiant klausimus, kurių teisės aktai nereglamentuoja, visada būtina įvertinti sprendimą ar bet kokį kitą veiksmą vaiko interesų požiūriu bei užtikrinti, kad jie nebūtų pažeisti.

Taigi, ir bendravimo tvarkos su skyrium gyvenančiu tėvu nustatymas visada turi atitikti geriausius vaiko interesus. Nustačius, kad vaiko praleidimas po 50 procentų laiko su kiekvienu iš tėvų, geriausiai atitinka vaiko interesus, tokia bendravimo tvarka teismo gali būti nustatyta.

Atsakant į klausimą, ar nustačius tokią bendravimo tvarką gali būti nepriteisiamas vaiko išlaikymas iš skyrium gyvenančio tėvo, R. Lazauskienė pažymi, jog šiai dienai Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra suformavęs tokią praktiką, kad sprendžiant klausimą dėl išlaikymo turi būti atkreipiamas dėmesys į tėvų pareigų tenkinant vaiko poreikius pasiskirstymą, t. y. kiek laiko ir kokiu tikslu kiekvienas iš tėvų praleidžia su vaiku.

Tuo atveju, kai vaiko faktiškai praleidžiamas laikas su abiem tėvais yra vienodas, abu tėvai faktiškai tenkina daugumą vaiko poreikių, turėdami atitinkamų išlaidų. Šių išlaidų, susijusių su kasdieninių, einamųjų vaiko poreikių tenkinimu, priteisimas iš vieno iš tėvų reikštų jų teisių ir pareigų disbalansą.

Tačiau kai kurių vaiko poreikių tenkinimas reikalauja atitinkamų periodinių ar vienkartinių tėvų išlaidų (pavyzdžiui, vaiko ugdymo apmokėjimas). Nesant tėvų susitarimo dėl tokių išlaidų pasiskirstymo, preziumuojama, kad jas patiria tas iš tėvų, su kuriuo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta.

Tokiu būdu išlaikymo priteisimas iš skyrium gyvenančio tėvo (motinos) suponuoja to iš tėvų, su kuriuo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta ir kuriam pavedama tvarkyti vaiko naudai priteistą išlaikymą uzufrukto teise, papildomas prievoles, susijusias su esminių vaiko poreikių tenkinimu.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el. paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „Advocatera“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151. Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „Advocatera“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA