Žinomas Kauno policininkas ragina aukoti „Vytautinės“ stogo remontui | Kas vyksta Kaune

Žinomas Kauno policininkas ragina aukoti „Vytautinės“ stogo remontui

D. Mackelos - Asmeninio archyvo nuotr.

Paraginus aukoti kilniam tikslui – Kauno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčios stogo remontui – žinomas policininkas Dalius Mackela negalėjo patikėti: vos per parą buvo surinkta 5 tūkst. eurų – beveik trečdalis reikiamos sumos. „Jūs darote stebuklus!“, – aukotojų dosnumu negalėjo atsistebėti paramos akcijos sumanytojas.

[galerija kiek=”4″]

Paprašė prisidėti draugų

Vos prieš kelias dienas, lapkričio 4-osios vakarą, Dalius Mackela savo „Facebook“ paskyroje draugų ir bičiulių paprašė paaukoti pinigų Vytauto Didžiojo bažnyčios stogo remonto darbams. Laišką iliustravo bažnyčios vaizdais ir nuotrauka su šiuose maldos namuose kelis dešimtmečius dirbančiu kunigu egzorcistu Kęstučiu Rugevičiumi.

„Šalia manęs žmogus, kurį galiu vadinti draugu, broliu ir tėčiu. Tai kunigas Kęstutis Rugevičius. Žmogus, kuris niekada nesiskundžia ir neskaičiuoja laiko dalindamas jį žmonėms. Ir dabar, kaip niekada, jam reikia pagalbos. Teisingiau ne jam, o bažnyčiai, kurioje jis tarnauja daugiau kaip 20 metų. Retas nežino nuo Juozo Tumo-Vaižganto laikų vadinamos „Vytautinės“, kurią Vytautas Didysis 1400 m. statė, ir nors karai bei gaisrai ją naikino, bet ji išliko ir šiandien yra seniausia bažnyčia Kauno mieste.

(…) Šiandien ji neturi stogo, tiksliau dalies stogo. Valstybė skyrė dalį pinigų, bet to neužteks. Šiandien savo akimis mačiau, kaip lietus skverbiasi į vidų. O ruduo jau užklupo. Laikmetis sudėtingas visiems ir tai suprantama, bet jei atsirastų norinčių ir galinčių paremti šios Bažnytėlės prikėlimą dar šimtmečiams, aš labai tikiu, kad tai būtų labai gera ir vertinga investicija. (…) Trūksta tik 16 tūkst. eurų“, – rašė D. Mackela.

Remontuojama Vytauto Didžiojo bažnyčia./ D. Mackelos nuotr.

Nustebino žmonių gerumas

Sekančią dieną, lapkričio 5-ąją, jis platformoje „susimetam.lt“ užregistravo aukų rinkimo „Vytautinės“ stogo remontui idėją, nurodydamas, kad reikia surinkti 16 tūkst. eurų. „Jūs darote stebuklus! Per vieną parą, jūsų dėka, surinkta 5 tūkst. eurų. Jei stebuklai vyksta žemėje, manau, kad jie gali vykti ir ant stogo“, – ketvirtadienį vaizdo įraše aukotojams dėkojo D. Mackela.

Penktadienio popietę bažnyčios stogo remontui buvo surinkta jau daugiau kaip 5,7 tūkst. eurų.

Jis atviravo, kad paramos idėja kilo natūraliai. „Dažnai važiuoju pro Vytauto Didžiojo bažnyčią, kuri brangi visiems kauniečiams, mačiau kad stogas keičiamas, žinojau, kad yra bėdų. Girdėjau ir apie paramos koncertą („Paslaptingoji rožė“ – aut.), kuris siekė surinkti trūkstamų lėšų ir pagalvojau, o kuo aš galiu padėti? Sugalvojau „pajundinti“ vieną, kitą bičiulį feisbuke“, – pasakojo D. Mackela.

Anot akcijos sumanytojo, svarbiausia ne kiek pinigų bus surinkta, o kad žmonės neabejingi iniciatyvai ir prisideda kas, kaip gali: vieni aukoja po 1, 10 ar šimtą eurų, kiti pasidalina įrašu, skleidžia žinią draugams.

„Esu sužavėtas žmonių geranoriškumu, nes aukoja įvairiausi žmonės, dalis net nesusiję su bažnyčia. Bendrystė, ypač karantino laikotarpiu, džiugina širdį. Juk siekiame išsaugoti kultūros vertybę – bažnyčią. Visuomenė pasikeitė, bet požiūris į vertybes išliko teisingas“, – tikino akcijos sumanytojas.

Vytauto Didžiojo bažnyčia./ D. Mackelos nuotr.

Nukentėjo prieš 3 metus

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo Kauno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų kunigas K. Rugevičius, bažnyčios stogas nukentėjo per 2017 m. vasarą siautusią didžiulę vėtrą. Jos metu buvo nuplėšta daugiau kaip 100 kv. m stogo. Jis buvo aptvarkytas, tačiau tik 2020 m. vasarą pradėti viso stogo čerpių keitimo darbai. Planuojama, kad darbai truks kelerius metus.

„Dalį pinigų skyrė valstybė, dalį turime surinkti patys. Dėkoju žmonėms už iniciatyvas, geradariams už paramą, gerumą, supratingumą. Džiugu, kad bažnyčia rūpi ne tik tiems, kurie joje meldžiasi, tuokėsi, krikštijo vaikus ar dalyvavo kitų iškilmėse, bet ir visai nesusijusiems su šia bažnyčia“, – kalbėjo kunigas K. Rugevičius.

Šiuo metu dalis stogo jau uždengta, kitiems darbams atlikti laukiama likusios paramos iš valstybės. Kaip minėta, dalį lėšų projektui turės skirti ir pati bažnyčia.

Norintieji prisidėti prie bažnyčios stogo remonto darbų gali tai padaryti aukodami: AB „Swedbank“, banko kodas 73000, a/s LT757300010002244159. Gavėjas – Kauno Vytauto Didžiojo Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčia, paskirtis – stogo remontui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA