Studijos užsienyje 2021-aisiais: svarbiausia yra tikėti savo svajonėmis | Kas vyksta Kaune

Studijos užsienyje 2021-aisiais: svarbiausia yra tikėti savo svajonėmis interviu su S. Lukoševičiumi ir V. Lašu

R. Tenio nuotr.

Nepaisant visą pasaulį purtančios koronaviruso pandemijos, gyvenimas tęsiasi ir daugybė jaunų žmonių šiemet bandys stoti ir tęsti mokslus prestižiniuose pasaulio universitetuose, o daugeliui jų prireiks ne tik talento, bet ir finansinės paramos. Kaip nepasiduoti, siekiant savo svajonių bei rasti būdų įgyvendinti savo sumanymus, pokalbis su kino operatoriumi Sauliumi Lukoševičiumi ir verslininkui bei filantropu Vladu Lašu.

Trumpam į Lietuvą aplankyti savo artimųjų Kaune ir Vilkaviškyje sugrįžęs prieš trejus metus geriausiu Lietuvos kino operatoriumi pripažintas S. Lukoševičius jau suplanavęs savo skrydį atgal į Ameriką. Vasaros pradžioje jis planuoja užbaigti magistro studijas vienoje prestižiškiausių kino mokyklų pasaulyje – Amerikos filmų institute Los Andžele.

Pasak S. Lukoševičiaus, tai viena geriausių vietų studijuoti būtent filmavimo meną, nes joje turi galimybę mokytis iš geriausių šios srities specialistų bei nuolat tobulėti, o vėliau kartu su bendramoksliais tęsti bendrus kūrybinius darbus. Vienas tokių buvo trumpametražio filmo „Unfolded“ (liet. „Išsiskleidimas“) filmavimas, kuriame dirbo ir daugiau lietuvių. Šą kino darbą lydėjusi kūrybinė sėkmė Sauliui šią vasarą vykusiame 24-ame tarptautiniame kino festivalyje „Rhode Island“ (JAV) pelnė geriausio kino operatoriaus apdovanojimą. Taip pat S. Lukoševičiui teko dirbti ir serialo „Černobylis“ filmavimo komandoje.

S. Lukoševičius neabejoja, kad studijos Amerikos filmų institute jam suteiks dar daugiau galimybių ne tik pačiam prisijungti prie geriausių pasaulyje filmų kūrėjų komandų, bet ir kviesti į jas profesionalus iš Lietuvos. Tačiau tam, kad to pasiektų, vaikinui reikėjo ne tik talento ir gerų anglų kalbos žinių, kad įstotų į šią daugelio geidžiamą mokyklą, bet ir surinkti išties įspūdingą sumą, skirtą apmokėti studijas – 120 tūkstančių JAV dolerių.

Kaip interviu pasakoja Saulius, jam pasisekė tapti vienu iš penkių jaunųjų talentų, kuriam dvejiems metams studijoms buvo skirta Vyriausybės parama, kuri padengė trečdalį reikiamos sumos. Kitą dalį vaikinui teko surinkti iš privačių rėmėjų, tarp kurių ženklią sumą skyrė kaunietis verslininkas ir filantropas Vladas Lašas.

S. Lukoševičių (kairėje) prieš keletą metų JAV aplankė svečias iš Kauno – V. Lašas/ Asm. archyvo nuotr.

Prie pokalbio prisijungęs V. Lašas sakė, kad Lietuvai labai svarbu, jog talentingiausi šalies jaunuoliai mokytųsi prestižiškiausiuose pasaulio universitetuose, kuriuose įgytos žinios vėliau galėtų prisidėti prie mūsų valstybės ateities kūrimo. Jis minėjo, jog tai, kad tarpukariu būsimi valstybės kūrėjai mokėsi užsienio universitetuose, vėliau davė didelį proveržį valstybės augimui. Taip pat V. Lašas atkreipė dėmesį, jog reikalinga ir tam tikra teisinė bazė, kuri skatintų privačius rėmėjus skirti paramą jauniems žmonėms, o tiems kurie išvyko studijuoti į užsienį savo ar rėmėjų lėšomis, vėliau, grįžus dirbti į tėvynę, galėtų būti taikomos tam tikros mokestinės lengvatos.

Naujųjų 2021-ųjų metų proga abu pašnekovai linkėjo tikėti savo svajonėmis, nebijoti žengti pirmąjį žingsnį, atkakliai ieškoti palaikymo ir paramos bei niekada nenuleisti rankų. Visą pokalbį žiūrėkite tiesioginės transliacijos „Kas vyksta Kaune“ Facebook bendruomenės puslapyje ir „Youtube“ paskyroje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA