Antrame Seimo rinkimų ture balsavęs G. Nausėda: tikrai yra iš ko pasirinkti | Kas vyksta Kaune

Antrame Seimo rinkimų ture balsavęs G. Nausėda: tikrai yra iš ko pasirinkti

BNS 2020/10/22 10:38
DELFI nuotr.

Antrajame Seimo rinkimų ture ketvirtadienį iš anksto balsavęs prezidentas Gitanas Nausėda teigė, kad šįkart pasirinkimas buvo lengvas. Premjeras Saulius Skvernelis sako turintis vienintelį lūkestį dėl Seimo rinkimų – kuo didesnį aktyvumą, o būsimą koaliciją, anot jo, lems žmonių balsai. Tuo tarpu pirmasis šalies vadovas atkūrus nepriklausomybę Vytautas Landsbergis, ketvirtadienį balsavęs iš anksto Seimo rinkimų antrajame ture, sako savo balsą atidavęs už nemeluojančią ir neagresyvią Lietuvą.

„Gyvenimas darosi vis lengvesnis ir lengvesnis. Pirmajame ture dar pagalvojau, o dabar nebuvo, ką ir galvoti“, – teigė jis.

Rinkdamasis, už ką balsuoti, valstybės vadovas tvirtino žiūrėjęs į kandidato padorumą ir sąžiningumą.

„Pirmiausia, tai, kad žmogus tikrai tarnautų Lietuvai, kad jo sąžiningumas, padorumas nekeltų abejonių, o tokiu atveju politiniai įsivaizdavimai, ideologijos yra antrinis dalykas. Dar esu įsitikinęs, kad Lietuvą galima mylėti ir būnant konservatoriumi, ir socialdemokratu, ir liberalu, ir būnant kitoje partijoje“, – po balsavimo žurnalistams sakė G. Nausėda.

Prezidentas ir jo sutuoktinė balsavo Naujosios Vilnios apygardoje, kur antrame ture varžosi konservatorė Monika Navickienė ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos kandidatė Romualda Poševeckaja.

Jis ketvirtadienį pakvietė žmones ateiti balsuoti, kad paskui nereikėtų kritikuoti, jog tai ne jų valdžia.

„Tikrai yra iš ko pasirinkti ir tikrai mes galime kurti Lietuvą. Kurti Lietuvą nesvarbu su kokios spalvos koalicija – ar ji bus kairioji, ar dešinioji – tikrai nesiimsiu prognozuoti. Svarbiausia, kad neliktume abejingi“, – teigė G. Nausėda.

Premjeras tikisi didesnio aktyvumo

„Lūkestis vienintelis – kad kuo daugiau žmonių ateitų. Balsavimas yra pakankamai aktyvus išankstinis, saugus. Lygiai taip pat noriu pakviesti visus sekmadienį ateiti, balsuoti, kuo daugiau žmonių ateis, tuo geriau bus atstovaujama mūsų visuomenei Seime“, – ketvirtadienį iš anksto balsavęs Vilniaus rajono savivaldybėje žurnalistams sakė S. Skvernelis.

„Nuspręs žmonės ir matysim, ką čia spėlioti“, – premjeras teigė nespėliosiantis, kas formuos valdančiąją koaliciją po Seimo rinkimų.

S. Skvernelis balsavo sostinės Nemenčinės apygardoje, kur varžosi valdančiajai koalicijai priklausančios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų akcijos atstovė, vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė ir opozicinių konservatorių atstovas Justas Džiugelis.

Premjeras teigė, jog apsispręsti dėl savo balso nebuvo sunku: „Man nebuvo sunku apsispręsti, manau, pagrindinis lūkestis, kad girdėtų žmones, kad nebūtų valdiško požiūrio, kas labai dažnai pasitaiko, ypač iš valstybės institucijų“.

S. Skvernelis ir jo sutuoktinė anksčiau yra agitavę balsuoti už R. Tamašunienę.

V. Landsbergis: balsavau už nemeluojančią, neagresyvią Lietuvą

„Už nemeluojančią, labai norėčiau. Neagresyvią, nepuldinėjančią vienas kito“, – žurnalistams išankstinio balsavimo vietoje Saulėtekyje sakė V. Landsbergis.

Jis balsavo sostinės Senamiesčio-Žvėryno vienmandatėje apygardoje, kur antrame ture varžosi konservatorius Mykolas Majauskas ir liberalų lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Pasak V. Landsbergio, naudingesnė Lietuvai būtų ta koalicija, kurioje būtų mažiau melagių. „Kur būtų mažiau melagių arba visai nebūtų“, – teigė pirmasis šalies vadovas atkūrus nepriklausomybę.

Jis taip pat nesiėmė vertinti pirmojo Seimo rinkimų turo rezultatų. „Aš nesu nuotaikų tyrinėtojas, tai jūs tyrinėjat, jūs galit pasakyt man – būtų labai įdomu, jeigu pasakytumėt“, – sakė V. Landsbergis.

Jis taip pat teigė manantis, kad valdžia turi daryti tai, ką gali, kad kuo lengviau „mes praeitume“ koronaviruso antrąją bangą.

„Matyt, tas išmėginimas dar ateina, dar ne kulminacija“, – svarstė V. Landsbergis

Jo teigimu, kulminacija būtų lovų ligoninėse trūkumas. „Nesinori galvoti apie lovų trūkumą“, – pridūrė jis.

Balsavo daugiau kaip 5 proc. rinkėjų

Per tris išankstinio balsavimo dienas antrajame Seimo rinkimų ture savo valią pareiškė daugiau kaip 5 proc. rinkėjų, rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys. Iš viso jau balsavo 121 tūkst. 79 arba 5,24 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių. Tai yra gerokai daugiau nei per pirmąjį turą – tuomet per tris dienas valią buvo pareiškę 74 tūkst. 537 arba 3,09 proc. rinkėjų.

Antrajame Seimo rinkimų ture iš anksto aktyviausiai balsuoja Centro–Žaliakalnio apygardos Kaune ir Senamiesčio-Žvėryno apygardos Vilniuje gyventojai. Savo balsą jau atidavė beveik dešimtadalis jų – atitinkamai 9,58 ir 9,45 procento.

Pasyviausi Grigiškių-Panerių, Raudondvario ir Garliavos apygardų rinkėjai, čia atitinkamai balsavo 2,20, 2,34 ir 2,85 proc. piliečių.

Ketvirtadienį baigiasi išankstinis balsavimas antrajame Seimo rinkimų ture. Taip pat tai paskutinė diena, kai drive-in principu dirba mobiliosios balsavimo vietos, skirtos saviizoliacijoje esantiems rinkėjams.

Per antrąjį Seimo rinkimų turą renkami 68 parlamentarai vienmandatėse apygardose. Trys jau išrinkti per pirmąjį turą. Dar 70 politikų į parlamentą pateko pagal partijų sąrašus.

Antrasis Seimo rinkimų turas vyks spalio 25 dieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA