V. Šapoka: matoma teigiamų ženklų darbo rinkoje | Kas vyksta Kaune

V. Šapoka: matoma teigiamų ženklų darbo rinkoje

BNS 2020/06/02 11:26
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos ekonomikos tendencijos gegužę, po itin sunkaus balandžio mėnesio, buvo teigiamos, nepaisant gana niūrių nuotaikų paslaugų sektoriuje, sako finansų ministras Vilius Šapoka. Tuo tarpu gegužę į biudžetą nesurinkta apie 30 proc. planuotų pajamų.

„Balandis, kuriam neišvengiamai įtakos turėjo pandemija, Lietuvos ekonomikai buvo ypač sunkus, ekonominiams rezultatams labai nedėkingas. Tačiau gegužę, nepaisant didelio neapibrėžtumo ir ateities rizikų, matosi atsigavimo ženklai. Žinoma, skaičiai dar nedžiugina, tačiau tendencija yra teigiama “, – spaudos konferencijoje antradienį sakė V. Šapoka.

Anot jo, matoma teigiamų ženklų darbo rinkoje – nuo balandžio pabaigos nedarbo lygis stabilizavosi, įregistruota daugiau laisvų darbo vietų.

Taip pat, pasak finansų ministro, gerėja verslo ir vartotojų lūkesčiai – bendras ekonomikos dalyvių pasitikėjimas gegužę, palyginti su balandžiu, pagerėjo 2 proc. punktais, pramonės pasitikėjimo rodiklis – 7 proc. punktais.

Nepaisant to, anot V. Šapokos, paslaugų sektoriaus nuotaikos išlieka niūrios.

„Po ženklaus kritimo pasitikėjimo rodiklis gegužę, palyginti su balandžiu, dar sumažėjo 5 proc. punktais“, – sakė V. Šapoka.

Anot jo, švelnėjant karantinui, didžiausia įtaka ekonomikai bus juntama per užsienio paklausos sumažėjimą.

„Pandemijos neigiama įtaka ekonomikai labiausiai bus juntama per užsienio paklausos susitraukimą ir neapibrėžtumą. Tačiau aš tikrai pasitikiu verslo lankstumu ir kūrybiškumu ir manau, kad tikrai greitai persiorientuosime“, – teigė V. Šapoka.

Finansų ministerija prognozuoja, kad Lietuvos BVP, priklausomai nuo koronaviruso krizės suvaldymo, šiemet gali smukti 2,8–7,3 procento.

Anot V. Šapokos, prognozes ketinama peržiūrėti birželio pabaigoje.

Nesurinkta apie 30 proc. planuotų pajamų

Valstybės biudžeto pajamos gegužės mėnesį, preliminariais duomenimis, buvo 29,6 proc. (257,3 mln. eurų) mažesnės nei prognozuota ir apie 19,9 proc. (151,9 mln. eurų) mažesnės nei 2019-ųjų gegužę, teigia finansų ministras Vilius Šapoka.

„Situacija ir čia ima stabilizuotis, palyginimui balandį buvo gauta daugiau nei 32 proc. mažiau nei prognozuota ir apie 30 proc. mažiau nei prieš metus“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė V. Šapoka.

Pasak jo, gegužės mėnesio valstybės biudžeto pajamos iliustruoja balandžio mėnesį vykdytos ir reikšmingai karantino paveiktus verslo veiklos rezultatus.

„Pandemijos paveiktos įmonės ir toliau aktyviai naudojasi galimybe atidėti mokesčių mokėjimus. Per gegužę tokių įmonių nepriemoka Valstybinei mokesčių inspekcija ir muitinei išaugo apie 123 mln. eurų ir iš viso sudarė apie 435 mln. eurų”, – tvirtino ministras.

Jo teigimu, preliminariais duomenimis, per šių metų penkis mėnesius pajamų į valstybės biudžetą gauta apie 15,2 proc. (563,2 mln. eurų) mažiau nei prognozuota ir apie 8,1 proc. (277,5 mln. eurų) mažiau nei pernai sausį-gegužę.

Finansų ministerija patikslintą ir detalesnę informaciją apie valstybės ir savivaldybių biudžetų pajamų surinkimą paskelbs birželio antroje pusėje.

Patvirtintos 2020 metų valstybės biudžeto pajamos (be ES lėšų) sudaro 9,548 mlrd. eurų, su ES lėšomis – 11,53 mlrd. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA