Projektas „Sveikatink ir valdyk“ kviečia stiprinti darbuotojų psichikos sveikatą | Kas vyksta Kaune

Projektas „Sveikatink ir valdyk“ kviečia stiprinti darbuotojų psichikos sveikatą

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Įtemptas gyvenimo ritmas ir nuolatinis darbe mus lydintis stresas tiesiogiai neigiamai veikia mūsų asmeninį ir profesinį gyvenimus, nuotaiką, savijautą bei sveikatą. Dėl šios priežasties Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras miesto įmones, jų vadovus ir darbuotus kviečia dalyvauti nemokamame projekte „Sveikatink ir valdyk“.

„Projekto tikslas – ugdyti darbuotojų kompetencijas, būtinas norint mažinti neigiamą psichosocialinių rizikos veiksnių poveikį savo sveikatai. Taip pat, padėti gerinti psichosocialinę aplinką įmonių viduje ir stiprinti darbuotojų psichikos sveikatą“, – teigia projekto koordinatorė Ignė Jurdonė.

Nuo spalio mėnesio startuojančiame projekte „Sveikatink ir valdyk“ užsiregistruoti ir dalyvauti gali visų Kauno miesto įmonių bei įstaigų darbo kolektyvai, turintys nuo 10 iki 30 darbuotojų. Projekto užsiėmimus vedančios psichologės Lauros Milčienės teigimu, tokių mokymų nauda darbo komandoms yra ypatingai svarbi.

Jų metu darbuotojai turi galimybę identifikuoti vyraujančius iššūkius bei ugdyti kompetencijas, reikalingas mažinti neigiamą psichosocialinių rizikos veiksnių poveikį sveikatai, susipažinti su psichinės sveikatos svarba, išmokti laiku atpažinti stresą, kol jis dar netapo perdegimu.

„Darbe patiriamas stresas tiesiogiai veikia darbuotojo veiklos rezultatus. Jei mūsų patiriamas įtampos kiekis yra ribotas, mes galime mobilizuoti jėgas ir pasiekti geriausius darbo rezultatus. Visgi, jei įtampa yra labai didelė ar nepertraukiama, žmogaus veiklos efektyvumas pradeda mažėti, didėja beprasmybės jausmas, užduotys pradeda atrodyti beprasmės arba neįveikiamos. Nuolat stresą išgyvenantis darbuotojas darosi jautresnis išoriniams dirgikliams, senka jo vidiniai resursai, o tai gali paskatinti ir didesnį konfliktiškumą.

Tokioje situacijoje veikiame panašiai kaip išeikvota baterija – mažėjant resursams, silpnėja galimybės atlaikyti išorinį pasaulį. Jei darbovietėje didelė dalis ar net visa komanda jaučia nuolatinį įsitempimą, galiausiai jiems darosi sunku susikalbėti tarpusavyje, sunku priimti bendrus sprendimus. Žmonės darosi mažiau empatiški, jiems tampa sunkiau palaikyti kolegą, o todėl didėja atskirtis, darbas tampa nebemielas“, – sako projekto „Sveikatink ir valdyk“ psichologė L. Milčienė.

Projektas „Sveikatink ir valdyk“ / Organozatorių nuotr.

Psichologė teigia, kad darbuotojų psichinė sveikata ir būklė daro tiesioginę įtaką įmonės sėkmei, augimui bei rezultatams.

„Vadovų tikslas – pasiekti norimus rezultatus ir sėkmingai vykdyti veiklą. Visgi, jei darbuotojai bus išsekę, rezultatai kaipmat ims prastėti. Tuo tarpu darbuotojai visada yra labiau motyvuoti, kai darbas neneša kančios jausmo. Svarbu paminėti, kad tik rūpindamiesi savo psichine sveikata galime kokybiškai bendradarbiauti, atrasti daugiau sprendimo variantų susidūrus su iššūkiais. Kai veikla atneša daugiau džiaugsmo, jaučiame ir didesnį gyvenimo malonumą“, – teigia psichologė.

Perdegimas – pikčiausias priešas darbe

L. Milčienės teigimu, viena rimčiausių problemų, su kuriomis žmonės susiduria darbe, yra perdegimas. Tai, anot psichologės, yra sunki emocinio, protinio ir fizinio išsekimo būsena, kurią sukelia stiprus ir nuolatinis stresas, tiesiogiai siejamas su darbine veikla.

„Paradoksalu, tačiau perdegimo būsenoje esantis žmogus dažniausiai nesijaučia pailsėjęs net ir turėdamas laiko kokybiškam poilsiui. Sumažėja jo energijos lygis, motyvacija dirbti, darbo našumas, padidėja dirglumas, pesimizmas, cinizmas, dažnai jaučiamas užstrigimo jausmas, beviltiškumas, liūdesys, norisi atsiriboti ir atsitraukti. Dalis žmonių perdegimo metu jaučia panašius į depresiją simptomus. Perdegimo galima išvengti tik aiškiai ir adekvačiai planuojant savo darbus bei laiką.

Pavyzdžiui, skiriant pakankamai laiko užduotims atlikti, nekeliant sau nerealistinių lūkesčių, išlaikant darbo ir asmeninio gyvenimo ribas. Kartais, deja, darbo pobūdis yra susijęs su nuolat patiriamu stresu, tuomet reiktų labiau pasirūpinti savimi po darbo, atsiriboti nuo ten esančių rūpesčių, užsiimti mėgstama veikla“, – sako psichologė.

Specialistės teigimu, bene svarbiausia, o kartu – ir sunkiausia užduotis šiandieniniams darbuotojams yra nubrėžti ribą tarp darbo ir asmeninio gyvenimo.

Specialiūs įmonių protmūšiai / Organizatorių nuotr.

„Dažnai nutinka taip, kad darbo yra daugiau negu įmanoma atlikti, tad labai svarbu aiškiai nusistatyti prioritetus darbe ir žinoti, kada yra darbo pradžia, o kada – jo pabaiga. Svarbu skirti pakankamai laiko užduotims ir mokytis atpažinti savo realias galimybes bei jaukiai su jomis jaustis. Taip pat, nepamiršti pasidžiaugti tuo, kas pavyko bei vengti informacijos, tokios kaip elektroninių laiškų skaitymas, ne darbo metu“, – teigia L. Milčienė.

Psichologė pažymi, jog šiuo metu, kai nemažai žmonių dirba nuotolinėmis sąlygomis, ypatingai svarbu susikurti darbui tinkamą vietą namuose, kurią be didesnių rūpesčių galima palikti darbui pasibaigus.

„Tarp darbo ir namų gyvenimo, jei įmanoma, turėti šiek tiek laiko atokvėpiui: pasivaikščioti, įkvėpti gryno oro, paklausyti muzikos, o tada „persijungti“ į asmeninį gyvenimą“, – pataria psichologė.

Individualūs užsiėmimai pagal komandos poreikius

Vienai organizacijai nemokamo projekto „Sveikatink ir valdyk“ metu bus skirta 40 val. psichologo ir profesinės sveikatos specialisto laiko, jį išskirstant į 16 savaičių laikotarpį. Numatomas vienas 2,5 val. trukmės užsiėmimas kartą per savaitę, tvarkaraštį derinant individualiai su įmonės ar įstaigos galimybėmis.

Užsiėmimai gali vykti įmonės ar įstaigos patalpose arba nuotoliniu būdu. Konkrečios užsiėmimų veiklos priklausys nuo individualių įmonių darbo komandų poreikio bei esamos darbinės situacijos- teigia projekto koordinatorė I. Jurdonė. Registracija į projektą čia.

Tiesa, norint išlaikyti motyvaciją bei produktyvumą darbo komandoje, ypatingai svarbu geras mikroklimatas. Dėl šios priežasties Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kviečia Kauno miesto įmones nuo 2020 m. spalio iki gruodžio mėn. registruotis ir dalyvauti specialiuose įmonių protmūšiuose. Daugiau informacijos čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA