Valstybė labiau rems vyresnius darbuotojus: galės nedirbti ir gauti minimalią algą | Kas vyksta Kaune

Valstybė labiau rems vyresnius darbuotojus: galės nedirbti ir gauti minimalią algą

BNS 2020/06/04 11:00
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ekstremalios situacijos ar karantino metu į prastovas išleisti 60 metų ir vyresni darbuotojai bus labiau remiami. Už tokias Užimtumo įstatymo pataisas ketvirtadienį balsavo 107 Seimo nariai, prieš buvo du, o susilaikė šeši.

Prieš balsavimą premjeras Saulius Skvernelis Seime žurnalistams sakė, kad papildoma didesnė parama ir socialinė apsauga vyresnio amžiaus darbuotojams yra reikalinga. S. Skvernelis siūlė nespėlioti, ar tokia priemonė padidins vyresnio amžiaus žmonių bedarbystę. „Didins ar nedidins, pamatysime“, – teigė premjeras.

Biudžeto ir finansų komiteto narys liberalas Kęstutis Glaveckas prognozavo, kad vyresnių darbuotojų dalyvavimo darbo rinkoje problema po Naujųjų metų išliks. Socialinių reikalų ir darbo komiteto narė „valstietė“ Rima Baškienė pasiūlė Seimui akyliau stebėti, ar darbdaviai stengsis išlaikyti vyresnius darbuotojus pasinaudodami valstybės parama.

Socialdemokratas Julius Sabatauskas pareiškė, kad pataisos skatins darbdavius į prastovas išleisti daugiau vyresnio amžiaus žmonių, nes jiems apsimokės pasilikti jaunus žmones.

Vyresniems darbuotojams bus mokamos dešimtadaliu didesnės subsidijos negu kitiems, jos būtų mokamos ir po karantino tęsiantis ekstremaliai situacijai. Išmokos siekų 100 proc. (kitų amžiaus grupių darbuotojams – 90 proc.) darbo užmokesčio, bet ne daugiau nei minimali alga (MMA, 607 eurai) arba 70 proc. atlyginimo, bet ne daugiau nei 1,5 MMA (910,5 euro).

Pasibaigus karantinui ir ekstremaliai situacijai arba grąžinus darbuotoją iš prastovos, darbdavys toliau galės prašyti ir darbuotojui mokėti šešių mėnesių trukmės subsidiją: pirmą-antrą mėnesį – 100 proc., trečią-ketvirtą – 50 proc., penktą-šeštą – 30 proc., tačiau maksimali riba būtų 607 eurai (iki mokesčių).

Laikiną darbo paieškos išmoką gyventojai gautų iškart tapę bedarbiais, o ne pasibaigus terminui gauti išeitines išmokas. Tokia pat tvarka būtų, kai žmogus kreipiasi dėl įprastos nedarbo išmokos.

Visi šie pakeitimai įsigalios, kai juos pasirašys prezidentas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, per karantiną į darbo inspektorius kreipėsi 45 darbuotojai, kurie skundėsi buvę darbdavių diskriminuojami dėl amžiaus. Tai sudaro 3 proc. visų skundų.

Pavyzdžiui, kovą iš 10 tūkst. atleistų žmonių 2,6 tūkst. buvo virš 60 metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA