Kaune siautėjusiam organizuotos grupuotės smogikui nepavyko ištrūkti į laisvę | Kas vyksta Kaune

Kaune siautėjusiam organizuotos grupuotės smogikui nepavyko ištrūkti į laisvę

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmai atsisakė tvirtinti Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos nutarimą taikyti nuteistajam 36-erių metų kauniečiui Mariui Čebeliui lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos neatlikus 3 metų 1 mėnesio 13 dienų laisvės atėmimo bausmės.

„Bausmės atlikimo metu nuteistasis trisdešimt tris kartus skatintas, galiojančių nuobaudų neturi, motyvuotai tęsia darbinę veiklą pataisos įstaigoje, turi teigiamas nuostatas taikomos priežiūros atžvilgiu, neišsako kriminalinį elgesį palaikančių nuostatų, palaiko socialinius ryšius su artimaisiais, nuteistajam suteikta teisė gyventi bute, esančiame šalia atvirosios kolonijos su šeima, pažeidimų fiksuota nebuvo. Nuteistasis elgiasi motyvuotai, stengiasi rodyti teigiamus pokyčius, nuteistojo elgesys bausmės atlikimo metu nuoseklus ir nukreiptas elgesio koregavimui teigiama linkme“, – rašoma teismo nutartyje.

Primintina, kad M. Čebelis nuteistas Kauno apygardos teismo 2008 m. balandžio 1 d. nuosprendžiu, iš dalies pakeistu Lietuvos apeliacinio teismo 2009 m. gegužės 21 d. nuosprendžiu, galutine – 17 metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad Kaune, veikdamas su kitais asmenimis organizuotoje grupėje, įvykdė didelės vertės turto plėšimus, taip įvykdė didelės vertės turto plėšimą panaudojęs netikrus dokumentus ir pasisavinęs policininko vardą bei tyčia, itin žiauriai, iš savanaudiškų paskatų, nužudė bejėgiškos būklės žmogų.

Teismas pažymėjo, jog kaunietis laisvės atėmimo bausmę atlieka už šešis tyčinius nusikaltimus, iš jų du priskiriami prie sunkių, o vienas – labai sunkių nusikaltimų kategorijai, nusikaltimus M. Čebelis padarė veikdamas organizuotoje grupėje, anksčiau buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės ir šios aplinkybės, teismo vertinimu, neabejotinai atskleidžia netinkamą nuteistojo požiūrį į visuomenėje priimtas moralės bei elgesio normas, rodo, jog vertinamu atveju jis nusikalto ne atsitiktinai, o dėl susiformavusių neigiamų vertybių.

„Nagrinėjamu atveju, neatliktos laisvės atėmimo bausmės dalis už padarytus sunkius bei labai sunkų nusikaltimą šiuo metu vis dar neleidžia daryti neabejotinos išvados, jog paleidus nuteistąjį lygtinai iš laisvės atėmimo vietos, būtų įgyvendinta bausmės paskirtis, realizuoti bausmės individualizavimo ir teisingumo principai“, – nustatė teismas.

Teismas, įvertinęs aplinkybes, konstatavo, kad teigiami nuteistojo taisymosi procesai dar turi būti tęsiami pataisos namuose, įtvirtinant teigiamus elgesio modelius, kurie padėtų nuteistajam adaptuotis visuomenėje ir skatintų tik teisėtą jo elgesį.

Nutartis per 7 dienas nuo nutarties nuorašo įteikimo dienos gali būti skundžiama Kauno apygardos teismui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA