Pasinaudoti kompensacija įsigyjant paspirtukus ar dviračius spėjo ne visi | Kas vyksta Kaune

Pasinaudoti kompensacija įsigyjant paspirtukus ar dviračius spėjo ne visi

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kaunietis Tomas nusprendė savo seną taršų automobilį iškeisti į du elektrinius paspirtukus, kuriuos turėjo kompensuoti valstybė iš Klimato kaitos programos lėšų. Vyras į laužyną atidavė automobilį, už kurį nieko negavo, iš savo kišenės nusipirko paspirtukus ir kreipėsi dėl 800 eurų kompensacijos. Tačiau paaiškėjo, kad vos per kelias dienas lėšų nebeliko.

Pasirodo, kad tokia galimybė sulaukė itin didelio lietuvių susidomėjimo, tad Aplinkos ministerija svarsto papildomai skirti 3 mln. Eur.

Nespėjo gauti kompensacijos

Tomas nusprendė savo seną taršų automobilį iškeisti į du paspirtukus, kuriuos turėjo kompensuoti valstybė iš Klimato kaitos programos lėšų.

„Susidomėjau akcija, nes visa tai daroma ekologiškumo tikslais – saugoti gamtą. Be to, šis dalykas dar ir apsimoka, nes seno automobilio didele kaina neparduosi.

„Šrotai“ (automobilių laužynai – Delfi) žino, kam valstybė teikia kompensacijas. Jie nelabai moka pinigus už automobilius. Mano atveju – nieko negavau, tik pažymą (Eksploatuoti netinkamos transporto priemonės sunaikinimo pažymėjimas – Delfi). Į metalo laužą nuvaręs automobilį būčiau gavęs bent 150 Eur, pardavęs detalėmis gal ir 300 Eur būčiau gavęs.

Kadangi „šrotai“ naudojasi šia priemone, žino, kad gaus maždaug tūkstantį, neduoda pinigų, bet siūlo pažymą. Su šia pažyma keliauji į „Regitrą“, kur ją specialistai registruoja, patį automobilį išregistruoja, tuomet galima gauti kompensaciją paspirtukams“, – pasakoja Tomas.

Praėjusį pirmadienį atsidaręs Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) svetainę vyras pastebėjo, kad šiai priemonei beliko 0,34 mln. Eur, tad paskambino agentūros konsultantei, norėdamas išsiaiškinti, ar dar ne per vėlu kreiptis dėl kompensacijos.

„Konsultantė informavo, kad neverta nerimauti – per savaitę geriausiu atveju 200 tūkst. Eur išdalinama, tai dar neva turiu dvi savaites“, – sako Tomas.

Vis dėlto pašnekovas nusprendė paskubėti ir dokumentus sutvarkė per kelias dienas. Praėjusį pirmadienį jis esą gavo pažymą, tačiau „Regitra“ jau nebedirbo.

„Antradienį „Regitros“ sistema „lūžo“, todėl specialistai negalėjo išregistruoti automobilio. Nusipirkome paspirtukus, o kitą dieną „Regitroje“ priregistravome pažymą, išregistravome automobilį. Tačiau trečiadienį atsidarę APTA svetainę pamatėme, kad lėšų jau nebėra“, – pasakoja jis.

„Viskas gerai, kad žmonės aktyviai domisi šia priemone, bet galbūt reikėjo palikti 300 tūkst. Eur rezervą ir paskelbti datą, tarkim, iki rugsėjo 14 d. kas jau spėjo nusipirkti priemonę, kad dar galėtų pateikti prašymą kompensacijai. Pikčiausia, kad pats išleidau 800 Eur, paspirtukų parduotuvė atgal nebepriima, o automobilį atidaviau už dyką“, – sako Tomas.

Svarstoma papildomai skirti 3 mln. Eur

APVA komunikacijos specialistė Austėja Jonaitytė Delfi informavo, kad šiai priemonei iš Klimato kaitos programos išnaudoti visi 5 mln. eurų. Anot jos, ypač paskutinėmis dienomis kompensacijomis susidomėjo šimtai lietuvių.

„Paskutinėmis dienomis kreipėsi šimtai pareiškėjų, o maksimali kompensacinė suma yra 1000 eurų. Gavome daugiau nei 300 paraiškų. Prašymų skaičius viršijo visus lūkesčius. Kai toks paraiškų bumas, sunku prognozuoti tikslias datas, kada baigsis lėšos kvietimui“, – Tomo atvejį komentuoja ji.

Kompensacijos dydis apskaičiuojamas pagal faktiškai patirtas išlaidas, neviršijant priemonei nustatytų maksimalių sumų ir bendros 1 tūkst. eurų kompensacijos sumos. Tai reiškia, jog vienas pareiškėjas maksimaliai galėjo gauti 1000 eurų kompensaciją.

Anot APVA atstovės, sulaukus itin didelio gyventojų susidomėjimo svarstoma papildomai šiai priemonei iš programos skirti 3 mln. eurų.

„Šią savaitę aplinkos ministras Vyriausybės pasitarime pristatys siūlymą skirti šiai priemonei papildomus 3 mln. eurų. Aplinkos ministerija, matydama šios priemonės populiarumą ir didelį gyventojų susidomėjimą, deda visas pastangas, kad sprendimai skirti papildomų pinigų būtų priimti kuo greičiau ir gyventojams būtų kompensuotos patirtos išlaidos už įsigytus dviračius, paspirtukus, viešojo transporto bilietus ir pan. Kai bus priimtas galutinis ministerijos sprendimas, APVA paskelbs kvietimą teikti paraiškas kompensacijoms gauti“, – pažymi APVA atstovė.

APVA iš viso gavo 5620 prašymų už 5 mln. eurų. Iš viso kompensacijas gavo 3653 gyventojai. Iš Klimato kaitos programos jau išmokėta 3,26 mln. eurų.

Populiariausios priemonės – elektriniai paspirtukai ir paprasti dviračiai. Viso gyventojai įsigijo daugiau nei 3 tūkst. šių transporto priemonių.

Gyventojai taip pat domėjosi ir elektriniais dviračiais. Agentūra sulaukė prašymų kompensuoti beveik 500 šių žaliųjų susisiekimo priemonių.

Kompensacijų taip pat prašoma už įsigytus 140 elektrinių mopedų, 5 elektrinius motociklus, 111 Vilniaus, 59 Kauno ir 18 Klaipėdos miesto viešojo transporto metinių bilietų.

Dėl kompensacijų elektromobiliams kreipėsi 267 gyventojai, o dėl kompensacijų mažiau taršiems automobiliams (dėl 1000 eurų kompensacijos) kreipėsi 1694 gyventojai.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA